Sclerodermia, cunoscută și sub denumirea de scleroză sistemică, aparține unei familii de boli care afectează țesuturile conjunctive din corp. Țesutul conjunctiv ține organismul împreună prin sprijinirea, conectarea și separarea diferitelor părți ale acestuia. Deoarece sclerodermia afectează acest țesut, simptomele pot apărea în orice zonă a corpului, inclusiv pe piele, plămâni și alte organe.

Sclerodermia și fibroza pulmonarăFoto: captura ecran

Sclerodermia este o boală rară și se știu foarte puține despre aceasta. De asemenea, prezintă o serie de simptome care afectează organe diferite, ceea ce îngreunează recunoașterea, iar acest lucru poate întârzia diagnosticul precoce și precis.

Cu toate acestea, deși diagnosticul cu sclerodermie este un moment care schimbă viața pacientului, există modalități de gestionare a bolii și a simptomelor ei, fiind din ce în ce mai multe cercetări întreprinse în acestă arie medicală.

Felul în care sclerodermia afectează o persoană depinde de organele afectate de boală, de severitatea simptomelor și de cum se dezvoltă ele în timp. Mai mult decât atât, persoanele cu sclerodermie au diferite combinații de simptome:

  • Schimbări la nivelul pielii
  • Efecte la nivelul mâinilor și picioarelor
  • Probleme pulmonare
  • Dureri articulare și rigiditate
  • Impactul asupra sistemului digestiv

Spre exemplu, până la 90 la sută dintre persoanele cu sclerodermie pot dezvolta un anumit nivel de boală pulmonară interstițială (BPI-SS). Este momentul când sclerodermia afectează plămânii, rezultând în fibroze.

Tocmai de aceea educația este foarte importantă, iar pacienții și medicii trebuie să înțeleagă complexitatea acestei boli și să monitorizeze simptomele. Cu cât este diagnosticată mai timpuriu, cu atât pacientul cu sclerodermie are mai multe șanse să primescă sfaturi specializate. Recent, Comisia Europeană a aprobat prima și singura opțiune de tratament disponibilă pentru persoanele care suferă de boala pulmonară interstițială, iar această aprobare constituie un progres revoluționar privind acoperirea unei nevoi stringente a pacienților.