Legea carantinării şi izolării intră de marţi în vigoare

de DP     HotNews.ro
Marţi, 21 iulie 2020, 5:19 Actualitate | Esenţial


Romani in carantina
Foto: Andrei PUNGOVSCHI / AFP / Profimedia
Legea privind carantina și izolarea intră în vigoare marți, iar Guvernul se reunește în şedinţă pentru a introduce prevederile noului act normativ în hotărârea privind prelungirea stării de alertă cu 30 de zile.

Înaintea şedinţei Executivului va avea loc şi o întâlnire a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în care se vor face propunerile care urmează să fie introduse în HG privind prelungirea stării de alertă. Tot marţi, conform agendei anunţate de Executiv, premierul are programate o videoconferinţă cu şefii Direcţiilor de Sănătate Publică la Ministerul Sănătăţii şi o altă videoconferinţă cu prefecţii la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

Premierul a precizat, luni seară, la Digi 24, că se va discuta despre modul concret în care instituţiile vor pune în aplicare legea. El a spus că pentru toate persoanele care s-au externat până acum la cerere vor fi emise decizii, fie pentru reinternarea în spital, fie pentru izolarea la domiciliu. De asemenea, se va dispune izolarea pentru toate cele peste 3.600 de persoane care, din 2 în 20 iulie, deşi au fost confirmate cu coronavirus, nu au stat deloc în spital.

De asemenea, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spunea că, cel mai probabil de miercuri, se va schimba modul în care sunt raportate datele privind cazurile de COVID-19, astfel încât să fie incluse numărul de cazuri noi, de teste noi și de retestări, inclusiv pe judeţe.

Legea a fost publicată, sâmbătă, în Monitorul Oficial, după ce a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Această lege reglementează unele măsuri necesare în domeniul sănătăţii publice cu caracter temporar, în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, pentru prevenirea introducerii şi limitarea răspândirii bolilor infectocontagioase pe teritoriul României.

Care sunt noile reglementări privind carantina și izolarea

Potrivit legii, carantina persoanelor se instituie pe baza informaţiilor ştiinţifice oficiale şi a definiţiei de caz, la domiciliul persoanei, la o locaţie declarată de aceasta sau, după caz, într-un spaţiu special desemnat de autorităţi, cu privire la persoanele suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent înalt patogen care:
 • sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel naţional, european şi internaţional de către organismele competente în domeniu;
 • au intrat în contact direct cu cel puţin o persoană confirmată cu o boală infectocontagioasă.
În situaţia în care persoanele refuză măsura carantinării la domiciliu sau la locaţia declarată de acestea, precum şi atunci când persoanele în cauză încalcă măsura carantinei pe durata acesteia, deşi au consimţit-o anterior, medicul sau, după caz, organele de control recomandă, iar reprezentantul direcţiei de sănătate publică decide carantinarea persoanei în spaţiul special desemnat de autorităţi, dacă aceştia constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.

Medicul sau, după caz, organele de control vor informa de îndată DSP, care confirmă sau infirmă, după caz, măsura carantinării persoanei în spaţiul special desemnat de autorităţi, printr-o decizie cu caracter individual. Decizia se emite în cel mult 8 ore de la informarea făcută de medic sau de organele de control, după caz, şi se comunică de îndată persoanei în cauză. În scopul prevenirii răspândirii bolii infectocontagioase, până la comunicarea deciziei direcţiei de sănătate publică prin care se infirmă măsura carantinei recomandate în spaţiul special desemnat de autorităţi sau, după caz, până la comunicarea hotărârii primei instanţe, persoana în cauză nu poate părăsi domiciliul, locaţia declarată pentru carantină sau, după caz, spaţiul special desemnat de autorităţi, fără încuviinţarea medicului sau a reprezentantului DSP.

Măsura se instituie pe durata perioadei de incubaţie specifice bolii infectocontagioase suspicionate şi încetează la expirarea termenului specific perioadei de incubaţie sau anterior, ca urmare a confirmării persoanei ca purtătoare a agentului înalt patogen, cu sau fără semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz, fiindu-i aplicabile dispoziţiile privitoare la măsura izolării.
 • Izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz, precum şi pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen, chiar dacă acestea nu prezintă semne şi simptome sugestive.
Potrivit legii, pentru a asigura un echilibru corect între nevoia de a preveni răspândirea unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară şi dreptul la libertate al persoanelor, măsura izolării se instituie în funcţie de boala infectocontagioasă, cu respectarea următoarelor standarde necesare exercitării drepturilor şi libertăţilor fundamentale:
 • măsura să fie dispusă pe durată limitată, în mod nediscriminatoriu şi proporţional cu situaţia de fapt care o determină;
 • măsura să aibă ca scop prevenirea răspândirii unei boli infectocontagioase, periculoase pentru siguranţa persoanei şi sănătatea publică;
 • măsura să fie instituită pentru a proteja interesul public şi să nu determine un dezechilibru între nevoia de protejare a sănătăţii publice şi imperativul respectării libertăţii persoanei.
Izolarea se instituie cu acordul persoanelor supuse examinării, iar în lipsa acestuia, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară, într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, în scopul efectuării examinărilor clinice, paraclinice şi evaluărilor biologice, până la primirea rezultatelor acestora, dar nu mai mult de 48 de ore.

Cel mai târziu la expirarea termenului de 48 de ore, pe baza examinărilor clinice şi paraclinice şi dacă se menţine riscul transmiterii bolii infectocontagioase cu risc de transmitere comunitară, medicul recomandă prelungirea măsurii izolării într-o unitate sanitară sau într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare ori, după caz, la domiciliul persoanei sau la locaţia declarată de aceasta.
 • Izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată se instituie dacă riscul contaminării altor persoane sau al răspândirii bolii infectocontagioase este redus. Izolarea la domiciliu nu poate fi dispusă în situaţiile în care informaţiile ştiinţifice oficiale referitoare la tipul agentului înalt patogen, calea de transmitere şi rata de transmisibilitate impun izolarea persoanelor exclusiv într-o unitate sanitară sau o locaţie alternativă ataşată acesteia.
 • În situaţia în care persoanele refuză măsura izolării, medicul informează de îndată, după consemnarea refuzului persoanei, direcţia de sănătate publică judeţeană, care, în termen de cel mult două ore, va emite decizia prin care confirmă sau infirmă măsura izolării recomandată de medic, în unitatea sanitară sau într-o locaţie alternativă ataşată acesteia.
 • Carantina pentru persoanele care sosesc în România din zone cu risc epidemiologic ridicat sau pentru persoanele care au intrat în contact direct cu persoanele infectate se dispune prin hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României şi se pune în aplicare prin ordine ale ministrului Sănătăţii şi ale unităţilor din subordine.
 • Carantina zonală se instituie prin ordin al şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau al persoanei desemnate de acesta, în baza hotărârii Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, la propunerea direcţiei de sănătate publică teritoriale şi cu avizul Institutului Naţional de Sănătate Publică.
Ordinele şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau ale persoanei desemnate de acesta pot fi contestate de către orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al sau ori într-un interes legitim la instanţa competentă.
 • În situaţia existenţei unui deficit de personal medical constatat de către DSP sau ISU, pe durata instituirii măsurii în domeniul sănătăţii publice, în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, personalul medical, paramedical şi auxiliar specializat din sistemul public poate fi detaşat cu acordul persoanei detaşate, iar în lipsa acestuia, pe o durată de cel mult 30 de zile, prin ordin al ministrului Sănătăţii, al şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau al persoanei desemnate de acesta sau, după caz, al conducătorului instituţiei angajatoare, se arată în lege.
Pe durata detaşării, se asigură persoanei detaşate, suplimentar faţă de salariul plătit de unitatea angajatoare, plata indemnizaţiei de detaşare în cuantum de 50% din salariul de încadrare, diurna zilnică de 2% din salariul de încadrare, cazarea şi transportul în localitatea unde se dispune detaşarea.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6115 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  Cum poti contesta? (Marţi, 21 iulie 2020, 10:06)

  Dodel540 [utilizator]

  Cum poti contesta o masura dispusa de DSP daca tu esti internat sau carantinat si nu ai poate bani (nu cunosti) un avocat?
  Ai voie sa iesi (in izoleta sau cum?) si sa te deplasezi la tribunal/judecatorie si sa depui contestatia?
  • 0 (2 voturi)    
   iti da raspunsul un avocat: NU (Marţi, 21 iulie 2020, 10:40)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Dodel540

   Ce se întâmplă dacă mă opun măsurii izolării?

   Ca să pot să fii izolat trebuie să îți dai acordul pentru a fi examinat. În cazul în care nu îți dai acest acord vei putea fi ținut în izolare timp de maxim 48 ore până la primirea rezultatelor, cu cazului în care rezultatele vin mai repede de 48 de ore.

   În cazul în care refuzi în acest termen de maxim 48 de ore să fii izolat, medicul va informa Direcția de Sănătate Publică despre refuzul tău, iar aceasta va emite în termen de cel mult două ore o decizie prin care confirmă sau infirmă măsura recomandată de medic.

   Această decizie ți se va comunica și o vei putea ataca în instanță, însă având în vedere gradul ridicat de infectare, până la comunicarea hotărârii de anulare a primei instanțe, nu vei putea părăsi izolarea fără încuviințarea medicului sau a reprezentantului direcției de sănătate publică.

   https://blog.avocatoo.ro/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-noua-lege-a-carantinei-si-a-izolarii-la-domiciliu
   • 0 (0 voturi)    
    multumesc (Miercuri, 22 iulie 2020, 9:51)

    Dodel540 [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    Bune clarificari Speram sa nu avem nevoie niciodata de ele.
 • -1 (3 voturi)    
  sunt unii care se inchina la Masca, e zeul lor (Marţi, 21 iulie 2020, 10:35)

  Gryphus [utilizator]

  - lege avem
  - spitale NU AVEM

  - masca avem
  - VACCIN NU avem

  imunizarea naturala e solutia, o stie toata lumea doar ca aia care se inchina la masca si fac matanii in jurul ei nu vor sa recunoasca
  • +1 (1 vot)    
   pai (Marţi, 21 iulie 2020, 10:48)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   1 - se pare ca nu prea merge asta cu imunizarea pt ca au fost ceva cazuri de oameni care se reinfecteaza

   2 - chiar daca e o imunizarea... tu vrei acum sa imbolnavesti niste mii de oameni zilnic?! nici sistemul francez (cel mai bun din lume multi ani) nu a facut fata unui asemenea numar de bolnavi!
   • 0 (2 voturi)    
    Suedia asta face, imunizare fara masca (Marţi, 21 iulie 2020, 12:07)

    Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    eu sunt de aceiasi parere cu suedezii
  • +1 (1 vot)    
   PS: (Marţi, 21 iulie 2020, 10:49)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   nu se stiu efectele virusului pe termen lung..

   se pare ca-s multicei care raman cu sechele posibil permanente...

   chiar crezi ca e o idee buna sa-i imbolnavesti pe toti?!

   sigur, nu poti nici sa opresti tara in loc, dar purtarea de masca si obligativitatea respectarii izolarii (fie la spital , fie acasa) sunt niste masuri minime pentru a incetini/stopa harababura asta!
 • 0 (2 voturi)    
  finally (Marţi, 21 iulie 2020, 10:46)

  liviu_ [utilizator]

  nu a durat decat aproape 2 saptamani de haos care va fi platit scump...

  dar presupun ca ccr si psd asta vor!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by