Turiştii au călcat din nou cu maşinile vegetaţia plajelor sălbatice din zona Vadu și Corbu, scrie Mediafax. Aproape 20.000 de turiști au fost în weekend pe plajele sălbatice, cu 4.000 de vehicule.

Cu masinile pe plajele salbaticeFoto: Facebook/ ARBDD - Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii

„Dezastru pe plajele Vadu-Corbu în weekend-ul trecut! Cu toate semnalele trase de inspectorii ecologi ai Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, mulți dintre turiștii care au luat din nou cu asalt plajele sălbatice din zona Vadu-Corbu-Midia au continuat să încalce legea și regulile specifice de vizitare a unei zone costiere aflată în Rezervația Biosferei Delta Dunării”, anunță Administraţia Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

Sâmbătă, au fost estimați pe cele trei plaje aproximativ 13.200 de turiști și 2.250 de autovehicule, iar duminică 6.250 turiști și 1.670 autovehicule.

S-au dat 50 de sancțiuni pentru campare ilegală și pentru accesul cu autovehiculele pe plajă, în valoare totală de 13.000 lei.

„Motivația dorinței de petrecere a timpului liber în zone naturale, unde se presupune că distanțarea fizică se poate menține, nu justifică sub nicio formă un comportament agresiv față de o arie naturală protejată, o lipsă de respect pentru cei care veghează la protejarea acestor ultime zone sălbatice costiere din țara noastră. Din evaluarea efectuată de reprezentanții ARBDD, s-a constatat că activitatea intensă de pe plajele sălbatice produce pagube importante habitatelor naturale. Zonele pe care sunt parcate autovehiculele sunt habitate Natura 2000 cu o valoare conservativă foarte mare, precum 2110 Dune mobile embrionare și 2130 Dune fixate de coastă cu vegetație erbacee („dune gri”) care necesită o atenție specială”, adaugă Administraţia Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

Turiștii ce aleg să vină pe aceste plaje neamenajate din Rezervația Biosferei Delta Dunării trebuie să respecte regulile expuse pe panourile din zona plajelor: „reglementările pentru desfășurarea activităților în zonele costiere din rezervație au rolul de a proteja pentru viitor sistemul natural ecologic cu flora şi fauna locală, peisajul şi caracteristicile naturale ale zonei de coastă şi de a menţine pe termen lung statutul favorabil de conservare a habitatelor naturale, situri Natura 2000, precum şi a speciilor de interes conservativ, în conformitate cu legislaţia în vigoare”.