Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel și-au exprimat luni "speranța" de a ajunge la un acord pentru Planul de relansare european post-coronavirus, în a patra zi a summitului maraton de la Bruxelles, potrivit AFP.

Emmanuel MacronFoto: Consiliul European

--------------------

Summitul liderilor UE s-a reluat cu puțin înainte de ora locală 21H30 (19,30 GMT), a anunțat purtătorul de cuvânt al președintelui Consiliului, Barend Leyts.

21:16 Pentru bugetul multianual 2021 - 2027 se propune o valoare de 1.074 miliarde euro

21:15 Comisia va propune o taxă pe bunurile importate din state cu standarde reduse în ceea ce privește emisiile de carbon în 2021, urmând a fi introdusă în 2023

21:12 Cea mai recentă propunere pentru Fondul de redresare prevede credite de 360 miliarde euro și granturi de 390 miliarde euro (surse, Reuters)

19:55 Charles Michel crede că un acord este "posibil"

"Știu că ultimii pași sunt întotdeauna cei mai dificili dar sunt încrezător. Cred că, chiar dacă este dificil, este important să continuăm să lucrăm, cred, și sunt convins că un acord este posibil."

18:35Premierul polonez Mateusz Morawiecki afirmă că nu va permite UE să impună țării sale condiții legate de statul de drept în schimbul alocării fondurilor europene.

„Pentru ca un compromis să fie acceptabil pentru Polonia, trebuie să obținem ceea ce am cerut de la început: nicio putere discreționară pentru organismele UE, instituțiile UE privitoare la statul de drept", a spus Mateusz Morawiecki, la sosirea la Consiliu.

18:16 Reluarea discuțiilor a fost amânată pentru a treia oară, la ora 16,00 GMT (ora 19,00, ora României) pentru a permite mai multe discuții bilaterale care să apropie pozițiile părților, înaitea discuțiilor în plen, potrivit Reuters.

17:35 Alinierea dintre Angela Merkel și Emmanuel Macron este „totală”, afirmă o sursă diplomatică franceză, vorbind despre frontul comun afișat de cei doi lideri europeni.

Dar, după cum notează Fabian Zuleeg, de la European Policy Center (EPC), acest summit arată că un "cuplu franco-german este necesar, dar nu suficient" pentru a avansa proiectul UE.

Sau, cum notează plastic AFP, Merkel și Macron fac front comun, dar nu și legea.

----------------------

Discuțiile se reiau "cu speranța posibilă a unui compromis. Nimic nu a fost finalizat încă, rămân deci extrem de prudent", a declarat Emmanuel Macron la sosirea la Consiliul European, unde negocierile erau prevăzute inițial a se relua în jurul orei 17,00 (14,00 GMT).

"Există prezent un spirit de compromis, au existat momente foarte tensionate și momente care vor fi cu siguranță încă dificile", a continuat el, în condițiile în care președintele Consiliului European Charles Michel urmează să prezinte o nouă propunere în cursul după-amiezii.

Aceasta "trebuie să fie neapărat o propunere de compromis" dar "ea trebuie să păstreze ambiția pentru marile noastre politici europene din viitor, în special politica pentru climă, suveranitate, digital sau în privința tineretului, și ambiția pentru planul de relansare. Aceasta este condiția pentru solidaritatea noastră și pentru stabilitatea Uniunii Europene și a Zonei Euro", potrivit lui Macron.

La sosirea la Consiliu, cancelarul Angela Merkel a recunoscut că "discuțiile au fost incredibil de dificile" dar a vorbit și ea de speranță.

"Noaptea trecută, la capătul unor lungi negocieri, am găsit cadrul unui posibil acord. Este un pas înainte și dă speranța că un acord ar putea fi atins azi, cel puțin că un acord este posibil", a subliniat ea.

Cei doi lideri au propus la jumătatea lui mai un plan de granturi de 500 de miliarde de euro și îndatorare comună, o schimbare la 180 de grade pentru Angela Merkel, care s-a opus mult timp acestei idei. Un plan care a constituit sursa de inspirație pentru Comisie.

Potrivit unor surse concordante, Charles Michel ar urma să propună o revizuire în scădere a cotei granturilor în acest plan de relansare de 750 miliarde euro: 390 miliarde, față de 500 în propunerea inițială. Restul va fi format din credite.

Citește și: