Anul școlar în Bulgaria va începe cu prezența la cursuri pentru toate clasele și elevii. Acest lucru a fost decis, recent, în cadrul unei reuniuni a Consiliului sectorial, la Ministerul Educației și Științei, scrie Duma, preluată de Rador.

BulgariaFoto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cu toate acestea, fiecare școală trebuie să aibă un plan pregătit pentru trecerea către o școlarizare mixtă, după caz, a explicat președintele Uniunii angajatorilor din sistemul de învățământ public din Bulgaria și director al Școlii 119 din Sofia, Dian Stamatov.

El a recunoscut că decizia a fost dorită de toți - să se înceapă cu prezența la ore. Cu toate acestea, orice altă opțiune trebuie luată în considerare, dacă apare o răspândire mare a coronavirusului într-o anumită școală sau o clasă.

Școlile trebuie să fie pregătite pentru dezinfectare și, dacă se impune, pentru trecerea pentru câteva zile la studiu la distanță, până la rezolvarea problemelor. Planul va descrie cum se va acționa în cazul copiilor bolnavi în fiecare clasă și cum se va proceda dacă cazurile vor fi în întreaga școală. Directorii trebuie să indice dacă vor închide o singură clasă, un etaj sau întreaga școală.

Grupul de lucru va trebui să descrie în detaliu toate situațiile posibile. Acesta va include atât experți din Ministerul Educației și Sănătății, precum și directori și profesori de la școlile mici și mari, școlile primare și gimnaziale, liceele. De asemenea, aceștia vor trebui să dezbată și cum se va proceda în cazul cantinelor școlare și dacă ar trebui închise temporar sau complet, dacă va fi permisă circulația elevilor pe coridoare.

În cazul trecerii la un regim de învățare mixt, fiecare clasă sau întreaga școală va folosi o platformă unitară. Stamatov a subliniat că aceasta ar trebui să fie în scop educațional și nu se va folosi Viber, Facebook sau Zoom, ca până acum.