Forumul Judecătorilor: Declarațiile politice ale lui Iohannis cum că ”tema statului de drept a fost rezolvată” ignoră total realitățile din România

de N.O.     HotNews.ro
Duminică, 19 iulie 2020, 21:57 Actualitate | Esenţial


Klaus Iohannis
Foto: Captura video
Declarațiile politice făcute la Bruxelles de președintelui României, potrivit cărora ”pentru România statul de drept nu este o problemă” și ”România tema statului de drept a fost rezolvată în sens pozitiv prin referendumul de anul trecut și prin schimbările politice care s-au făcut” ignoră total realitățile în privința statului de drept în România, partenerii din Uniunea Europeană neputând fi induși în eroare prin afirmații fără suport concret, consideră Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție într-un comunicat de presă.

”Aceste alegații se completează cu modul în care Președintele României a nesocotit rapoartele Comisiei Europene referitoare la respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii – Secția pentru procurori cu privire la numirea în posturi de conducere a procurorilor de rang înalt, până la instituirea unui nou cadru legislativ în conformitate cu recomandarea de punere în practică a unui sistem robust și independent de numire a procurorilor de rang înalt, pe baza unor criterii clare și transparente, cu sprijinul Comisiei de la Veneția, numindu-i în funcție tocmai pe candidații avizați negativ. În susținerea deciziei sale, neluând în considerare avizul Secției pentru procurori a CSM, Președintele României a arătat următoarele: ”îi consider foarte buni pe cei trei candidați. Avizul CSM mi s-a părut, parțial, destul de superficial””, scrie Revista Forumul Judecătorilor.

Asociațiile reamintesc că România se află de peste 13 ani sub monitorizarea Comisiei Europene pentru deficiențe vizibile ale statului de drept care explică și eșecul accederii la spațiul Schengen.

”Ultimele Rapoarte MCV au solicitat expres României să suspende imediat aplicarea legilor justiției și a ordonanțelor de urgență subsecvente, precum și să revizuiască aceste legi, ținând seama pe deplin de recomandările formulate în cadrul MCV, precum și de recomandările Comisiei de la Veneția și ale GRECO. Cu toate acestea, nu s-a realizat niciun fel de progres real în legiferarea necesară pentru desființarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, revizuirea sistemului de numire și revocare a procurorilor-șefi și limitarea rolul ministrului justiției în aceste proceduri, simultan cu creșterea atribuțiilor Consiliului Superior al Magistraturii, abrogarea limitărilor cu privire la libertatea de exprimare, materializate în obligația de abținere a magistraților de la „manifestarea sau exprimarea defăimătoare în raport cu celelalte puteri ale statului”, revizuirea normelor privind răspunderea materială a magistraților, cât timp acestea ignoră garanţiile minime pentru independența justiției, sau reorganizarea Inspecției Judiciare, prin reconsiderarea rolului și a atribuțiilor inspectorului-șef, inclusiv abrogarea O.U.G. nr. 77/2018”, mai arată comunicatul.

Ce mai reproșează Asociațiile:

 • În cele opt luni de funcționare sub o nouă conducere, Ministerul Justiției nu a prezentat niciun proiect serios care să încerce să revizuiască legile justiției în privința aspectelor nocive, constatate de toate entitățile internaționale relevante (Comisia Europeană, Comisia de la Veneția, GRECO, Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni, Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni).
 • Nu a fost organizat un grup de lucru minimal în acest sens, care să cuprindă reprezentații magistraturii, iar propunerea de desființare a Secției de investigare a infracţiunilor din justiţie a fost însoțită de filtre de impunitate neconstituționale pentru magistrați, de natură a bloca orice cercetare, în lipsa acordului Secției pentru judecători, solicitate în proiectul de candidatură la CSM de fostul său președinte, Lia Savonea, în al cărui mandat CSM a atras critici severe din partea Comisiei Europene.
 • De asemenea, Parlamentul României nu a avut niciun fel de rol activ în remedierea aspectelor care au transformat România într-o țară care nesocotește cerințele minimale ale statul de drept, mai mult, au fost respinse rapid orice tentative în acest sens.
 • Subscrisele fac din nou cunoscut Președintelui României că recomandările și cerințele care figurează în rapoartele întocmite de Comisia Europeană, în temeiul articolului 2 din Decizia 2006/928, vizează atingerea obiectivelor de referință. Îndeplinirea acestor obiective de referință reprezintă o obligație de rezultat din partea României, iar rapoartele MCV sunt construite în jurul acestor obiective pe care România trebuie să le atingă, făcând corp comun cu decizia, presupunând obligații și angajamente concrete și precise. Prin urmare, recomandările formulate de Comisie în vederea atingerii obiectivelor de referință, în baza principiului cooperării loiale, prevăzut de art. 4 par.3 din Tratatul privind Uniunea Europeană, trebuie luate în considerare de autoritățile române, tocmai în scopul realizării obiectivelor de referință stabilite în Anexa Deciziei 2006/928/CE și abținerii de la orice măsură de natură a le încălca sau a pune în pericol realizarea lor.
 • De asemenea, subscrisele arată că Președintele României nu poate ignora faptul că în jurisprudența sa recentă, Curtea Constituțională a apreciat că ”efectele unui referendum consultativ sunt de natură politică, iar nu juridică (…) declanșarea referendumului consultativ, întrebările adresate poporului de către Președinte, valorificarea răspunsurilor primite de către autoritățile publice sunt subsumate unui efect politic care, la rândul său, produce consecințe în planul răspunderii politice a actorilor instituționali implicați, iar nu în planul răspunderii juridice a acestora” (Decizia nr.28/2020).
 • Așadar, invocarea repetată a vreunui panaceu pentru deficiențele flagrante ale statului de drept din România, determinat de organizarea referendumului din anul 2019, este absolut irelevantă din punct de vedere juridic, fiind necesară adoptarea unor acte normative pentru restabilirea coordonatelor minimale ale statului de drept.
 • În consecință, declarațiile politice ale Președintelui României ignoră total realitățile în privința statului de drept în România, partenerii din Uniunea Europeană neputând fi induși în eroare prin afirmații fără suport concret. De asemenea, se generează o confuzie nedorită în rândul opiniei publice care a susținut statul de drept, în condițiile în care Președintele României și-a anunțat public dezideratul apărării acestuia.
Klaus Iohannis a afirmat duminică la Bruxelles că propunerea privind condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept „a dus la multe discuții”, dar România nu se opune acestei idei și nu riscă să fie penalizată în acest cadru, deoarece „tema statului de drept a fost rezolvată prin referendumul de anul trecut și prin schimbările politice care s-au făcut” la București.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

23835 vizualizari

 • +18 (34 voturi)    
  Reminder (Duminică, 19 iulie 2020, 22:06)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  OUG13 a fost inspirata din Martea Neagra. Martea neagra, a fost tot proiectul lui Ciordache si a fost semnata de USL. USL a fost compus din PSDsi... ? Eh, fix asta am uitat.

  De 30 de ani PNL tipa ca nu e de acord cu ce face PSD dar profita de pe urma roadelor. De ce s-ar schimba ceva acum?
  • -3 (19 voturi)    
   Further reminder (Luni, 20 iulie 2020, 4:11)

   marie-cu-palarie [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   Klaus Iohannis a fost prim vicepreședinte al USL.
   • +13 (15 voturi)    
    Cat timp avem procurori si CCR numiti politic (Luni, 20 iulie 2020, 8:12)

    UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui marie-cu-palarie

    si judecatori care dau sentinte dubioase fara sa raspunda in niciun fel nu vom avea o justitie adevarata 100% in Romania.
    • +6 (8 voturi)    
     *JUSTIȚIABILII* din toate structurile și (Luni, 20 iulie 2020, 10:32)

     Rescator [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

     locurile țipă degeaba.Există o simbioză organică între ei și omnipotenta Mafie Politică
     (mă refer la toate coteriile numite impropriu
     partide).Ei nu doresc independență pentru
     că Politicul îi cumpără,la grămadă,cu cele mai
     mari salarii și pensii din România.Din această
     cauză legea se aplică doar pentru populime,
     gulerele albe având imunitate absolută.
     • 0 (2 voturi)    
      Ce înseamnă JUSTIȚIABIL... (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 16:27)

      Observator roman [utilizator] i-a raspuns lui Rescator

      „Persoană care trebuie să răspundă în fața unei instanțe judecătorești”
      Dvs. aveați în vedere JUDECĂTORII, dar, cum se vede, nu despre ei ați scris în titlu...
  • +6 (16 voturi)    
   Re-reminder (Luni, 20 iulie 2020, 8:08)

   fdaniel [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   Dacă Dl.Johannis nu mergea la ședința aia de guvern când voiau să voteze distrugerea justiției .... rahatul era mai mare (da! întotdeauna se poate mai rău)
   • +1 (1 vot)    
    Mai era și vorba aia... (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 16:28)

    Observator roman [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

    ...cu BABA care dacă avea... se ducea la război...
 • -7 (35 voturi)    
  chiar nu mai avem o problema cu justitia (Duminică, 19 iulie 2020, 22:09)

  cucuveauamov [utilizator]

  Ardealul a fost salvat, Portocala reabilitat!
 • +16 (40 voturi)    
  PNL = fix PSD (Duminică, 19 iulie 2020, 22:13)

  emil bobu [utilizator]

  Aceleasi minciuni gogonate spuse in fatza, cu zambetul pe buze.

  O sa vedeti voi la vot.
 • +3 (27 voturi)    
  Mdeah... (Duminică, 19 iulie 2020, 22:43)

  Nea Hoisan [utilizator]

  A dat strechea si-n judecatori, acu’ se iau de Iohannis. Ce naiba, ei n-au auzit ca Dragnea e la puscarie?...
  • +14 (18 voturi)    
   ... și Bleah (Luni, 20 iulie 2020, 7:11)

   Greu_de_Cap [utilizator] i-a raspuns lui Nea Hoisan

   Nu este suficient Dragnea la pușcărie, trebuie scoasă din ghearele CCR legea impozitării pensiilor specciale promulgată de Johannis, pe cât posibil de reprezentanții președintelui în CCR ca să ¿dea bine❓ la colegi ☺☺☺. În rest toate cauzele se soluționează ¿natural și logic❓ prin prescrieri și decesul părților procesuale: Țăndărei, ”10.08.2018”, fata din Mehedinți care s-a ”autoincendiat” ...
 • +13 (25 voturi)    
  Justiția apolitică (Duminică, 19 iulie 2020, 22:49)

  Forsaitsaga [utilizator]

  Pînă cînd societatea (nu în ansablul ei, fiindcă asta-i o utopie, ci în rîndul celor 1. cărora le pasă cu adevărat; 2. care au un nivel de inteligență compatibil cu înțelegerea corectă a lucrurilor) nu va gîndi în termenii valorilor perene (alea pe care le regăsim deopotrivă la Homer, Dostoievski și în basme precum Greuceanu), ci va continua să se păcălească, inventîndu-și repere din propria imaginație -- rod al lipsei de educație --, vom visa la o justiție fără imixtiune a politicului. Sweet dreams...
  Doar nu își imagina cineva că Președintele și ai săi sau, dimpotrivă, PSD-ul ne va oferi vreodată șansa unei justiții libere!
 • -9 (17 voturi)    
  Nu sunt semne bune oricum... (Luni, 20 iulie 2020, 0:45)

  Criogenia [utilizator]

  In USA s-a discutat la inceputuri de o suma de 1 trillion iar dupa finalizarea discutiilor s-a stabilit suma de 2 trilioane...dupa cum evolueaza discutiile negativ de la UE recte 750-50=700 miliarde plus vrajeala Olandei si a nordicilor cu statul de drepti (de parca la ei nu sunt societati anonime functionale...) nu prea vad cum va putea lua Romania cele 33 miliarde care i se cuvin.

  Sa le spuna Iohanu ca a facut el referendum anul trecut si s-a rezolvat cu statul de drepti poate ii paceste si pe aia de la UE..altfel nu-mi dau seama cum va proceda.
  • +1 (9 voturi)    
   mari confuzii - dar merita sa fie clarificate (Luni, 20 iulie 2020, 8:26)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Criogenia

   In primul rand ideea de a respecta statul de drept nu apartine Olandei sau grupului celor 4 la care s-a adaugat si Finlanda.

   Ideea de a respecta statul de drept vine in unanimitate din partea UE cu o exceptie Ungaria. Cu sau fara Ungaria regula de a corela acordarea fondurilor europene si a respectarii statului de drept se va aproba - este parte din conceptul UE si va fi validat.

   Cei patru (cinci) militeaza pentru o alta filozofie a fondurilor europene mult mai profunda decat corelarea cu statul de drept. Reducerea grant-urilor - ceea ce mi se pare extrem de corect din punctul meu de vedere ca si persoana care a atins fondurile europene.

   Stiu ca este o mare confuzie in mintea multora si chestiunile merita sa fie lamurite pentru ca RO si noi suntem parte din UE.

   Cred ca este bine ca HNs sa ofere cat mai multe informatii pe acest subiect.

   RO si-a propus prin acest guvern un program care in mare parte se bazeaza pe fondurile oferite de UE si lucrurile si conditionarile ar trebui sa fie intelese de publicul din RO pentru a face alegerile cele mai bune in urmatoarele alegeri : locale si cele parlamentare.

   Miza este foarte mare.
   • -2 (6 voturi)    
    Tot nu prea vad... (Luni, 20 iulie 2020, 9:44)

    Criogenia [utilizator] i-a raspuns lui ..13

    ...cum vor proceda mai ales ca deja taie fonduri...
    Treaba cu statul de drepti nu am spus-o eu, nea Iohanu a zis ca a rezolvat-o cu referendumul si e totul ok, putem de pe acum sa dormim linistiti...UE vegheaza...
   • -1 (1 vot)    
    summit UE (Luni, 20 iulie 2020, 21:09)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui ..13

    Adevarat mari confuzii:
    - unanimitate e (?!), dar fara Ungaria, Polonia si , se pare, Slovenia
    - s-o face corelarea, dar NU si acordarea fondurilor, fara unanimitate ( inteleasa ca in DEX).
 • +10 (16 voturi)    
  comentariu (Luni, 20 iulie 2020, 1:05)

  milache [utilizator]

  Care justitie plange ? Aia care nu este ?
 • -7 (17 voturi)    
  Aceeasi Marie, cu alta palarie! (Luni, 20 iulie 2020, 7:22)

  hotnewsfil [utilizator]

  Presedintele KWJ a afirmat ca : "tema statului de drept a fost rezolvata prin referendumul consultativ de anul trecut si prin schimbarile politice care s-au facut".
  Stim bine, din experienta celor 30 de ani, ca, la noi, schimbarile, de orice fel, se fac conform legii "Ciocul mic, ca acum noi suntem la putere".
 • +7 (13 voturi)    
  De văzut ce persoane fac parte. (Luni, 20 iulie 2020, 8:17)

  asavreau [utilizator]

  Din respectivele asociații.Sunt numai slugile lui Dragnea infiltrate în justiție.Sunt toți susținători ai legilor care fac facilități infractorilor și nu le pasă de victime.Ei văd statul de drept pe principiul lui Tăriceanu care spunea că în pușcării sunt cei mai buni oameni.
 • +8 (14 voturi)    
  unul din obiectivele Presedintelui KJ (Luni, 20 iulie 2020, 8:33)

  ..13 [utilizator]

  A fost eliminarea MCV-ului.

  Mereu am fost impotriva eliminarii acestui mecanism pentru ca romanii inca nu sunt capabili sa lupte singuri pentru respectarea statului de drept.

  Ulterior UE s-a lamurit ca sunt multe state membre care sunt in suferita si intr-o forma sau alta, ne place sau nu ne place, se va ajunge la o conditionare la nivelul UE si asta se incearca acum.

  JK este un optimist moderat dar de multe ori realitatea il contrazice din pacate.

  Obiectivul Presedintelui de a elimina MCV-ul la nivelul Romaniei poate sa fie implinit daca romanii isi inteleg mai bine rolul iar institutiile statului isi fac treaba - dar degeaba legi bune, degeaba institutii croite dupa modelul european daca ele sunt umplute cu incompetenti si persoane lipsite de caracter.

  Deci ambitia Presedintelui nu se poate realiza daca nu exista o sustinere din partea romanilor - si asta inseamna nu numai o simpla votare ci un efort continuu si constant pentru a pune lucrurile in miscare.

  Asta este din pacate!
 • +1 (1 vot)    
  STATUL DE DREPT (Luni, 20 iulie 2020, 21:55)

  Constantius [utilizator]

  Pana nu vom intelege ca in functiike publice si de stat, trebuie promovati oameni cinstiti si drepti, statul de drept nu va exista! Controlul institutiilor UE si NATO, in statele componente, trebuie sa fie vizibile!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by