Legea privind carantina și izolarea, promulgată de președintele Klaus Iohannis

de R.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 18 iulie 2020, 11:52 Actualitate | Esenţial


Klaus Iohannis
Foto: Presidency.ro
Legea privind carantina și izolarea a fost promulgată, sâmbătă, de președintele Klaus Iohannis, potrivit Mediafax. Actul normativ urmează să fie publicat în Monitorul Oficial, moment din care va începe să își producă efectele.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat sâmbătă, 18 iulie a.c., decretul privind promulgarea Legii privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic (PL-x 418/07.07.2020)”, a transmis Administrația Prezidențială.

Legea urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.

Legea a fost adoptată de Camera Deputaților, însă odată ajuns la la Senat, proiectul de act normativ a născut numeroase controverse.

După zile întregi de dezbateri, senatorii jurişti au stabilit următoarele reguli : izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne şi simptome sugestive, precum şi pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen chiar dacă acestea nu prezintă semne şi simptome sugestive.

Lista bolilor pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la o locaţie declarată de acestea sau, după caz, în unităţi sanitare, precum şi lista unităţilor sanitare de bază în care se tratează persoanele bolnave se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.

Măsura izolării trebuie să fie dispusă pe durata limitată, în mod nediscriminatoriu şi proporţional cu situaţia pe care o determină. Trebuie să aibă ca scop prevenirea răspândirii unei boli periculoase pentru siguranţa persoanei şi sănătatea publică. În plus, izolarea trebuie să fie pe o durată limitată, care protejează interesul public şi să nu determine un dezechilibru între nevoia de protejare a sănătăţii publice şi imperativul respectării libertăţii persoanei.

Prima etapă este de 48 de ore, exclusiv în vederea efectuării examinărilor clinice, paraclinice şi a evaluărilor biologice, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară. Apoi, dacă se menţine riscul transmiterii bolii cu risc de transmitere comunitară, medicul recomandă prelungirea măsurii izolării, într-o unitate sanitară sau într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, ori, după caz, la domiciliul persoanei sau la locaţia declarată de aceasta.

Izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată nu poate fi dispusă în situaţiile în care informaţiile oficiale referitoare la tipul agentului înalt patogen, calea de transmitere şi rata de transmisibilitate impun izolarea persoanelor exclusiv în unităţile sanitare stabilite prin Hotărâre a Guvernului”, au mai decis senatorii jurişti.

În cazul în care o persoană nu respectă măsura izolării la domiciliu sau la locaţia declarată pe durata acesteia, deşi a consimţit-o anterior, medicul sau, după caz, organele de control informează de îndată Direcţia de Sănătate Publică judeţeană sau a Municipiului Bucureşti, care poate confirma sau infirma măsura izolării recomandată de medic, în unitatea sanitară, printr-o decizie cu caracter individual.

Cei care nu respectă regulile de izolare ar urma să fie sancţionaţi. La fel şi cei care nu respectă regulile de carantinare. Cei care se întorc din ţările ”roşii” trebuie să stea în carantină la domiciliu, iar, dacă nu au posibilitatea, vor fi plasaţi în spaţii ale statului. La fel şi persoanele care au intrat în contact direct cu persoane confirmate a fi infectate.

Senatorii jurişti au eliminat din lege toate referirile la carantinarea bunurilor suspecte de a fi contaminate cu un agent înalt patogen.

În plus, au stablit şi ce se întâmplă cu copiii ai căror părinţi se îmbolnăvesc de coronavirus şi nu au rude apropiate care să aibă grijă de ei. Părinţii, medicul sau Direcţia de Sănătate Publică (DSP) vor anunţa serviciul de asistenţă socială care va monitoriza situaţia şi, dacă e necesar, va lua măsuri pentru ca acei copii să fie îngrijiţi temporar.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4407 vizualizari

 • 0 (4 voturi)    
  va@@inare fortata (Sâmbătă, 18 iulie 2020, 12:20)

  gigilone [utilizator]

  Nici nu mai au nevoie de Legea va@@inarii obligatorii….. au introdus-o mascat in art de mai jos din Legea carantinarii si izolarii:
  c) izolarea - masura care consta in separarea fizica a persoanelor afectate de o boala infectocontagioasa sau a persoanelor purtatoare ale agentului inalt patogen CHIAR DACA ACESTEA NU PREZINTA SEMNE SI SIMPTOME SUGESTIVE, la domiciliu, la locatia declarata de persoana izolata, intr-o unitate sanitara sau la o locatie altemativa atasata unitatii sanitare, in vederea monitorizarii starii de sanatate SI APLICARII UNUI TRATAMENT, dupa caz, masura instituita in scopul vindecarii si reducerii gradului de contagiozitate PE BAZA CONSIMTAMANTULUI PERSOANELOR SAU, IN LIPSA ACESTUIA, PRIN DECIZIA INDIVIDUALA MOTIVATA A DIRECTIEI DE SANATATE PUBLICA, care va contine mentiuni cu privire la data si emitentul actului, numele §i datele de identificare ale persoanei izolate, durata masurii si calea de atac prevazuta de lege;

  Esti suspect,,,,la izolare cu tine….Ca sa poti reveni in societate trebuie sa iei tratamentul (VA@@IN)…In caz ca nu-ti dai consimtamantul, nu-i nimic …il da DSPul in locul tau.

  Se sare peste consimtamantul rudelor/apartinatorilor in cazul celor a caror stare de sanatate ii aduce in imposibilitatea oferirii consimtamantului.

  Nicio institutie medicala si niciun medic nu poate avea un rol in suprascrierea consimtamantului, conform Codului de Deontologie Medicala, Articolele 11-13. Se creeaza un conflict intre codurile si legile existente, dar si cu Constitutia Romaniei, Art 26, si cu Tratatele Internationale de la Oviedo si Nuremberg
 • +2 (6 voturi)    
  Horror (Sâmbătă, 18 iulie 2020, 12:31)

  Heruvim [utilizator]

  E din filmele horror legea asta. Cu alte cuvinte te baga obligatoriu in spital - daca vrea muschiul lor.
  Este o incalcare grava a drepturilor omului.

  Adica de ce nu poti decide sa ramai acasa? Ca ce? Iti asumi riscul sa mori si cu asta basta. Prin legea asta, viata cetatenilor a fost luata in proprietatea statului = a clicii mafiote care e cocotata in varf.

  Plus: copiii ai căror părinţi se îmbolnăvesc de coronavirus şi nu au rude apropiate care să aibă grijă de ei -

  medicul sau Direcţia de Sănătate Publică (DSP) vor anunţa serviciul de asistenţă socială care va monitoriza situaţia şi, dacă e necesar, va lua măsuri pentru ca acei copii să fie îngrijiţi temporar

  adica ii duc la ORFELINAT!

  Este absurd, si incalca GRAV drepturile omului.
  Fascism legal.
  • -1 (1 vot)    
   Stai acasă. (Sâmbătă, 18 iulie 2020, 18:33)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Heruvim

   Te protejezi și nu te bagă nimeni în spital.Dacă stai acasă și ești infectat ,riști să îți îmbolnăvești toată familia și tu,poate scapi,dar nu-i sigur că ceilalți vor scăpa.Îți convine o astfel de situație?
 • 0 (2 voturi)    
  Bolnavii .... (Sâmbătă, 18 iulie 2020, 19:32)

  Observatory [utilizator]

  își cer drepturile sa fie liberi sa îmbolnăvească și pe alti...
  Ce tot trăncăniti cu drepturile omului și libertate , cred ca este înțeleasă gresit aceasta libertate sa contamineze simple cei din jur, pentru ca de , așa-i in libertate !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by