Ploi torențiale și vijelii se vor înregistra în peste jumătate din țară până duminică seară, potrivit meteorologilor, care vineri au emis mai multe avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de instabilitate atmosferică.

avertizare ANM 17 iulieFoto: ANM

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis Cod galben de vreme rea valabil vineri, între orele 14:00 - 21:00, pentru 26 de judeţe, în special în zonele montane. În acest interval vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă de peste 20 - 25 l/mp şi, izolat, 35 - 45 l/mp.

De vineri, de la ora 21:00 și până sâmbătă, la ora 10:00, va fi în vigoare un alt Cod galben de vreme instabilă pentru Oltenia, Banat, Crişana şi sud-vestul Transilvaniei. În aceste zone, vor fi perioade cu averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Din punct de vedere pluviometric, ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă de peste 20 - 25 l/mp şi, pe arii restrânse, 30 - 40 l/mp.

O avertizare Cod portocaliu de ploi însemnate cantitativ va intra în vigoare vineri, la ora 23:00, şi va expira sâmbătă, la ora 9:00. În acest interval, în şase judeţe din Banat, sudul Crişanei şi vestul Olteniei şi al Carpaţilor Meridionali vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, iar cantităţile de apă vor depăşi local 30 - 40 l/mp şi, izolat, 50 - 60 l/mp.

O altă avertizare Cod portocaliu va fi valabilă în perioada sâmbătă, ora 9:00 - duminică, ora 22:00, în Oltenia, local în Transilvania, Maramureş şi la munte, unde sunt aşteptate averse cu caracter torenţial. În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 40 l/mp şi pe arii restrânse, îndeosebi în nordul Olteniei, sud-vestul Transilvaniei şi vestul Carpaţilor Meridionali, 70 - 90 l/mp.

ANM a emis și o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă de sâmbătă, ora 9:00 - și până duminică, ora 22:00. Astfel, în vestul, sud-vestul şi centrul ţării, precum şi în zona de munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, trecător cu aspect de vijelie şi, izolat, grindină. În plus, ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă de peste 15 - 25 l/mp şi, izolat, 30 - 40 l/mp.