Dosarul delapidării Romgaz, în care sunt judecați Adriean Videanu și Ioan Niculae: Procesul poate începe, însă judecătorii au exclus interceptări din dosar

de I.H.     HotNews.ro
Marţi, 14 iulie 2020, 18:02 Actualitate | Esenţial


Adriean Videanu
Foto: Agerpres
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis marți că poate începe procesul pe fond în dosarul în care omul de afaceri Ioan Niculae şi fostul ministru al Economiei Adriean Videanu sunt acuzați de delapidarea Romgaz. Decizia a fost luată la 3 ani de la trimiterea în judecată de către DIICOT, iar judecătorii au exclus ca probe convorbirile telefonice interceptate şi înregistrate în baza mandatelor pe Legea privind securitatea naţională.

Magistraţii au admis o contestaţie a DIICOT şi au anulat o decizie luată anterior de un judecător de cameră preliminară, prin care dosarul era retrimis la procurori pentru refacerea rechizitoriului.

Instanţa supremă a dispus începerea judecăţii pe fond în acest caz, însă judecătorii au exclus din dosar ca probe convorbirile telefonice şi comunicările interceptate şi înregistrate în baza mandatelor emise în temeiul Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României.

"Exclude din materialul probator convorbirile telefonice şi comunicările interceptate şi înregistrate în baza mandatelor emise în temeiul Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României. (...) Constată legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor ce nu au fost excluse şi a efectuării actelor de urmărire penală în măsura în care nu a fost constatată nulitatea acestora. Dispune începerea judecăţii în cauza având ca obiect acuzaţiile aduse inculpaţilor Niculae Ioan, Videanu Adriean, Alesandru Dan Victor, Stancu Lucian Adrian, Mirea Marin, Palaşcă Viorel, Apan Ioana, Kramer Alpar, Toth Francisc, Veza Marius Leonte, Ionaşcu Lucia şi SC Interagro SA prin rechizitoriul nr. 146/D/P/2010 emis la data de 31 mai 2017 de PICCJ - DIICOT, astfel cum a fost remediat prin actul emis la data de 3 aprilie 2018 de acelaşi organ judiciar", se arată în hotărârea instanţei supreme, potrivit Agerpres.

Instanţa a decis ca de la dosar să fie îndepărtate următoarele probe strânse de procurori:
 • procesele-verbale ale convorbirilor telefonice şi comunicărilor interceptate şi înregistrate în baza mandatelor emise în temeiul Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională;
 • extrasele de cont obţinute în format letric şi electronic de pe conturile aparţinând SNGN Romgaz SA deschise la Unicredit Ţiriac Bank, Exim Bank, BRD Groupe Societe Generale, Banca Comercială Română, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Bancpost, Nextebank, Banca Transilvania, ING Bank, Piraeus Bank, RBS Bank, Citibank România, Banca Comercială Carpatica, Volksbank România şi Citibank Europe PLC, urmare a mandatelor de supraveghere tehnică emise în baza încheierii din 7 mai 2014 pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti.
În 9 iunie 2017, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe Ioan Niculae, Marin Mirea, Dan-Victor Alesandru, Viorel Palaşcă, Adriean Videanu, Ioana Apan, Alpar Kramer, Francisc Toth, Lucian Adrian Stancu, Marius Leonte Veza, Lucia Ionaşcu şi persoana juridică SC Interagro SA, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată.

Procurorii susţin că, la începutul anului 2005, Ioan Niculae, fost acţionar majoritar şi preşedinte al SC Interagro SA Bucureşti, ar fi iniţiat un grup infracţional organizat împreună cu Marin Mirea, fost administrator al SC Interagro SA şi consilier pe probleme energetice al lui Niculae, şi Alpar Kramer, director comercial/marketing în cadrul Romgaz.

Pe parcursul desfăşurării activităţii infracţionale, grupul infracţional organizat ar fi fost sprijinit şi de alţi inculpaţi care au acţionat la realizarea scopului grupului infracţional: Dan-Victor Alesandru (fost secretar de stat în Ministerul Economiei în cursul anului 2005 şi ulterior reprezentant de facto al SC Interagro SA), Adriean Videanu (ministrul Economiei în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010), Viorel Pleaşcă (secretar de stat din cadrul Ministerului Economiei în perioada 2007 - decembrie 2008) şi Ioana Apan (funcţionară în cadrul Ministerului Economiei şi membru în cadrul AGA respectiv preşedinte CA Romgaz SA). Grupul infracţional organizat a funcţionat până la sfârşitul anului 2010 şi a urmărit obţinerea de beneficii materiale de către liderul grupului prin intermediul societăţii controlate de acesta - SC Interagro SA, spune DIICOT.

Grupul ar fi urmărit şi realizat delapidarea SNGN Romgaz SA, în sensul obţinerii de gaze naturale la preţuri inferioare celor practicate în mod normal, prin obţinerea în mod ilicit de discounturi comerciale pe care SC Interagro SA nu era îndrituită a le obţine.

DIICOT arată că grupul a avut un lider, în persoana lui Ioan Niculae, şi o structură determinată, structurată pe paliere de comandă şi în unele cazuri şi de execuţie la nivelul fiecărei entităţi juridice implicate în cauză: SC Interagro SA - palierul de comandă - Ioan Niculae, palierul de execuţie - Marin Mirea şi Dan Victor Alesandru; Ministerul Economiei - palierul de comandă - Adriean Videanu, palierul de execuţie - Viorel Palaşcă şi Ioan Apan; Romgaz SA - palierul de comandă - Alpar Kramer şi alţi doi suspecţi, în prezent decedaţi.

Conform DIICOT, membrii grupului au aplicat o strategie pe termen lung pentru a obţine o cantitate de gaze naturale de la Romgaz, fără ca acestea în fapt să fie plătite, sub disimularea că pentru gazele livrate au fost acordate discounturi.

"S-a reţinut că scopul asumat al grupării infracţionale iniţiate, constituite şi coordonate de către Ioan Niculae, reprezentant al persoanei juridice inculpate SC Interagro SA, a fost obţinerea ilegală a unor mari cantităţi de gaze naturale, cu precădere din producţia internă la preţuri cu mult mai mici decât cele practicate de SNGN Romgaz SA cu ceilalţi parteneri de afaceri, delapidând Romgaz SA prin însuşirea pentru SC Interagro SA a unei cantităţi de gaze echivalente a valorilor totale a discounturilor acordate", mai spun procurorii.

DIICOT mai arată că grupul constituit şi condus de Ioan Niculae ar fi avut ca scop obţinerea de gaze naturale aproape în mod exclusiv din producţia internă, care se comercializează la preţuri de aproximativ patru ori mai mici decât gazele naturale din import (în perioada analizată preţul fiind de aproximativ 120 dolari pe 1.000 mc de gaze din producţia internă şi aproximativ 500 dolari pe 1.000 mc gaze naturale din import), eludând reglementările legale care obligau la comercializarea gazelor naturale în amestec (gaze naturale din producţia internă şi gaze naturale din import, la un preţ mediu).

Conform anchetatorilor, Ioan Niculae ar fi efectuat demersuri la nivelul conducerii Ministerului Economiei, acţionar majoritar la Romgaz SA, pentru a obţine ordine şi memorandumuri în încercarea de a se crea o aparenţă de legalitate.

"Prin emiterea ordinelor de ministru şi prin elaborarea de memorandumuri s-a încercat crearea unei aparenţe de legalitate a faptului că reducerile comerciale se acordă în mod egal şi nediscriminatoriu tuturor marilor consumatori de gaze naturale din România. În realitate aceste prevederi din ordine, memorandumuri au fost emise pentru a susţine realizarea scopului pentru care grupul infracţional organizat a fost constituit. Dovada faptului că aceste facilităţi au fost acordate exclusiv pentru susţinerea interesului SC Interagro SA, facilităţi care s-au întemeiat pe influenţele inculpatului Ioan Niculae în rândul funcţionarilor guvernamentali, rezultă şi din împrejurarea că ceilalţi doi consumatori industriali similari, respectiv Azomureş SA Târgu Mureş şi Electrocentrale-ELCEN-Bucureşti SA, nu au beneficiat, necondiţionat, de reduceri de preţ în aceeaşi perioadă, deşi datoriile restante ale acestora erau cu mult mai reduse decât ale SC Interagro SA", mai explică DIICOT.

Anchetatorii subliniază faptul că în domeniul gazelor naturale, în perioada în care Adriean Videanu a fost ministru al Economiei (decembrie 2008 - octombrie 2010), a fost iniţiată şi aprobată în Guvern OUG 54/2009, aprobată ulterior prin Legea nr. 332/2009, prin care s-a dispus ca livrarea gazelor naturale către consumatorii întreruptibili să se facă exclusiv din gazele naturale provenite din producţie internă, al căror cost era cuprins între 1/4 şi 1/3 din preţul gazelor naturale din import.

"Prin actele emise (ordine, memorandumuri), sub aparenţa legalităţii şi opozabilităţii erga omnes, s-au creat modalităţi de realizare a scopului infracţional, acordându-se reduceri comerciale, precum şi posibilitatea/dreptul de achiziţionare de gaze naturale doar din producţia internă la care a avut acces SC Interagro SA, aproape în mod necondiţionat, fără îndeplinirea cumulativă şi efectivă a condiţiilor prevăzute în acestea", mai precizează DIICOT.

Potrivit DIICOT, prejudiciul adus Romgaz se ridică la suma de 282.630.330 lei.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3080 vizualizari

 • 0 (10 voturi)    
  `Excluse` (Marţi, 14 iulie 2020, 18:32)

  Ion_RoaitaDA [utilizator]

  Dupa acesti indivizi, si Revolutia nu este ok, ca nu s-a facut conform procedurilor, nu?
  Trebuie sa le cerem acceptul d-lor suspecti acordul pentru urmarire si ascultare, nu?
  Se vede pe pe Luna de partea cui si de cine sunt facute legile, si o spun cu subiect si predicat:
  Legile din Romania sunt facute de infractori pentru infractori, mai putin cei 600 din parlament, care au fost exclusi direct din fucntie de `prostime`, dar neaplicata de nimeni, adica de infractorii de la butoane.
  Revolutia 2.0 o sa fie altfel, va garantez Eu!
  • -1 (11 voturi)    
   Faptele sunt prescrise. Au trecut 10 ani! (Marţi, 14 iulie 2020, 18:54)

   Argon [utilizator] i-a raspuns lui Ion_RoaitaDA

   Faptele sunt ca și prescrise deoarece au trecut aproape 10 ani de la săvârșirea infracțiunilor respective iar pedeapsa nu poate fi mai mare de 20 ani. Este destul ca sentința sa fie pronunțată în 2021 și nimeni nu va merge la arest. Dacă inculpații iau mai putin de 10 ani, totul este prescris deja.
   ----------------------------
   Citat: "Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis marți că poate începe procesul pe fond în dosarul în care omul de afaceri Ioan Niculae şi fostul ministru al Economiei Adriean Videanu sunt acuzați de delapidarea Romgaz. ... Grupul infracţional organizat a funcţionat până la sfârşitul anului 2010 şi a urmărit obţinerea de beneficii materiale de către liderul grupului prin intermediul societăţii controlate de acesta - SC Interagro SA, spune DIICOT."
   ----------------------------
   "Art. 154: Termenele de prescripţie a răspunderii penale

   (1) Termenele de prescripţie a răspunderii penale sunt:
   a) 15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani;
   b) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani;
   c) 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
   d) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani;
   e) 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda."
   • +2 (10 voturi)    
    Pai de aia au si tergiversat procesul (Marţi, 14 iulie 2020, 19:48)

    midufi [utilizator] i-a raspuns lui Argon

    Ca sa se foloseasca de tertipuri.
    Cu ce ne incalzeste asta ?
    Dar pagubele / hotiile nu se recupereaza ?
    Halal justitie, specific romaneasca
    • +2 (4 voturi)    
     Ma amuza ca prejudiciul de 282.630.330 lei (Miercuri, 15 iulie 2020, 8:44)

     UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui midufi

     NU e atentat la securitatea naţională a României si ca niste extrase de cont obtinute in baza mandatelor de supraveghere tehnică emise în baza încheierii din 7 mai 2014 pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti pot fi eliminate din dovezi.
     La mai mari pensii speciale incompetentilor si coruptilor!
     La recuperare pierderi nici nu mai vreau sa ma gandesc, prefer sa merg la vot!
   • -1 (1 vot)    
    daca (Miercuri, 15 iulie 2020, 8:25)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui Argon

    faptele erau prescrise, nu se putea incepe procesul.
 • -2 (6 voturi)    
  aianuaianu (Marţi, 14 iulie 2020, 22:07)

  Fyhn [utilizator]

  eu zic nici sa nu mai inceapa procesul caci se va pierde timpul... judecatorii se vor face ca judeca, toti trepadusii din tribunal... cind colo e tragere de timp... sa mearga salariu baban, pensia... inregistrarile se elimina ptr ca pe baza lor ar trebui sa ia 40 de ani de puscarie si averea confiscata... dar asa, se elimina, si scapa totata lumea... bravo... poate judecatorii isi dau si'o palma singuri, la sfirstitul procesului, in semn de cainta...
  justitie travestita, pe invers... criminalii au drepturi, iar oamenii corecti si normali au responsabilitati...
 • +3 (9 voturi)    
  Mda (Marţi, 14 iulie 2020, 22:38)

  Anges [utilizator]

  Las ca-i bine acuma c-am ramas fara productie de ingrasaminte la ditamai tara mare producatoare agricola. Iar ungurii rad de noi ca daca nu le dam lor gazul trebuie sa-l ardem, ca n-avem cerere interna. Dar de’, la unii se poate si subventionarea producatorilor agricoli, si a industriei petro-chimice. Noi stim sa tipam hotii si sa importam de la unguri.
 • +2 (8 voturi)    
  Aberatie (Marţi, 14 iulie 2020, 22:58)

  Anarb [utilizator]

  Daca Videanu nu a luat mita sau a avut alte foloase necuvenite infractiunea e doar in mintea procurorilor. Poate ar trebuie sa mai studieze economie, sa se familiarizeze cu conceptele de discount de volum sau sprijinirea economiei nationale.
 • 0 (2 voturi)    
  S-a incercat salvarea ind . chimice (Miercuri, 15 iulie 2020, 11:30)

  Bradisor [utilizator]

  da cu ajutorul unora (procurori polticieni , mas media etc)care privesc economia ca un loc unde se fac afaceri necurate s-a reusit sa punem la pamant o intreaga industrie.Am ajuns ca ungurii sa ne ironizeze spunand ca nu avem ce face cu gazele eventual sa facem un foc mare.
  Ar fi posibil ca prin recentul program de relansarea econmiei sa se profite de ajutorul UE si sa se produca un reviriment si in privinta valorificarii superioare a gazului romanesc.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by