Parchetul General a încălcat dreptul la liberă circulaţie al Sorinei Săcărin, fetița adoptată în 2019 de o familie de români din SUA, a decis Înalta Curte de Casație și Justiție. Instanța a pronunțat această decizie după ce familia adoptivă a fetiței a depus o plângere împotriva procurorului de caz Mihaiela Moraru Iorga și a procurorului general de la acea vreme Bogdan Licu, reclamând, printre altele, reținerea pașaportului copilei.

HotNews.roFoto: Hotnews

Reamintim că fostul procuror general Bogdan Licu, actual procuror general adjunct, s-a implicat direct în acest caz, contestând adopția Sorinei de către o familie de români din Statele Unite.

Decizia instanței supreme:

  • "În conformitate cu dispoziţiile art. 3 alin. 5 din Codul de procedură penală, art. 2 paragraful 2 din Protocolul nr. 4 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi art. 13 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, admite plângerea formulată de petenţii Săcărin Ramona Elena şi Săcărin Gabriel, în calitate de reprezentanţi ai minorei Săcărin Sorina împotriva dispoziţiei procurorului privind predarea sub luare de dovadă a paşaportului minorei Săcărin Sorina din conţinutul ordonanţei nr. 2.015/P/2019 din data de 26 iunie 2019 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.
  • Constată că a fost încălcat dreptul la liberă circulaţie al minorei Săcărin Sorina, prevăzut de art. 2 paragraful 2 din Protocolul nr. 4 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
  • Revocă dispoziţia privind predarea sub luare de dovadă a paşaportului minorei Săcărin Sorina din conţinutul ordonanţei nr. 2.015/P/2019 din data de 26 iunie 2019 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Ia act că paşaportul a fost restituit minorei Săcărin Sorina, prin reprezentanţii legali Săcărin Ramona Elena şi Săcărin Gabriel, la data de 19 iulie 2019.
  • Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului".

Hotărârea a fost luată marți de instanța supremă și este definitivă.

În iulie 2029, Sorina, fetița de 8 ani din Baia de Aramă, a ajuns în Statele Unite, împreună cu părinții adoptivi, după mai multe încercări eșuate ale procurorului general de la acea vreme Bogdan Licu de a împiedica plecarea.

Sorina a fost luată, în 21 iunie 2019, de către procurorul de caz din locuinţa familiei asistentei maternale din Baia de Aramă, unde locuia de la vârsta de un an şi două luni. Procurorul, însoţit şi de un psiholog şi un asistent social de la DGASPC Dolj, a descins cu mascaţii la familia respectivă pentru a efectua o percheziţie domiciliară, pe motiv că fetiţa era adoptată de familia din Craiova care are şi cetăţenie americană, printr-o decizie definitivă a Curţii de Apel Craiova, iar asistentul maternal nu mai avea dreptul să o deţină pe Sorina. Cazul a stârnit revoltă în spațiul public, legat de modul în care au intervenit autoritățile.

Ulterior, procurorul general Bogdan Licu a încercat să împiedice plecarea Sorinei împreună cu părinții adoptivi.

Astfel, Licu a cerut în instanță suspendarea executării deciziei judecătorești prin care fetița a fost adoptată de către familia Săcărin, solicitare respinsă de Curtea de Apel Craiova, în 5 iulie. De asemenea, procurorul general de la acea vreme a solicitat și revizuirea adopției internaționale în cazul Sorinei, și acestă solicitare fiind respinsă de magistrații Curții de Apel Craiova.