Ministerul Justiției precizează că nu i s-a cerut sprijinul privind extrădarea Alinei Bica, condamnată la 4 ani de închisoare

de Redactia     HotNews.ro
Marţi, 14 iulie 2020, 14:12 Actualitate | Esenţial


Alina Bica (foto arhiva)
Foto: Agerpres
Ministerul Justiției precizează marți că până acum niciuna dintre instituțiile implicate nu i-a solicitat sprijinul în ceea ce privește mandatul european de arestare în cazul Alinei Bica, fosta șefă a DIICOT fiind în prezent reținută de autoritățile italiene și având de executat 4 ani de închisoare în țară. Ministerul mai spune că este în permanent contact cu autoritățile italiene și cu Tribunalul București și este gata să acționeze în baza competențelor sale, care sunt limitate.

Alina Mihaela Bica a fost reținută de autoritățile italiene în baza mandatului european de arestare emis de Tribunalul București. Aceasta are de executat 4 ani de închisoare în urma sentinței din dosarul în care a fost găsită vinovată pentru favorizarea făptuitorului.

Ministerul precizează că:

 • În momentul de față, există un contact direct între autoritatea judiciară de emitere a mandatului european de arestare (Tribunalul București) și autoritățile italiene. Niciuna dintre părți nu a solicitat, până la acest moment, sprijin sau asistență din partea Ministerului Justiției. În ce privește transmiterea documentelor solicitate de partea italiană, informația primară se află la instanța emitentă a mandatului european de arestare, adică Tribunalul București, care are o vastă experiență în astfel de proceduri și răspunde rapid și eficient solicitărilor autorităților de executare ale mandatelor europene de arestare.
 • Conform reglementărilor europene în vigoare, România aplică dispozițiile Deciziei-cadru nr. 2002/584/JAI din 13 iunie 2002 privind mandatul european de arestare și procedurile de predare între statele membre ale Uniunii Europene transpusă în Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Atât Decizia-cadru sus-menționată, cât și legislația română de transpunere promovează contactul direct între autoritatea judiciară de emitere și cea de executare, Ministerul Justiției are atribuții limitate, în calitatea sa de autoritate centrală în materia mandatului european de arestare, în sensul de a sprijini fie autoritatea judiciară emitentă a MEA, fie pe cea de executare, la solicitarea acestora, ori de câte ori nu se reușește transmiterea pe cale directă sau este nevoie să asiste și să sprijine autoritățile române în emiterea și executarea mandatelor europene de arestare.
 • Reglementarea atribuțiilor Ministerului Justiției în cadrul procedurilor privind mandatele europene de arestare emise de către România se regăsește în dispozițiile art. 86. alin. 4 din legea mai sus citată pe care îl redăm mai jos: Art.86 (4) Autoritatea centrală română este Ministerul Justiției.
 • În această calitate, Ministerul Justiției: (...) b) transmite mandatul european de arestare emis de o autoritate judiciară română, dacă aceasta nu îl poate transmite direct autorității judiciare primitoare străine sau când statul membru de executare a desemnat ca autoritate primitoare Ministerul Justiției; c) ține evidența mandatelor europene de arestare emise sau primite de autoritățile judiciare române, în scopuri statistice; d) îndeplinește orice altă atribuție stabilită prin lege menită a asista și sprijini autoritățile judiciare române în emiterea și executarea mandatelor europene de arestare.
 • În cazul de față, în măsura în care îi va fi solicitat sprijinul fie de către autoritatea emitentă a mandatului european de arestare, fie de către cea de executare din Republica Italiană, Ministerul Justiției va acționa conform competențelor care îi sunt atribuite de lege.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1511 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Tara lui ...Papura-Voda... (Marţi, 14 iulie 2020, 14:32)

  Olyx [utilizator]

  Adica MJ-ului "liberalului" ( regret ca nu pot boldui cuvintul cu ghilimele cu tot...) Predoiu, astepta sa fie POFTIT sa ia parte la arestarea unui infractor condamnat in Romania si prins de altii...In mintea mea de roman NOVICE in ale meandrelor Justitiei romane, credeam ca aceasta o sa fie prima care care sa faca demersurile sa fie adus infractorul in tara si judecat...M-am inselat PROFUND, mult prea politizata si preaputin eficienta (de la Revoultie incoace), Justitie romana, are alte prioritati, se pare, mult mai importante decat prinderea si judecarea infractorilor...Ma gandesc ca poate mai degraba are interes sa ii lase in libertate asa cum sunt multi infractori care isi bronzeaza posteriorul pe plajele Europei sau ale lumii...RUSINOS !!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by