Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, i-a trimis o a doua scrisoare președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, prin care solicită Parlamentului transpunerea în legislația internă a unor directive și regulamente europene relevante pentru operaționalizarea Parchetului European (EPPO) condus de Laura Codruța Kovesi. El spune că, în cazul neîndeplinirii obligaţiilor de stat membru, consecinţele bugetul naţional pot fi foarte grave.

Catalin Predoiu Foto: Guvernul Romaniei

În scrisoarea trimisă lui Ciolacu luni, Predoiu cere transpunerea în legislația internă a directivelor 2014/42/UE, 2016/343/UE și 2017/1371/UE, care fac obiectul unor acțiuni în constatare a neîndeplinirii obligațiilor de stat membru, declanșate de Comisia Europeană împotriva României, dar și a Regulamentului (UE) 2017/1939.

"În cazul neîndeplinirii obligațiilor de stat membru, consecințele financiare pentru bugetul național pot fi foarte grave, existând riscul major ca România să fie penalizată prin aplicarea unor sancțiuni pecuniare semnificative chiar prin intermediul primei hotărâri a Curții de Justiție a Uniunii Europene", arată Predoiu în scrisoarea trimisă lui Ciolacu.

Ministrul Justiției solicită Parlamentului urgentarea procedurilor în actuala sesiune extraordinară și supunerea la vot în plenul Camerei Deputaților a proiectelor legislative care transpun în legislația internă Directivele mai sus menționate:

  • PL-x 537/07.12.2017-Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul penal în vederea transmiterii unor directive ale Uniunii Europene;
  • PL-x 404/01.10.2019-Proiect de Lege privind modificarea Legii nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie şi pentru dispunerea altor măsuri de transpunere a Directivei (UE) 2017/1371 a Parlamentului European şi a Consiliului din 5 iulie 2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal.
  • A proiectului legislativ de transpunere a Regulamentului (UE) 2017/1939 al Consiliului de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO):
  • Pl-x nr. 180/2019- Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.8/2019.

Este cea de-a doua scrisoare pe această temă, după cea din 2 iulie, pe care Predoiu o trimite președintelui Camerei Deputaților.

Parchetul European ar urma să preia încă de la început peste 300 de cazuri și este nevoie de resurse, dar și de cel puțin 140 de procurori pentru ca instituția să poată funcționa, spune procurorul șef al EPPO, Laura Codruța Kovesi, într-un interviu pentru Politico, citat de Europa Liberă.

Numită în octombrie 2019 procuror-șef al nou-înființatului Parchet European (EPPO), Laura Codruța Kovesi așteaptă ca instituția să devină funcțională, acum neavând nici resurse și nici procurori suficienți.