China a calificat luni seară alegerile primare organizate în Hong Kong de partidele pro-democraţie o "gravă provocare" şi a avertizat că unele promisiuni ale campaniei ar fi putut încălca noua lege asupra securităţii naţionale impusă teritoriului, relatează marţi France Presse.

Polițiști în BeijingFoto: GREG BAKER / AFP / Profimedia

"Aceasta este o provocare serioasă pentru sistemul electoral actual', a declarat într-un comunicat Biroul de Legătură, organismul guvernului central chinez în Hong Kong.

Peste 600.000 de locuitori din Hong Kong au participat la acest scrutin neoficial din weekend, în ciuda avertismentelor autorităţilor că ar putea viola noua lege a securităţii impusă de Beijing.

Alegerile au fost organizate de tabăra pro-democraţie pentru desemnarea candidaţilor care se vor prezenta în septembrie pentru locuri în Consiliul Legislativ (LegCo), parlamentul local.

Partidele pro-democraţie speră că furia unei părţi a populaţiei din Hong Kong împotriva regimului chinez le va permite să obţină o majoritate în parlamentul care a fost întotdeauna favorabil Beijingului.

În comunicatul său de presă, Biroul de Legătură a subliniat că chiar campania de preluare a controlului Consiliului Legislativ reprezintă o încălcare a noii legislaţii. "Acest lucru ar putea încălca articolul 22 din Legea privind securitatea naţională şi alte reglementări electorale locale", potrivit Biroului de Legătură. Acest articol vizează reprimarea "subversiunii împotriva puterii de stat".

El interzice orice "ingerinţă şi obstrucţionare serioasă" împotriva guvernului central chinez şi a guvernului local din Hong Kong, precum şi orice acţiune care le-ar putea face "incapabile să-şi exercite funcţiile normal". Conţinutul acestui text a fost ţinut secret până la promulgarea sa la 30 iunie. Parlamentul local nu a avut un cuvânt de spus, notează AFP citată de Agerpres.

Această lege a Beijingului vizează reprimarea subversiunii, secesiunii, a terorismului şi complicităţii cu forţele străine. Aceste fapte se pedepsesc cu închisoarea pe viaţă. Conţinutul acestei legi foarte vagi în afară de faptul că încurajează ura împotriva guvernului chinez, lasă loc interpretării şi a creat un climat de teamă în întreg teritoriul unde locuitorii obişnuiau să se exprime liber.