Premierul japonez Shinzo Abe a promis luni un buget de 400 de miliarde de yeni (3,3 miliarde de euro) pentru reconstrucţia zonelor ţării devastate recent de inundaţiile şi alunecările de teren care au lăsat în urmă cel puţin 72 de morţi, informează agenţia AFP.

inundatii in Japonia (sursa foto-twitter)Foto: Hotnews

Abe a făcut acest anunţ în timpul unei deplasări în prefectura Kumamoto, pe insula Kyushu (sud-vestul Japoniei), cea mai grav afectată de ploile torenţiale în urmă cu aproape zece zile, care apoi s-au abătut asupra regiunilor din centrul ţării.

"Vom face tot ce putem", a dat asigurări premierul, care a păstrat un moment de reculegere în faţa unui centru pentru vârstnici unde 14 persoane s-au înecat în timpul inundaţiilor.

Bilanţul acestor intemperii violente a crescut la 72 de morţi, însă căutările continuă pentru găsirea a peste zece persoane date dispărute.

Aproximativ 130.000 de membri ai echipelor de intervenţie, inclusiv personal din cadrul Forţelor de Autoapărare japoneze, au fost mobilizaţi săptămâna trecută în cadrul operaţiunilor de evacuare a locuitorilor blocaţi în urma viiturilor şi a alunecărilor de teren, care au condus la surparea mai multor drumuri şi poduri.

Japonia se află în plin sezon ploios, iar Agenţia Naţională de Meteorologie (JMA) a avertizat luni că sunt aşteptate în continuare intemperii violente. (Sursa:Agerpres)