Partidele la putere în regiunile din Spania Ţara Bascilor şi Galicia au câştigat alegerile regionale duminică, care au fost umbrite de pandemia de coronavirus şi marcate în parte de o prezenţă scăzută la vot, purtarea obligatorie a măştilor şi cabine fără perdele, relatează luni dpa.

HotNews.roFoto: Hotnews

În Ţara Bascilor, partidul separatist de guvernământ PNV condus de Inigo Urkullu a câştigat 31 de locuri în parlamentul regional, cu trei în plus faţă de 2016. Cu toate acestea, el va avea nevoie din nou de alte partide pentru a forma o majoritate, potrivit cifrelor citate duminică noapte de presa spaniolă.

În Galicia, Partido Popular (PP, conservator) condus de Alberto Nunez Feijoo şi-a confirmat poziţia de cea mai puternică forţă politică, menţinându-şi majoritatea absolută cu 41 de locuri.

Partidul separatist de stânga BNG a urcat pe locul al doilea, cu 19 locuri, cu 13 mai mult faţă de acum patru ani. Partidul populist de dreapta Vox a câştigat de asemenea un loc în Ţara Bascilor, unde există doar un obstacol de 3% pentru a intra în parlament. În Galicia, unde există un prag de 5%, el nu a putut ajunge în parlament.

Partidul social-democrat de guvernământ spaniol (PSOE), condus de prim-ministrul Pedro Sanchez, a câştigat un loc la un total de 10 în Ţara Bascilor şi de asemenea un loc în Galicia, pentru un total de 14 locuri.

Prezenţa la vot în Galicia a fost de sub 59%, cu 5 puncte mai mare decât acum patru ani. În Ţara Bascilor, cu toate acestea, a scăzut cu 7 puncte la puţin peste 53% pe fondul îngrijorărilor legate de răspândirea coronavirusului.

PSOE, condus de prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez, ar obţine între 10 şi 12 locuri în Ţara Bascilor, în timp ce în Galicia 12-14 locuri.

Au fost primele algerei de la izbucnirea epidemiei de coronavirus în ţară, marcate de măsurile controversate stricte impuse de guvernul central. Votul a fost stabilit să aibă loc pe 5 aprilie, dar a fost amânat din cauza pandemiei. (Sursa: Agerpres)