Preşedintele în exerciţiu Andrzej Duda câştigă la limită alegerile prezidenţiale din Polonia cu 51,2% din voturi, potrivit Comisiei Naționale Electorale. Rivalul lui Duda, Rafal Trzaskowski, primarul liberal al Varşoviei, ar fi obținut 49% din voturi, potrivit ultimelor cifre Ipsos.

Andrzej DudaFoto: CNP/AdMedia / Sipa Press / Profimedia

10.41: Președintele în exercițiu Andrzej Duda a fost declarat câștigător al scrutinului de către Comisia Electorală Națională, la o distanță extrem de mică față de primarul liberal al Varșoviei. Duda a câștigat alegerile cu 51.2%, potrivit Comisiei, relatează BBC News.

Este cel mai strâns scor de la prăbușirea comunismului în 1989, notează BBC News. Unul dintre subiectele principale ale campaniei a fost legat de viitorul țării și relațiile cu Uniunea Europeană, a cărei membru este.

Ultimul sondaj realizat în cursul nopții îl dădea câștigător, la distanță mică, bazându-se pe rezultatele oficiale de la 450 de secţii de votare şi exit poll-urile din alte 50.

Un sondaj publicat mai devreme şi bazat exclusiv pe sondajele la ieşirea de la urne din aceleaşi 500 de secţii de votare îl arăta pe Duda în frunte, cu 50,4% din voturi faţă de 49,6% pentru Trzaskowski.

Actualul preşedinte şi-a revendicat rapid victoria duminică noapte, deşi rezultatele oficiale nu sunt aşteptate până luni cel mai devreme.

"Să câştig alegerile prezidenţiale cu o prezenţă la vot de 70% este ceva incredibil. Sunt impresionat", a declarat Duda în timpul unui miting electoral la Pultusk, la aproximativ 60 de kilometri nord de Varşovia.

Victoria probabilă a lui Duda ar însemna că partidul la guvernare naţional-conservator Lege şi Justiţie (PiS) şi liderul său Jaroslaw Kaczynski îşi pot consolida puterea până cel puţin la scrutinul parlamentar din toamna anului 2023.

Realegerea sa ar fi crucială pentru PiS, care în prezent nu este la comanda unei majorităţi parlamentare necesare să respingă un veto prezidenţial. Un preşedinte dintr-un partid de opoziţie s-ar putea folosi de veto pentru a bloca legislaţia.

Înainte de alegeri, oponenţii lui Duda şi ai guvernului PiS şi-au exprimat teama că un al doilea mandat prezidenţial ar putea încuraja PiS să anihileze libertăţile mass-media, ale instanţelor şi administraţiilor locale, făcând regimul din ce în ce mai autocratic. Dar în noaptea alegerilor, preşedintele în exerciţiu a adoptat un ton conciliator, invitându-l pe Rafal Trzaskowski la palatul prezidenţial.

"Vreau să dăm mâna (...) astfel încât toţi compatrioţii noştri să poată vedea acest gest şi emoţiile să se reducă, în timp ce ele au mers prea departe de mai multe ori", a spus Duda.

Prezența la vot a fost una foarte ridicată, de 68,9% din totalul de 30 de milioane de polonezi chemați la vot Polonezii au votat duminică în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, după două săptămâni de la primul tur câştigat de actualul șef al statului, Andrzej Duda, dar fără majoritate absolută.

Mulţi dintre ei au votat prin corespondenţă, din cauza restricţiilor impuse de pandemia de Covid-19, care a determinat şi amânarea alegerilor prezidenţiale iniţial programate pentru luna mai.