Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, care în timpul campaniei sale a promis că va fi un "lider feminist", a fost criticat joi după ce a trimis flori la funeraliile mamei unui om politic condamnat pentru abuzuri sexuale, informează AFP citată de Agerpres.

Funeralii, Coreea de Sud (sursa foto-twitter)Foto: Hotnews

Moon, precum şi alţi câţiva zeci de înalţi responsabili politici, majoritatea bărbaţi, din Partidul Democrat aflat la putere, au trimis buchete de flori la funeraliile mamei lui Ahn Hee-jung.

Acest fost guvernator, clasat în 2017 pe locul doi în cursa pentru învestitura Partidului Democrat la prezidenţiale, a fost condamnat anul trecut pentru că a întreţinut raporturi sexuale abuzând de autoritatea lui.

Una dintre colaboratoarele sale l-a acuzat că a violat-o în repetate rânduri. În prezent, el ispăşeşte o pedeapsă de trei ani şi jumătate de închisoare.

Societatea sud-coreeană rămâne foarte patriarhală, iar numeroase victime ale hărţuirilor sexuale păstrează tăcerea pentru a nu fi ostracizate. Cazul lui Ahn Hee-jung a fost cel mai răsunător.

Politicianul influent a obţinut o permisie excepţională pentru a asista la ceremonia funerară în timpul căreia numeroase personalităţi politice i-au prezentat condoleanţe, printre care premierul Chung Sye-kyun, predecesorul său Lee Nak-yon şi preşedintele partidului aflat la putere, Lee Hae-chan.

Ahn a autorizat mass-media să acopere evenimentul. În fotografii poate fi văzută o coroană albă mare, plasată la loc de cinste, purtând logo-ul prezidenţial şi numele lui Moon.

Asociaţii de apărare a femeilor şi personalităţi politice progresiste au deplâns o lipsă de consideraţie pentru abuzurile sexuale comise şi au afirmat că aceasta reflectă mentalităţi tradiţionaliste.