George Floyd, bărbatul de culoare care a murit sub presiunea genunchiului unui ofițer de poliție alb, a strigat de mai bine de 20 de ori ”Nu pot respira!”, potrivit transcriptului care redă ultimele minute din viața celui care avea să declanșeze masivele proteste ”Black Lives Matter”. Derek Chauvin, polițistul care a cauzat moartea bărbatului, i-a replicat în timp ce îi apăsa gâtul cu genunchiul: ”Ai nevoie de al naibii de mult oxigen ca să vorbești”.

Protest langa Casa Alba dupa moartea lui George FloydFoto: Olivier DOULIERY / AFP / Profimedia

Floyd a strigat de mai bine de 20 de ori ”Nu pot respira!”. Polițistul Derek Chauvin, care este surprins în înregistrarea video a unui martor ocular apăsând cu genunchiul gâtul bărbatului pentru aproape 8 minute, îi răspunde: ”Atunci taci, nu mai urla. Ai nevoie de al naibii de mult oxigen ca să vorbești”.

Înainte de a muri, Floyd a strigat plângând după mama sa răposată și copiii săi. ”Mama, te iubesc. Spune-le copiilor mei că îi iubesc. Sunt mort”, au fost ultimele sale cuvinte, relatează Guardian.

Cuvintele lui Floyd ”Nu pot respira!” au devenit și principalul slogan al protestelor masive care au zguduit America în zilele de la finalul lunii mai, după moartea sa, și chiar lumea întreagă.

Transcriptul cutremurător al înregistrării video prezentate miercuri surprinde cea mai detaliată relatare a ceea ce s-a întâmplat după ce poliția l-a oprit pe George Floyd pe 25 mai.

Noile probe au fost făcute publice miercuri în cadrul procesului ca parte a eforturilor unuia dintre polițiștii implicați, Thomas Lane, de a scăpa de acuzațiile de complicitate la omor.

Transcriptul arată clar că Floyd a încercat să coopereze cu poliția și le-a spus ofițerilor că nu se simte bine. ”Mă doare stomacul. Mă doare gâtul. Totul mă doare. Am nevoie de puțină apă sau de ceva, vă rog”, le-a spus Floyd. Implorându-i să nu fie pus în mașina specială a poliției, el le mai spune că este claustrofob. ​