Facebook Inc nu a luat suficiente măsuri pentru a-și proteja utilizatorii de discriminare, incitarea la violență și dezinformare, concluzionează un audit independent privind drepturile civile comandat de companie în urmă cu doi ani. Concluziile raportului pun o presiune suplimentară asupra companiei care se confruntă deja cu un boicot al unor mari mărci care au anunțat că nu își vor mai face reclamă pe platforma lui Mark Zuckerberg.

Mark ZuckerbergFoto: Captura YouTube

Raportul vorbește despre o serie de decizii nefaste ale companiei, inclusiv cea de a nu interveni în privința postărilor președintelui american Donald Trump din ultimele săptămâni, decizie care ar constitui, în opinia autorilor, ”un precedent periculos” ce ar putea avea ca efect transformarea platformei într-un instrument de influențarea a procesului de votare.

Raportul vine în contextul în care nu mai puțin de 900 de companii, printre care gigantul Coca-Cola, s-au alăturat boicotului lansat de asociațiile pentru drepturi civile, scrie Reuters.

“Foarte mulți membri ai comunității pentru drepturi civile au devenit mâhniți, frustrați și furioși după ce ani de zile au cerut companiei să facă mai mult pentru promovarea egalității și combaterea discriminării, garantând în continuare și libertatea de exprimare”, mai scriu autorii.

Facebook a comandat auditul în 2018 ca reacție la valul de critici dure legate de protecția datelor private, influențarea votului, incitarea la violență și lipsa de transparență a companiei privind publicitatea electorală.

Raportul mai arată că Facebook a fost prea tolerantă și dispusă să-i excepteze pe politicieni de la regulile generale, lăsându-i să distribuie informații false sau să promoveze o retorică a dezbinării, mergând până la incitarea la violență.

De asemenea, autorii raportului vorbesc despre faptul că Facebook s-a spălat pe mâini în cazul recent al postărilor președintelui american Donald Trump care vorbea despre o fraudare a alegerilor de către democrați dacă se merge pe votul prin corespondență, remarcând atitudinea diferită a platformei Twitter care a sancționat mesajele liderului de la Casa Albă.

“Permițând mesajelor lui Trump să rămână online (fără niciun fel de avertisement-n.red) instituie un precedent periculos care ar încuraja și alți politicieni sau oameni care nu sunt în politică să distribuie informații false despre metodele legale de vot. Asta ar permite practic ca platforma să devină un instrument politic de suprimare a votului”, mai atrag atenția raportorii.