Gheorghe Tuluc, fost consultant și apoi consilier superior la Serviciul Finanțări Investiții din Ministerul Mediului, a recunoscut trei fapte de luare de mită, al primind aproape 1,3 milioane de lei, potrivit DNA, care a anunțat trimiterea în judecată în acest caz.

Sediul DNAFoto: Victor Cozmei / HotNews.ro

Gheorghe Tuluc a fost trimis în judecată pentru trei infracțiuni de luare de mită, în baza acordului de recunoaștere a vinovăției. În același dosar sunt cercetate alte două persoane, pentru complicitate la luare de mită, și acestea recunoscând faptele.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii arată că, în perioada 2011-2012, în contextul realizării proiectelor „Acumulare nepermanentă Corbești, jud. Bihor”, „Creșterea siguranței în exploatare a barajului și lacului de acumulare Dridu, județul Ialomița” și „Servicii pentru pregătirea și execuția designului sistemului de monitorizare, verificare, procurare, pregătire, instalare, activare și testare pentru 2 locații Sinaia și Săcele”, Gheorghe Tuluc ar fi primit de la trei oameni de afaceri suma totală de 1.293.900 lei, potrivit unui comunicat al DNA.

Sumele de bani au fost primite pentru verificarea și promovarea documentațiilor tehnico-economice ale obiectivelor de investiții care erau finanțate din bugetul de stat sau credite externe, supervizarea calitativă și cantitativă a lucrărilor realizate și favorizarea societății unuia dintre oamenii de afaceri cu ocazia organizării unei licitații, în sensul că i-a pus la dispoziție caietul de sarcini anterior publicării anunțului de participare la licitație.

Sumele de bani ar fi fost primite prin intermediul unor firme controlate de rude ale inculpatului (printre care și ceilalți doi inculpați) în baza unor contracte fictive de consultanță și asistență tehnică în construcții sau închirieri utilaje, încheiate cu oamenii de afaceri, spune DNA.

În prezența avocaților, cei trei inculpați au declarat că recunosc faptele, că acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă cuprinsă între 2 ani și 2 luni și 3 ani, în funcție de vinovăție. Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei trei inculpați, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției, au fost trimise la Tribunalul Neamț.