Poliția Română anunță destructurarea unei grupări formate din patru români care în perioada ianuarie 2018 - aprilie 2019 ar fi comis fraude informatice prin intermediul mai multor platforme online, prin postarea de oferte false. Ei ar fi creat astfel un prejudiciu de aproximativ 1,6 milioane de euro.

fraude informaticeFoto: IGPR

Conform Poliției Române, polițiștii de combatere a criminalității organizate împreună cu procurorii DIICOT din Vâlcea și Bistrița-Năsăud și cu polițiștii din cadrul Polizia Postale Genova, au organizat o acțiune de destructurare a unui grup infracțional organizat specializat în fraudă informatică și spălare de bani. Ordinul european de anchetă în acest caz a fost emis de autoritățile judiciare italiene.

Marți, polițiștii au făcut cinci percheziții în județele Vâlcea (4) și Bistrița-Năsăud (1) la domiciliile unor persoane bănuite de fraudă informatică și spălare de bani. De asemenea, polițiștii au pus în aplicare trei mandate europene de arestare.

Din cercetările făcute de Parchetul Genova s-a stabilit că 4 persoane ar fi constituit un grup infracțional organizat specializat în fraudă informatică și spălare de bani, iar în perioada ianuarie 2018 - aprilie 2019 ar fi comis fraude informatice prin intermediul mai multor platforme online, prin postarea de oferte false.

Prejudiciul se ridică la aproximativ 1.600.000 de euro.

În urma perchezițiilor, polițiștii au ridicat 42.100 de lei, 8.200 de euro, 50 de grame de aur, 32 de telefoane mobile, 6 laptopuri, 8 tablete, 2 harduri externe, un card microSD, o colecție numismatică și mai multe documente. Totodată, a fost pus sechestru asigurător pe un apartament și un autoturism. Patru persoane vor fi duse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea în vederea executării mandatelor de arestare preventivă emise pe numele lor, mai precizează Poliția Română.