Un sfert dintre monahii din România nu au pensie sau salariu și beneficiază de statutul de asigurați gratuit, la fel ca asistenții sociali, dar fără să primească, de facto, ajutorul social, ci doar asistență medicală, au transmis, luni, reprezentanții Patriarhiei Române. Potrivit acestora, restul preoților își plătesc asigurările de sănătate.

HotNews.roFoto: Hotnews

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Victor Bănescu, a transmis, luni, că sunt foarte puțini preoți care nu plătesc asigurări medicale.

„Toți preoții (clericii) își plătesc asigurările de sănătate. Singurele excepții sunt acei monahi care nu au salariu sau pensie și care beneficiază de statutul de asigurați gratuit. Exact ca un asistat social, dar care nu primesc de facto ajutorul social, ci exclusiv posibilitatea de asistență medicală minimală”, a transmis reprezentantul Patriarhiei, potrivit Mediafax.

Potrivit sursei citate, în această situație există mai puțin de 25% dintre monahi.

„În mod evident, nu doar micul procent de monahi ortodocși are acest statut și primește acest ajutor omenesc și firesc, ci și monahii sau clericii heterodocși aflați în aceeași situație”, a mai spus Bănescu.