La ce vârstă trebuie să începi să te gândești la pensie? Ghid de pensionare pentru milenialii români

de Răzvan Băltărețu     HotNews.ro
Luni, 6 iulie 2020, 12:25 Actualitate | Esenţial


Mileniali americani la plajă
Foto: Michele Eve Sandberg/ Profimedia Images
​Vechimea în muncă și pensia, cel puțin în familia mea, au fost mereu în alb și negru, mai degrabă spre negru, fără nicio urmă de gri. Dată fiind natura mediului în care lucrez, de multe ori primesc bani printr-un contract pe drepturi de autor. Mă apropii de primul deceniu ca experiență, dar încă nu știu ce înseamnă asta pentru pensie sau vechime. Așa că am căutat să aflu cum sunt calculate cele două.

Legat de optica familiei mele cu privire la vechime și pensie, calculul de care am aflat a fost mereu simplu: cotizezi o viață și te pensionezi pe-o sumă derizorie. O să fie așa și pentru mine? Poate. Iar probabilitatea e dată atât de sistemul de pensii - dacă rezistă, dacă cel privat o să mă îmbogățească și dacă iau în calcul, realist, acest tip de retragere din viața profesională.

Deocamdată, pensionarea mea e la vreo 37 de ani distanță. Nici nu știu ce cotizații au plătit pentru mine diverșii angajatori de până acum, dar măcar am înțeles cât de cât ce mai înseamnă vechimea și ce pensionar aș putea fi, dacă aș trece pe PFA sau SRL.

Vechimea în muncă nu-i același lucru cu experiența în muncăAna Maria Udriște, avocat și fondatoarea Avocatoo.ro, mi-a fost îndrumător prin legislația locală când vine vorba de muncă. Potrivit acesteia, munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă constituie vechime în muncă. Așa zice articolul 16, alineatul 4 din Codul Muncii.

Spre deosebire de experiență, pe care o poți dobândi prin activitate susținută în domeniul respectiv, vechimea în muncă este specifică și mai juridică. În cazul multor persoane, cele două sunt sinonime și girate de contractul de muncă. Și mențiunea „individual” e importantă, deoarece mai există contracte colective la nivel de companie sau la nivel național, de exemplu pe industrii, care vin și reglementează segmentul respectiv.

Tot legat de vechimea asta, în copilărie am aflat că există ceva numit „carte de muncă”. Adică un carnet în care erau notate toate locurile în care omul a muncit, alături de funcții, avansări și ce mai era de specificat despre activitatea profesională. Chiar dacă acum nu mai există, conform articolul 279, alineatul 1 din Codul muncii, vechimea în muncă stabilită până la data de 31 decembrie 2010 se probează cu carnetul de muncă.

„Totuși, nu este relevantă doar cartea de muncă, astfel încât dovada vechimii în muncă în vederea pensionării se poate face și cu o fișă de pensie întocmită de unitate, care va cuprinde datele necesare pensionării, extrase din cartea de muncă, după cum prevede articolul 34 din hotărârea nr. 252/1967 pentru aplicarea legii nr. 27/1966.

Aceasta acoperă pensiile de asigurări sociale de stat și pensia suplimentară. Dacă nu se eliberează carnetele de muncă, precum și în cazuri de forță majoră, dovada vechimii în muncă se face «cu actele valabile conform dispozițiilor pentru completarea carnetului de muncă». Dovada vechimii în muncă se face la fel și în cazul celor cărora nu li se întocmesc carnete de muncă”, mi-a explicat Ana Udriște.

Astfel, din 2011 avem o platformă online. Îi zice REVISAL (Registrul General de Evidență al Salariaților) și înainte să scriu articolul ăsta am vrut s-o verific. N-am avut șanse, că nu funcționa.

Dar acolo jurnalul tău în muncă e ținut electronic de angajator, pe bază de utilizator și parolă, și este transmis către ITM (Inspectoratul Teritorial de Muncă). Toate contractele de muncă și modificările la ele (încetări, suspendări etc.) se trec aici.

„E important de știut că angajatorul este obligat să treacă toate contractele de muncă în REVISAL. Dacă nu poate să-ți dea o adeverință cu vechimea în muncă, te poți duce la ITM și să ceri o copie. Dar acesta e și momentul în care te prinzi că angajatorul nu a înregistrat contractul de muncă și, de fapt, ai muncit în gol, că nu ți-au fost plătite contribuțiile”, mi-a spus Ana.

Sper că nu e cazul tău și ai parte doar de angajatori corecți. Dar ce faci când ai contract pe drepturi de autor?

Îți vine pensie și din drepturi de autor - dacă au fost plătite contribuțiileDin opt ani de muncă, împliniți chiar în iulie, pentru cinci dintre ei am avut și carte de muncă (contract individual de muncă - n.r.). Dar în toți opt am avut și contract pe drepturi de autor fie la același angajator, fie pentru colaborări mai mult sau mai puțin punctuale și limitate sau nu ca durată. Îmi vine pensie și din acei bani? În teorie, da.

Legea 263/2010 pentru pensiile publice, în sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu și persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din drepturi de autor şi drepturi conexe. În cazul meu, adică al unei persoane care obține venituri (și) din drepturi de autor, constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii perioadele pentru care s-au datorat contribuţii de asigurări sociale.

Aici apare o altă nuanță despre care mi-a vorbit Ana Marie Udriște: „Trebuie făcută distincția fină între stagiu de cotizare și vechime în muncă. Astfel, vechimea în muncă reprezintă o noțiune reglementată de Codul muncii în cazul acelor raporturilor juridice care se nasc în baza unui contract individual de muncă. Noțiunea de vechime în muncă a fost înlocuită prin legea 19/2000 cu noțiunea de stagiu de cotizare. Potrivit Legii pensiilor, stagiu de cotizare este perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurari sociale la sistemul public de pensii și pentru care persoanele asigurate au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii”.

Pe scurt: s-a plătit? Primești. Nu s-a plătit? Ghinion.

Dacă nu lucrezi în publicitate, relații publice, industrii artistice sau jurnalism este posibil ca aceste contracte pe drepturi de autor să-ți fie străine. În practică, sunt o variantă de colaborare pentru acele persoane care nu vor să-și facă nici SRL (firmă), nici PFA (persoană fizică autorizată). Și nu vor asta din diverse motive, cum ar fi că e bătaie de cap la nivel birocratic sau poate pentru că persoana respectivă îndeplinește acele activități ocazional.

Așa cum au fost și gândite, în teorie. Însă, în peste 90% din cazuri, contractul de drepturi de autor reprezintă cea mai la îndemână variantă pentru persoanele creative care nu vor să-și facă o formă juridică de colaborare sau nu pot, pentru că s-ar afla în incompatibilitate. E cazul anumitor profesii care nu pot exercita fapte de comerț, după cum mi-a zis Ana.

Când vine vorba de PFA, practic soluția de mijloc între drepturi de autor și SRL, și forma asta îți poate asigura pensia.

„Pe baza articolului 16 menționat anterior, se poate interpreta că, perioada în care persoana fizică autorizată a plătit contribuțiile CAS (Casa de Asigurări de Sănătate) constituie stagiu de cotizare la sistemul de pensii, dar nu vechime în muncă. Totodată, perioada în care s-a prestat activitate pe PFA, indiferent dacă a fost plătit sau nu CAS, constituie vechime în specialitate. Însă nu e vechime în muncă, deoarece numai munca prestată în baza unui contract individual de muncă constituie așa ceva”, a adăugat Ana.

Fără contractul respectiv, poți să fii specialist, dar nu ai vechime. Sigur, la un anumit nivel, dacă ești suficient de expert în industria ta, oamenii te știu și deja nu mai contestă capacitatea. Doar din punct de vedere legal ești în aer. „Practic, cea mai convenabilă variantă per total este să ai un SRL, dar nu să te angajezi pe el, ci să te asiguri separat, facultativ, în sistemul public”, mi-a recomandat Ana.

Documentul principal care ar putea atesta vechimea în muncă, pe lângă contractul individual de muncă, este și fișa postului din care trebuie să reiasă tipul de activități desfășurate. Și aici mai trebuie făcută o mențiune. Dacă o persoană nu a lucrat niciodată cu carte de muncă, trebuie să-și plătească singură dările către stat.

Legea 263/2010 prevede posibilitatea încheierii unui contract de asigurare socială, ca formă facultativă de asigurare. Îți alegi tu suma pentru care vrei să te asiguri și trebuie doar să virezi banii lunar, chiar online. Sigur, de aici se nasc și alte discuții, cum ar fi că e greu să mai dai banii din mână odată ce i-ai luat.

În fine, mai e o zonă de acoperit: freelancingul. Sau, după cum e cunoscut în română, categoria liber profesioniștilor. La cum arată lumea acum, poți face bani pe proiecte din afară, dar ce faci cu situația locală? Ca să încasezi banii, o poți face și prin PFA, și prin SRL. Sau ce alte metode mai sunt, mai mult sau mai puțin în zona gri.

Ca să cotizezi la pensie, te bazezi pe acel contract de asigurare socială. Cât despre experiență (care, reiau, nu-i același lucru cu vechimea), o poți trece și de pe SRL, și de pe PFA, chiar și de pe drepturi de autor. Dar experiența în muncă nu e definită ca noțiune juridică.

Personal, eu am cinci ani vechime în muncă și opt ani de experiență. Habar n-am cât de bine îmi merge pentru pensie, deși am tot cotizat în acești ani. Sau cred că au cotizat angajatorii pentru mine. Mai am și pensia privată obligatorie (așa-numitul Pilon II de pensii, introdus în 2008 și prin intermediul căruia un anumit procent din contribuțiile tale ajung într-un fond privat).

Cred însă că miza reală ar fi să investesc chiar eu în pensie. Deocamdată, am început să joc pe bursă cu câte 10 dolari. Voi reveni aici, dacă devin milionar peste noapte.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

30965 vizualizari

 • +1 (19 voturi)    
  Recomandare (Luni, 6 iulie 2020, 13:01)

  spysoby [utilizator]

  ICauta sa investesti pe bursa in actiuni ale companiilor blue chips si uitate si la politicile de dividend.Eu deva traiesc din dividendele companiilor si imi mai ramane si sa investesc.Am reinvestit dividendele in cumparare de actiuni cativa ani la rand.
 • +16 (16 voturi)    
  ... (Luni, 6 iulie 2020, 14:54)

  mihai_mi [utilizator]

  La ce varsta sa incepi sa te gandesti? Pai depinde... de exemplu daca esti special deja pe la 40 de ani incepi sa iti faci planuri pentru pensie ca nu mai ai mult pana iesi. Daca nu esti special... deja nu prea mai are rost sa te gandesti tinand cont cat este in Romania speranta de viata versus varsta minima de pensionare.
 • +8 (8 voturi)    
  pensie (Luni, 6 iulie 2020, 15:34)

  nimrod [utilizator]

  Amuzant material, mai ales ca are pretentii de maniera cu iz publicitar. Dom'le, eu m-am pensionat recent pe directia pensiei de stat. Minim pe economia nationala. M-am oprit din munca salariata in mai 1990 si mi-am vazut de viata mea. M-am dus, totusi, la un moment dat sa intreb cum pot sa-mi sporesc vecchimea. Mi s-a raspuns simplu: cinci milioane de lei jos in fiecare luna, pana la varsta de pensionare, minim lunar pe economia nationala. Normal, raspunsul meu a fost: cocoana daca crezi ca eu o sa dau banii astia statului roman de moca pentru o pensie lunara de o cincime din ei te inseli amarnic. Si asa am hotarat sa traiesc din drepturi de autor. Aici gasesc suspect fatul ca vorbiti de pf-uri si srl-uri. E drept, legiuitorul s-a invartit in jurul cozii vreme de doua decenii ca sa ajunga la cea mai simpla decizie posibil: impozitul pentru drepturile de autor se retine la sursa. Am ras de m-am tavalit. Ani de zile, in aceasta litera al legii am primit drepturile de autor de la Modelism-ul lui Cristian Craciunoiu. Apoi a intervenit ceata si inversunarea de a supraimpozita veniturile. Noroc de UE. Pe de alta parte, mai nou, persoana de sprijin care vede de soacra mea, femeie de 90 de ani victima cu grave sechele ale unei talharii, mi-a pus in vedere sa-i asigur si banii de vechime, adica plus cinci sute RON pe luna. Nu s-a schimbat nimic pentru cei care, din punctul meu de vedere vor sa ia teapa. Daca eu as fi avut banii astia ii puneam in banca si ii scoteam lunar in loc de pensie. Nu uitati ca acesti 500 de lei sunt interpretati de lege ca venind de la o societate comerciala. Doar un procent din ei participa efectiv la constituirea pensiei. Ceilalti intra in sistem, recte acolo unde daca sunati va raspunde robotica bugetului, va pune muzica si va invita sa asteptati. Despre pilonul doi, mai bine sunati la Academia Romana...
  • +8 (8 voturi)    
   is și la pilonul II bube (Luni, 6 iulie 2020, 17:42)

   falcoind [utilizator] i-a raspuns lui nimrod

   Eu la ora actuala am 59,6 pensii medii in acel fond , un pic mai lipsește din 5 ani , asta in condițiile in care cotizez la el din 2008 martie , când a pornit , deși lucrez din 1996 și mai am încă aproape 20 ani pana la vârsta limita de pensionare, iar contribuția nu a ajuns nici la ora actuala unde era gândită initial. Nu știu dacă voi vedea din ei ceva cândva, dar parca is mai ok decât fondul la stat care e doar o gaura neagra.
   • 0 (0 voturi)    
    E bine e bine.... (Marţi, 7 iulie 2020, 14:33)

    ABBV [utilizator] i-a raspuns lui falcoind

    Inseamna ca aveti un salariu bun probabil undeva la peste 25000 Ron in medie. Pensia lunara medie parca e undeva pe la 1290 de Ron. Daca statul tinea bani aia in Euro probabil ca era mult mai bine ....Dar sa stiti ca si asa copios cat aveti in fond ...inflatia (taxa statului pe economii...) Va arde multa putere de cumparare din ei. E o siguranta mult mai mare investind in ceva ...orice ...si un apartament de inchiriat pana la urma, daca nu este ideea unei afaceri ...Decat sa traiti cu speranta ca poate .....
    • 0 (0 voturi)    
     ar fi bine, prea frumos (Miercuri, 8 iulie 2020, 15:34)

     falcoind [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

     nu is 25 000 lunar dar depășește 100 000 anual .
     Sincer nu trăiesc cu speranța sa ajung pensionar, iar dacă se întâmpla nu ma bazez pe pensie . Apartamente ce sa va spun, de ani de zile explic unor cunoscuți , da produc acum un randament de 4-5% asta in cazul cel mai bun și asta in 5-10 orașe din RO maxim , dar va întreb dacă facultăți se vor face online și populația ajunge undeva la 10-13 mil care va fi randamentul , valoarea lor? La ora actuala in RO exista undeva la 7 mil de familii și 8 milioane de apartamente +case
  • +1 (5 voturi)    
   nu te prea pricepi (Marţi, 7 iulie 2020, 5:11)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui nimrod

   Depinde ce intelegi prin datul banilor pentru vechime - ii dai in plus si ii pune ea la casa de pensii, sau ai facut contract? In al doilea caz ii trage si contributii de sanatate, dar nu e cum spui tu ca primesti inapoi doar o cincime lunar. In cazul 2 probabil o treime.
   Smecheri ca tine au distrus sistemul de pensii si de sanatate - nu contribuie deloc o viata intreaga, dar la batranete cer pomana pensia minima 700 - incasand la fel ca multi amarati care au lucrat o viata , dar pe salariul minim. Basca asigurati medical fara sa plateasca
   • 0 (0 voturi)    
    smecher (Marţi, 7 iulie 2020, 14:55)

    nimrod [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    Ma simt onorat de incadrare, numai ca, ghinion, sunt un pensionar cu carte de munca, la fel de legal ca toti ceilalti ceea ce transforma afirmatia dumitale intr-o calomnie de la mama ei. Am exact pensia pentru care am vechime pe cartea de munca. Deci, care-i problema? Daca eram smecher cum spui ceream statului roman si structurilor de rigoare, de tanar, pensie de handicap si, dupa 1989, din cand in cand, ajutor de somaj si pensie USR si UAP si etcetera! Vad ca te pricepi la insulte (sau mai degraba "drepturi de autor" timp de juma' de secol suna enervant?) dar, la fel de bine ar trebui sa stii ca asigurare de sanatate, de exemplu, se poate plati si separat, ceea ce am facut si eu,peste doua decenii, dupa Revolutie, pana in momentul pensionarii, deci alta insulta propagandistica. Cat priveste cota parte din contributia aia, cum o dai tot mai mult ia statul. Viata lunga, spor la munca de propaganda si pensie asisderea!
 • -3 (13 voturi)    
  dada, pensie (Luni, 6 iulie 2020, 17:35)

  tabita1 [utilizator]

  mai bine te orientezi spre plecarea intr-o tara care nu-si infecteaza batranii din aziluri si care nu da restrictii pt cei peste 65 bazate pe cai verzi pe pereti
 • 0 (12 voturi)    
  De la 16 ani trebuie sa te gandesti la banii altor (Luni, 6 iulie 2020, 17:58)

  xolv [utilizator]

  precum Greta thunberg.
 • -6 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 6 iulie 2020, 20:31)

  [anonim]

  • +6 (6 voturi)    
   ??? (Luni, 6 iulie 2020, 21:50)

   falcoind [utilizator] i-a raspuns lui

   40ani x12luni x100 euro = 48 000 fără investiții să faci din ei 1 mil trebuie să fie tare riscante chiar dincolo de limita legi altfel nici o șansă .
  • +5 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 7 iulie 2020, 10:58)

   [anonim] i-a raspuns lui

 • +4 (4 voturi)    
  Fara riscuri, taxe, impozite si alte hotii (Marţi, 7 iulie 2020, 11:47)

  baimarean [utilizator]

  Strangeti banii la saltea, investiti in imobiliare
  Cumparati aur.
  Pensia nu e garantata -- doar visata!
 • +3 (3 voturi)    
  Cica exista sanse de 50% ca in 25 de ani (Marţi, 7 iulie 2020, 12:25)

  ty [utilizator]

  inteligenta artificiala sa depaseasca inteligenta umana.
  Peste 40 ani vor lucra oamenii sau robotii. Cate procente din fiecare? Cat din cea ce cunoastem azi din sitemele de sanatate, educatie, pensii, stat de drept, economie de piata, dictaturi de tot felul, etc va mai fi valabil peste 40 ani?
 • +5 (5 voturi)    
  SPECIALII (Marţi, 7 iulie 2020, 14:02)

  MTG [utilizator]

  sau ne ducem toti la academia de informatii, lucram sub acoperire, ne turnam unii pe altii in timp ce strainii isi bat joc de tara noastra, ne pensionam la 45 si gata


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by