Romii și imigranții sunt grupurile în care românii au cea mai mică îndredere, potrivit unui sondaj IRES, realizat la comanda Agenției Împreună. Conform datelor din 2020, 70% dintre români au foarte puțină încredere sau deloc în romi. În 2018, un alt sudiu IRES comandat de CNCD, reliefa faptul că 72% dintre români nu au încredere în romi.

Încredere in romiFoto: IRES

Consultă aici sondajul IRES integral

În ceea ce privește distanța socială, romii sunt agreați pentru a locui în România (35%), ceea ce nu implică neapărat o interacțiune directă cu aceștia. Cu cât nivelul de interacțiune crește, cu atât aceștia devin mai puțin dezirabili. Doar 1 din 10 români și-ar dori ca o persoană de etnie romă să îi fie rudă, iar 2 din 10 români și-ar dori ca un rom să îi fie prieten. Comparând atitudinea față de romi cu atitudinea față de alte minorități, romii se află la un nivel apropiat de acceptare (sau neacceptare) cu imigranții și evreii (ambele categorii într-un număr destul de mic în România).

40% dintre respondenți au o părere, în general, proastă și foarte proastă despre romi. Primele cuvinte care vin în minte atunci când românii se gândesc la romi sunt mai degrabă negative: 12% hoți/ furturi, 7% necinste/neîncredere, 5% înșelătorie/ șmecherie/ minciună/ profitori, 4% răutate, 4% needucați/ inculți, 4% țigani, 3% leneși/ puturoși. 15% dintre români au o percepție neutră asupra romilor considerându-i „oameni ca noi”.

Atributele pozitive sunt extrem de limitate – 5% oameni buni/ cu bun simț, 3% sufletiști/ loiali/ cinstiți.

1 din 10 români consideră că romii sunt principalul grup responsabil pentru răspândirea coronavirus în România. Romii se află pe locul al 3-lea între grupurile considerate responsabile după diaspora (32%) și imigranți (19%). Această percepție este influențată de modul în care mass-media a prezentat știrile care au vizat comunitățile de romi. 5 din 10 români consideră că în perioada pandemiei de coronavirus au fost relatate mai multe știri care au avut despre subiect romii, iar majoritatea acestor știri au fost urmărite la televizor (83%), internetul fiind o sursă secundară de date. Cea mai cunoscută știre despre romi este legată de incidentele de la Țăndărei (16%).

50% dintre români consideră ca modalitatea în care autoritățile au folosit forța în timpul stării de urgență a fost potrivită, în timp ce 25% consideră că aceasta a fost prea slabă. Persoanele care consideră intervenția autorităților slabă sunt și cele care nu au încredere în romi. Cea mai mare parte a românilor (80%) consideră că romii au respectat mai puțin restricțiile impuse în perioada stării de urgență.

Alte concluzii:

  • 5 din 10 români susțin că au o părere bună sau foarte bună despre romi;
  • 7 din 10 români consideră că Guvernul României ar trebui să investească în educație de calitate pentru a sprijini incluziunea romilor;
  • 1 din 10 români susține investiția Guvernului în promovarea culturii rome;
  • 5 din 10 români care au interacționat cu romi au perceput experiența ca fiind una pozitivă;
  • 5 din 10 români declară că preferă utilizarea termenului „rom”, nu pe cel de „țigan”.

Sondajul IRES a fost realizat în perioada 4-9 iunie, telefonic, pe un eșantion de 1.006 persoane și are o marjă de eroare de +/- 2,5%.