Românii care au plecat sâmbătă dimineața în vacanță în Grecia au avut din nou parte de cozi și așteptare la Kulata-Promachonas, singurul punct de frontieră dintre Bulgaria și Grecia deschis traficului rutier pentru turiști. Mai mult, câțiva români care s-au plictisit de așteptare au făcut o hora uitând de normele de distanțare fizică potrivit imaginilor difuzate de Realitatea PLUS.

GreciaFoto: HotNews / C.P.

Singurul punct de frontieră dintre Bulgaria și Grecia deschis traficului rutier pentru turiști, la acest moment, este Kulata-Promachonas, unde în ultimele două zile au fost cozi kilometrice, iar punctul de frontieră Makaza este deschis doar pentru situații speciale/călătorii esențiale și transporturi cu regim special/prioritar, a anunțat vineri Ministerul Român de Externe (MAE). Vineri după-amiază, la Kulata-Promachonas nu mai erau cozi, procedurile de trecere a frontierei derulându-se într-un timp foarte scurt, a precizat sursa citată.

Potrivit MAE, în conformitate cu informațiile oficiale comunicate de autoritățile elene (https://travel.gov.gr) în continuare, singurul punct de frontieră dintre Bulgaria și Republica Elenă deschis traficului rutier pentru turiști, la acest moment, este Kulata-Promachonas. Punctul de frontieră Makaza este deschis doar pentru situații speciale/călătorii esențiale și transporturi cu regim special/prioritar.

De asemenea, autoritățile elene au menționat că limitarea accesului turiștilor pe cale rutieră printr-un singur punct de frontieră este explicată prin faptul că punctul de frontieră Kulata-Promachonas este singurul dotat cu infrastructura tehnică pentru scanarea formularelor obligatorii pentru intrarea în Grecia. MAE reamintește că ieșirea de pe teritoriul Greciei se mai poate efectua, în prezent, prin punctele de frontieră terestră - Promachonas (Serres) – Kulata (Bulgaria); Nymfeia (Komotini) – Makaza (Bulgaria); Evzoni (Kilkis) – Bogoroditsa (Macedonia de Nord), cu mențiunea că ultimele două puncte de frontieră pot fi închise în orice moment, fără preaviz.

Guvernul elen a stabillit cum vor fi primiți turiștii în țară, existând protocoale pentru fiecare modalitate (aeriană, pe mare sau uscat) prin care aceștia ajung în Grecia. Turiștii vor putea intra în Grecia doar după completarea Passenger Locator Form (Formularul de localizare a pasagerilor). La ce trebuie să se aștepte turiștii din momentul în care intră în Grecia și până la plecare, precum și ce se întâmplă în cazul unei îmbolnăviri de Covid pe teritoriul elen, puteți citi în rândurile următoare.

Astfel, toți turiștii care merg în Grecia sunt obligați să completeze online un formular numit Passenger Locator Form cu cel puțin 48 de ore înainte de a intra în țară, în care trebuie să dea informații detaliate privind punctul de plecare, durata șederilor în alte țări, precum și adresa la care vor sta în Grecia. După ce turiștii au completat formularul, aceștia vor primi un email de confirmare cu privire la depunerea formularului. Călătorii vor primi Formularul de localizare cu codul QR cu o zi înainte de sosirea în Grecia.