USR și PNL au atacat la Curtea Constituțională legea prin care procedura de numire a membrilor Consiliului Concurenței a fost modificată în sensul că membrii conducerii sunt numiți de Parlament, nu de președinte, cum e în prezent. Actul normativ a fost inițiat de PSD.

Sedinta ParlamentFoto: AGERPRES

„Susţin cu toată responsabilitatea că modificările aduse Legii concurenţei de către PSD sunt de fapt atacuri la independenţa Consiliului Concurenţei. O instituţie independentă, care e fidelă misiunii sale, deranjează PSD şi atunci dau un ultim asalt, cât timp mai au această majoritate parlamentară. E important însă ca aceste instituţii şi autorităţi publice să îşi poată face treaba fără amestecul factorului politic în treburile lor. Consiliul Concurenţei este o miză pentru PSD, pentru că nu a putut să o supună acestei influenţe politice, aşa cum a procedat cu alte instituţii de reglementare sau control: ASF, ANRE, Curtea de Conturi”, a declarat senatoarea USR Florina Presadă.

Senatul a adoptat, pe 30 iunie, cu amendamente, în calitate de Cameră decizională, propunerea legislativă de modificare a Legii concurenţei 21/1996, prin care numărul membrilor plenului Consiliului Concurenţei este mărit de la 7 la 11, numirea acestora revenind Parlamentului şi nu şefului statului, ca până în prezent.

În favoarea propunerii legislative s-au exprimat 77 de senatori, 40 au fost împotrivă şi 15 s-au abţinut.

Propunerea legislativă intrată în circuitul parlamentar în octombrie 2017, iniţiată de un grup de parlamentari PSD, a fost adoptată tacit, în iunie 2018, de Camera Deputaţilor.

Actul normativ, în noua sa formă, prevede că plenul Consiliului Concurenţei, organ colegial de conducere, este format din 11 membri - un preşedinte, doi vicepreşedinţi şi opt consilieri de concurenţă numiţi prin hotărârea adoptată în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, la propunerea grupurilor parlamentare din cele două Camere.

Potrivit legii în vigoare, plenul Consiliului Concurenţei este format din şapte membri, numirea acestora fiind realizată de către preşedintele României la propunerea Colegiului consultativ al Consiliului Concurenţei, cu avizul Guvernului. Iniţiatorii propuneau ca cinci membri să formeze Consiliul Concurenţei, numirea fiind păstrată ca atribut al şefului statului.