Tribunalul București a decis în primă instanță anularea unei hotărâri a Consiliului General al Municipiului București care prevede, printre altele, decontarea a 500 de lei lunar pentru benzină pentru locuitorii din București și Ilfov care își folosesc mașinile la comun, anunță ActiveWatch. Organizația a contestat în instanță decizia CGMB privind acordaraea de vouchere pentru combustibil pe motiv că a fost adoptată fără ca proiectul să fie pus în dezbatere publică.

Gabriela FireaFoto: PMB

Tribunalul București a decis în primă instanță anularea Hotărârii de Consiliu General a Municipiului București din noiembrie 2018 privind aprobarea programului “Stimularea mobilității și descongestionarea traficului din Municipiul București”. Actul a fost anulat în urma sesizării instanțelor de către organizațiile CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică și ActiveWatch, a anunțat ActiveWatch, joi, printr-un comunicat de presă.

Cele două organizații au arătat în instanță că proiectul de act normativ a fost votat de Consiliul General fără a fi fost supus dezbaterii publice, așa cum o cere legislația în vigoare, deși mai multe organizații non-guvernamentale solicitaseră în scris organizarea unei dezbateri publice.

  • "Deși proiectul de hotărâre a suscitat mult interes din partea publicului, reprezentanții Primăriei Generale nu au dat curs solicitării noastre și au decis să supună acest proiect votului Consiliului General fără respectarea normelor minime de implicare a cetățenilor și de transparență decizională.
  • În mod eronat, așa cum ne confirmă decizia instanței, Primăria Municipiului București a considerat că acest proiect nu este un act normativ, ci un act individual, deși era evident că hotărârea privea întreg orașul (chiar zona București - Ilfov). Contestarea acestei hotărâri de Consiliu General este, de fapt, un semnal de alarmă cu privire la modul tipic în care actuala conducere a instituției alege să ia majoritatea deciziilor care vizează viața bucureștenilor. Așa cum am arătat, de-a lungul timpului, mai puțin de 5% dintre proiectele de acte normative sunt supuse dezbaterii publice (cu excepția Planurilor de Urbanism). Am ales să apelăm la instanță pentru a demonstra că această strategie de ocolire a transparenței decizionale contravine prevederilor legale", arată ActiveWatch.

În noiembrie 2018 Consiliul General al Capitalei a adoptat un proiect de hotărâre care vizează un decont lunar de până la 500 de lei pentru cei care locuiesc în Bucureşti - Ilfov și care folosesc în comun autoturismul proprietate personală pentru deplasările în Bucureşti. De asemenea, proiectul viza decontarea de combustibil în valoare de până la 500 de lei lunar "în vederea încurajării unor asocieri voluntare prin care părinţii elevilor unităţilor de învăţământ primare şi secundare de pe teritoriul municipiului Bucureşti, care au domiciliul în regiunea de dezvoltare Bucureşti - Ilfov, pot folosi în comun autoturismul proprietate personală pentru transportului copiilor la instituţiile de învăţământ primare şi secundare de pe teritoriul municipiului Bucureşti".

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, susținea atunci că este o măsură pentru decongestionarea traficului din oraș, în timp ce consilierii generali din opoziție și ONG-urile au criticat acest proiect, spunând că este doar o măsură populistă care nu va rezolva adevăratele probleme ale traficului.