Meteorologii au emis prima avertizare cod galben de caniculă din această vară, pentru sudul și estul țării, unde joi și vineri temperaturile vor atinge 37 de grade. De asemenea, mai multe județe din vestul țării sunt vizate de atenționări de ploi torențiale și vijelii.

cod galben de caniculaFoto: Administratia Nationala de Meteorologie

Avertizarea cod galben de caniculă va fi în vigoare joi și vineri pentru Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei şi sudul și centrul Moldovei.

Sunt vizate Capitala și 22 de județe: Iaşi, Bacău (parţial), Vaslui, Vrancea (parţial), Galaţi, Buzău, Brăila, Tulcea şi Constanţa (parţial), Ialomiţa, Călăraşi, Prahova, Giurgiu, Dâmboviţa, Teleorman, Argeş, Vâlcea, Gorj şi Mehedinţi (parţial), Dolj, Olt și Ilfov.

Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35-36 de grade şi izolat 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități pe arii restrânse și în restul zonelor de câmpie și podiș.

În sud-estul țării, vremea se va menţine caniculară și la sfârșitul săptămânii, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

O altă alertă cod galben va fi în vigoare de joi de la ora 15:00 și până vineri la ora 6:00 pentru Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania și în vestul Carpaților Meridionali, unde sunt prognozate ploi torențiale cu descărcări electrice, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și pe arii restrânse 40-50 l/mp.

De asemenea, joi, de la ora 18:00 intră în vigoare o alertă codul portocaliu, valabilă până vineri la ora 6:00. Sunt vizate județele Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Caraș Severin și zona de munte a județelor Hunedoara, Alba, Cluj. Aici vor fi intervale cu intensificări puternice ale vântului (rafale de 80-90 km/h), vijelii, frecvente descărcări electrice și grindină.Pe arii restrânse vor fi averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 35-60 l/mp.

De vineri de la ora 6:00 și până sâmbătă la ora 10:00 în vestul, centrul, nordul țării și în zona de munte sunt prognozate perioade cu instabilitate atmosferică accentuată - descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și pe arii restrânse 40-60 l/mp. Instabilitatea atmosferică se va menține accentuată și în următoarele zile, în special în vestul, sud-vestul, centrul și nordul țării, adaugă ANM.