Contractul de vânzare-cumpărare a Palatului Reginei Maria din Mamaia a fost anulat de Tribunalul Constanța. Decizia nu este definitivă. După ce a trecut printr-un incendiu, ruina Palatului Regal din Mamaia adăpostește acum saltele, mucegai, cenușă și resturi menajere, scria Info Sud-Est.

Instanța a admis, miercuri, cererea Ministerului Culturii de anulare a contractului de vânzare - cumpărare a Palatului Reginei Maria din Mamaia.

Magistrații au constatat nulitatea absolută a contractului de vânzare-cumpărare din 2003, potrivit Mediafax. Decizia poate fi atacată cu apel în 30 de zile.

Palatul fost inaugurat în 1926, iar ulterior a ajuns în proprietatea Reginei Elena, mama Regelui Mihai. Ea a fost gazda celor mai importante capete încoronate ale vremii care poposeau la malul Mării Negre pentru a vizita familia regală a României.

După ce a trecut printr-un incendiu, ruina Palatului Regal din Mamaia adăpostește astăzi saltele, mucegai, cenușă și resturi menajere, a scris Info Sud-Est. Clădirea, monument istoric de categoria A, a fost lăsată în paragină, iar Palatul familiei Regale s-a transformat astfel într-o clădire insalubră, devastată și aflată în pragul prăbuşirii.

Potrivit Info Sud-Est, în 1990, palatul a ajuns în subordinea companiei de stat SC Mamaia SA. În anul 2003, SC Mamaia SA a vândut Palatul Reginei Maria la preţul unui apartament de lux din staţiune, adică 700.000 de euro. În urma tranzacţiei, noul proprietar al monumentului istoric a devenit SC Light System SRL. Un an mai târziu, terenul aferent monumentului, în suprafaţă de 1,5 hectare, a fost vândut de Primăria Constanţa aceluiaşi proprietar la un preț de 23 euro/mp. Ulterior, tranzacţia terenului a făcut obiectul unui dosar penal întocmit de procurorii DNA Constanţa. Pentru că Legea 422 a fost încălcată şi statul nu a fost înştiinţat asupra vânzării terenului, procurorii au cerut în instanţă anularea contractului de vânzare-cumpărare invocând nulitatea absolută a tranzacţiei.

CITEȘTE ȘI: Fața neștiută a grupării Bittner-Cocoș: Cum a cumpărat Palatul Reginei Maria de pe litoral și 1,5 hectare în inima stațiunii Mamaia. Plus legătura Udrea - Mazăre