Optsprezece persoane, între care și militari, au fost puse sub urmărire penală de Parchetul Militar București într-un dosar privind prelucrarea și vânzarea ilegală de tutun, în care prejudiciul se ridică la un milion de euro. Potrivit procurorilor, membrii grupării prelucrau tutun brut adus din Bulgaria, îl mărunţeau şi adăugau arome, apoi se ocupau de promovarea online şi preluau comenzi.

Plante de tutun - KBPFoto: BAT

16 din cei 18 membri ai rețelei au fost reținuți de procurorii militari, iar Tribunalul Bucureşti a decis arestarea preventivă a 15 inculpaţi şi arest în cazul unei persoane.

Potrivit procurorilor, membrii grupării prelucrau tutun brut adus din Bulgaria, îl mărunţeau şi adăugau arome, apoi se ocupau de promovarea online şi preluau comenzi.

”În cauză a fost efectuată o investigaţie penală complexă care s-a soldat cu administrarea unui ansamblu probator din care au rezultat activităţi infracţionale ce au constat în producerea de produse accizabile care intră sub incidenţa regimului de antrepozitare (tutun pentru fumat), deţinerea şi comercializarea acestor produse, în afara unui antrepozit fiscal autorizat, fapte ce au intrat in scopul unui grup infracţional organizat", a transmis miercuri Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti.

Procurorii spun că gruparea a acţionat în Capitală și în județele Călăraşi, Ialomiţa, Prahova și Bacău, fiind formată din persoane civile şi cadre militare angajate ale Ministerului Apărării Naţionale.

Gruparea era structurată piramidal, pe mai multe paliere, fiecare membru având roluri determinate, dar acţionând interdependent, aşa încât toţi membrii grupului au obţinut, în final, foloase patrimoniale ilicite importante, mai spun procurorii.

Potrivit acestora, liderii grupului aduceau periodic din Bulgaria cantităţi importante de tutun frunze, pe care îl prelucrau în locuri special amenajate la locuinţele acestora, cu utilaje de mărunţire confecţionate artizanal, transformându-l în tutun pentru fumat, în condiţii improprii obţinerii unor produse destinate consumului.

Ulterior, tutunul pentru fumat era comercializat prin intermediul unor anunţuri create pe platformele web de comercializare, precum şi pe site-urile de socializare, cu preţuri cuprinse între 120 şi 150 de lei/kg, în funcţie de calitatea procesării.

În acest caz, poliţiştii au făcut, luni, 41 de percheziţii. Prejudiciul estimat în dosar este de un milion de euro.