Procurorii și polițiștii din Republica Moldova au descoperit o fabrică clandestină de elicoptere, într-o localitate din raionul Criuleni, pe malul Nistrului, unde au fost asamblate ilegal cel puțin 10 aparate de zbor, potrivit Poliției Republicii Moldova.

Elicoptere construite ilegalFoto: Hotnews

Anchetatorii au anunțat marți că au documentat, pe parcursul mai multor luni, activitatea ilegală a unei grupări specializate în producerea elicopterelor.

Aparatele de zbor, care la exterior sunt identice modelului de elicoptere ”Ka 26”, erau produse în condiții clandestine și ar fi urmat să fie exportate ilegal în statele din spațiul CSI.

Procurorii și polițiștii au făcut percheziții la fabrica clandestină, amplasată într-o localitate din raionul Criuleni, pe malul râului Nistru. Majoritatea persoanelor implicate în procesul de producere și asamblare, inclusiv organizatorii și liderii "afacerii ilegale", sunt locuitori ai regiunii transnistrene.

Conform sursei citate, anchetatorii au constatat că pe liniile de producție erau peste 10 elicoptere, aflate în diferite etape de finisare, "toate produse în lipsa actelor permisive necesare și a documentelor de proveniență pentru piesele și utilajele folosite".

În acest caz a fost deschis un dosar penal pentru "fapte de pregătire a contrabandei cu aparate de zbor", iar pentru astfel de infracțiuni legislația Republicii Moldova prevede o pedeapsă de la 3 la 10 ani închisoare.