Parlamentul a aprobat marți Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020 - 2024, document transmis de preşedintele Klaus Iohannis și care a stârnit reacția virulentă a Rusiei care este menționată ca amenințare.

Sedinta ParlamentFoto: AGERPRES

S-au înregistrat 311 de voturi „pentru”, 4 „împotrivă” şi 38 de abţineri.

Parlamentarii USR s-au abţinut de la vot, considerând că documentul nu menționează combaterea corupţiei ca prioritate.

În noua Strategie Naţională de Apărare a Ţării pentru 2020-2024 adoptată de CSAT și trimisă de Klaus Iohannis Parlamentului, Rusia este menționată la capitolul amenințări după „tendința adversarilor statali și non-statali de a exploata capacitatea limitată a societăților de a se proteja în fața imixtiunilor străine și criza economică generată de Covid-19".

În document se afirmă că „Acțiunile constante ale Federației Ruse de consolidare a propriilor capabilități militare ofensive în Marea Neagră de creare a unui sistem de interdicție regională, restricționarea accesului care să asigure controlul asupra bazinului pontic, contrabalansarea acțiunilor de dezvoltare a capabilităților militare aliate pe flancul estic al NATO reclamă o postură națională de apărare consolidată și continuarea atitudinii active a României în scopul consolidării posturii aliate de descurajare și apărare în regiune”.

De asemenea, se vorbește despre „comportamentul agresiv al Federației Ruse” dar și de acțiunile de militarizare a regiunii Mării Negre de tip hibrid desfășurate de acest stat, ce au ca scop menținerea unui climat tensionat și de insecuritate în zona apropiată României, care determină țara noastră să „continue cu fermitate procesul amplu de construire de capabilități robuste de descurajare si apărare, început din anul 2015.

Moscova a acuzat politicienii de la București că plagiază și nu sunt capabili să gândească independent. Purtătoarea de cuvânt al diplomației ruse, Maria Zaharova, a declarat, într-o conferință de presă, că noua strategie de apărare a României prezintă Rusia „în secțiunea amenințări” și a reiterat una dintre tezele favorite ale Rusiei, și anume că Occidentalii aruncă vina în mod gratuit asupra Moscovei.