Mihai Viteazul, Horea, Cloșca și Crișan au fost declarați prin lege martiri și eroi ai neamului românesc

de Redactia     HotNews.ro
Marţi, 30 iunie 2020, 14:06 Actualitate | Esenţial


Mihai Viteazul
Foto: Wikipedia
Deputații au adoptat marți două proiecte de lege prin care Mihai Viteazul, Horea, Cloșca și Crișan au fost declarați eroi martiri ai neamului românesc. Autoritățile locale și centrale vor putea organiza ceremonii în 27 mai și în 2 noiembrie.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care Mihai Viteazul este declarat martir şi erou al naţiunii române, "în semn de recunoaştere şi respect pentru idealurile susţinute şi sacrificiul făcut", potrivit Agerpres. Au votat "pentru" 240 de deputaţi, iar "împotrivă" - 18.

"Se declară martir şi erou al naţiunii române Mihai Viteazul, Domn al Ţării Romaneşti şi al Moldovei şi Principe al Transilvaniei, pentru rolul marcant pe care l-a avut în săvârşirea Primei Uniri a poporului român şi pentru curajul şi sacrificiul său marcant în istoria României", se arată în proiect.

Ceremoniile anuale vor avea loc în 27 mai şi pot fi marcate de autorităţile centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific.

"Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot sprijini material sau logistic organizarea şi desfăşurarea programelor şi manifestărilor, în limita fondurilor disponibile. Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători", prevede proiectul de lege.

Proiectul a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Printr-un alt vot, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege prin care Horea, Cloşca şi Crişan sunt declaraţi martiri şi eroi ai naţiunii române. S-au înregistrat 245 voturi "pentru", 19 "împotrivă" şi 21 abţineri.

"Se declară martiri şi eroi ai naţiunii române Vasile Nicula, Ion Oargă şi Gheorghe Crişan, cunoscuţi popular sub numele Horea, Cloşca şi Crişan, pentru rolul, curajul, eroismul şi sacrificiul lor din timpul răscoalei ţărăneşti din anul 1784", prevede proiectul.

Ceremoniile anuale vor avea loc în data de 2 noiembrie şi pot fi marcate de autorităţile centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific.

Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot sprijini material sau logistic organizarea şi desfăşurarea programelor şi manifestărilor, în limita fondurilor disponibile. Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.

Pentru a sublinia continuitatea sacrificiilor poporului român din Munţii Apuseni şi în tradiţia eroilor martiri Horea, Cloşca şi Crişan, la data de 8 noiembrie, se va comemora Ziua Martirilor Români de la Beliş, mai prevede textul adoptat.

Camera Deputaţilor este for decizional.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1539 vizualizari

 • +1 (5 voturi)    
  Trebuia sa fie (Marţi, 30 iunie 2020, 14:15)

  EuInsumi [utilizator]

  si Avram Iancu
  • +3 (3 voturi)    
   la ce folos? (Marţi, 30 iunie 2020, 16:25)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui EuInsumi

   peste 100 de ani, poate vezi ca le vor vandaliza statuile niste minoritari... ca-n state..
 • +2 (6 voturi)    
  Hahaha... ! (Marţi, 30 iunie 2020, 14:21)

  Susufler0 [utilizator]

  Peste un timp or sa vina corectii politic sa ceara indepartarea statuilor lui Mihai Viteazul pe motiv ca i-a legat de glie pe tarani !
  Atunci sa te tii ! Ce a fost la America a fost nimic in comparatie cu ce o sa fie la noi ! :))))))))))))

  PS. Vulvuta va fi in fruntea miscarii ca o adevarata Jana Darc ! a oltenilor ! :))))))))))))))))))
 • +1 (5 voturi)    
  Trebuia si Avram Iancu (Marţi, 30 iunie 2020, 14:26)

  Sparafucile [utilizator]

  Ca sa-i enerveze pe unguri. De ce? In ultima vreme nu mi s-au parut destul de nervosi.
 • +3 (9 voturi)    
  Pohta ce-am pohtit (Marţi, 30 iunie 2020, 14:41)

  BEDE [utilizator]

  Oare întâmplător de la Mihai Viteazu a rămas în mod special autograful care spune: "Pohta ce-am pohtit ..."?
  Mi s-ar părea că el a fost condus în viață în special de pofta de putere. Ca el să fie independent de oricine și să nu se supună nimănui. Și de aceea a și fost asasinat.
  La Șelimbăr a câștigat în bună parte pentru că mai înainte se dăduse bine pe lângă Rudolf Habsburg și-i promisese că urma să-i fie vasal, iar austriacul, cum era tare dornic să le mai dea peste nas la unguri, a primit bucuros. Dar apoi nu și-a onorat angajamentele față de keiser. A pus peste români niște taxe așa de mari încât mulți ar fi preferat mai curând să le plătească tribut turcilor.
  Apoi la Miraslau s-a luptat împotriva armatei austriece conduse de Giorgio Basta. Apoi, la Guruslau a luptat alaturi de Basta împotriva lui Sigismund Bathory. Să te mai miri atunci de ce l-a asasinat Basta?
  Armata lui a fost în principal din mercenari, dintre care renumiți sunt Albert Kiraly - care a condus artileria la Călugăreni și Starina Novak (era sârb!), pe care l-au torturat ungurii perpelindu-l la foc mocnit înainte să-l termine. Când nu a mai avut bani să plătească mai mulți ercenari l-au bătut de l-au sunat polonezii...
  Aceasta este istoria pe care naționaliștii parcă se fac a nu o vedea.
  Da, ar fi putut face mult bine românilor din Ardeal, dar numai dacă era loial austriecilor, că doar austriecilor nu le convenea deloc pretențiile ungurilor... Dar a avut mult mai multă mândrie decât simț politic.
  • -1 (5 voturi)    
   Mihai Viteazu (Marţi, 30 iunie 2020, 15:19)

   nimrod [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   Aveti perfecta dreptate. Individul asta neobrazat, profitand de origini si conditia de voievod a ignorat stiintele politice care deja se predau in epoca la Stinta Craiova (sic!), preferand sa se bata cu turcii, chestie pentru care, drept e, nu-ti trebuie prea multa scoala ci doar ceva sange in instalatie.
   • +1 (5 voturi)    
    Dacă s-ar fi bătut numai cu turcii... (Marţi, 30 iunie 2020, 16:06)

    BEDE [utilizator] i-a raspuns lui nimrod

    Bine ar fi fost să se fi bătut numai cu turcii. Dar s-a bătut cu toți. Și a și mâncat bătaie.
    Garibaldi, la o vârstă ceva mai mare, a avut simțul politic de a accepta că el nu putea de unul singur să facă totul ci mai trebuia să se mai și supună. Așa el a acceptat regatul deși era republican convins. Și a acceptat ca Nisa - tocmai orașul lui natal - să treacă lde la Regno di Piedemonte la Franța lui Napoleon. Iar când Franța a fost bătută de Prusia a zis că trebuie salvată Franța. Așa, un exemplu că există unii care mai știu să lase din ambițiile personale pentru ca să le reușească măcar în parte.
    • +1 (1 vot)    
     ei lasa, nu-i da tu lectii din astea lu Mishu. (Marţi, 30 iunie 2020, 16:40)

     Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

     orice nash isi are nasul. macar a trait ca un voievod adevarat, n-a plecat capu' cum ar face multi dintre urmasii lui astazi.
     sau cum era aia, mai bine o zi rege decat o viata sclavete?
  • +1 (7 voturi)    
   martirul si eroul national (Marţi, 30 iunie 2020, 15:25)

   mos ion roata [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   a platit mercenarii sa ucida toate comunitatile sasesti din satele aflate pe drumul intre Selimbar si Alba Iulia.Acestea au avut obraznicirea sa ceara celui declara azi martir datoriile in galbeni pe care le facuse anterior si erau scadente.Au fost sate unde dupa trecerea mercenarilor lui Mihai au mai ramas doar cativa locuitori dintr-o mie.Asta e eroul national.
   • +2 (2 voturi)    
    soy boy... (Marţi, 30 iunie 2020, 16:31)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui mos ion roata

    ... asa e la razboi.
    sau vrei sa-l facem erou al neamului pe domnu nea gica hagi, ca o dat goluri si ne-o bucurat pe toti?
    • +3 (5 voturi)    
     Nu, evident ca nu dar nici pe Mihai Viteazul (Marţi, 30 iunie 2020, 17:00)

     Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

     nu era musai sa il facem erou martir !
     Cred ca pt inceput erau suficienti Horea, Closca si Crisan !
     Am sentimentul ca cei care l-au propus pe Mihai si cei care au votat legea l-au avut permanent in minte pe Amza Pelea !

     PS. De fapt pe el l-au votat ! :))
  • +3 (7 voturi)    
   Parlamentul (Marţi, 30 iunie 2020, 16:09)

   gebica [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   se mai acoperă o dată de penibil, dacă vrea să ne facă să mai credem că Mihai Viteazu intenționa să facă un stat național român. Nici vorbă de așa ceva. A fost un aventurier dornic de mărire, care a tăiat și-n stînga și-n dreapta, după pohta lui, în funcție de conjunctură, confundînd chiar prietenii cu dușmanii, încurcîndu-i pe prea mulți, de unde i-a venit și sfîrșitul. Pentru români devenise un mit; îi stătea bine ca simbol al unității, dar era mai bine să rămînă la locul lui în legendă, căci dacă scurmăm prea mult în realitate, de obicei ajunge să pută.
 • -1 (3 voturi)    
  tradare (Marţi, 30 iunie 2020, 14:52)

  drago [utilizator]

  Este o buna recunoastere peste secole , mai ales ca toti au fost tradati de ai nostri buni romani!
 • 0 (0 voturi)    
  bravo! de acord! (Marţi, 30 iunie 2020, 15:18)

  iodixit [utilizator]

  sper sa nu fie facuti sfinti, ca-mi tai pletele de pe chelie!
 • +3 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 30 iunie 2020, 15:30)

  [anonim]

  • +3 (3 voturi)    
   ai gandire progresista, prea liniara.. (Marţi, 30 iunie 2020, 16:37)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui

   ... uiti sa pui in mijloc contextul istoric. astea erau vremurile, bos.
 • -1 (3 voturi)    
  Alte pensii speciale? (Marţi, 30 iunie 2020, 16:01)

  holinessdani [utilizator]

  Tot apar categorii noi de privilegiati si binenteles ca vor primii si acestia pensiile speciale cuvenite!
 • +2 (4 voturi)    
  Lumea il stie pe Mihai Viteazul lui Sergiu (Marţi, 30 iunie 2020, 17:12)

  Susufler0 [utilizator]

  Nicolaescu ! Dar nicio grija o sa urmeze Mircea al lui nea Sergiu !

  PS. Oricum e bine ca oficialitatile locale si centrale nu vor putea deturna cine stie ce bani din fondurile alocate anual pt sarbatorirea eroilor martiri ! :)))))))


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by