Klaus Iohannis: Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai teribile din al Doilea Război Mondial

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 29 iunie 2020, 13:09 Actualitate | Esenţial


Klaus Iohannis
Foto: Presidency.ro
Unul dintre cele mai teribile pogromuri din al Doilea Război Mondial s-a petrecut la Iași, acolo unde „evreii au fost vânați, maltratați și asasinați”, a afirmat luni președintele Klaus Iohannis, care a avertizat că, acum, la 79 de ani de la acea tragedie, nu trebuie să devenim „fără să ne dăm seama, martori tăcuți la relativizarea Holocaustului”.

„Unul dintre cele mai teribile pogromuri din al Doilea Război Mondial s-a petrecut la Iași, unde acte de o cruzime greu de imaginat au adus comunității locale o tristă faimă de abdicare de la valorile fundamentale ale umanității. Evreii au fost vânați, maltratați și asasinați, inclusiv în curtea chesturii locale, aceste acțiuni extrem de violente prefațând îmbarcarea evreilor în trenuri de marfă, sub consemnul că vor fi deportați. Mii de suflete au fost ucise, în căldura toropitoare a verii, prin sufocare și deshidratare în „trenurile morții”, dintre care mulți copii și bătrâni. Până la 13.000 de evrei români au pierit în timpul acestei crime colective, premeditarea genocidului fiind astăzi dovedită de numeroase surse și probe”, a afirmat președintele Iohannis, într-un mesaj transmis cu prilejul comemorării a 79 de ani de la Pogromul din Iași (28-30 iunie 1941).

Atunci, „instituțiile care ar fi trebuit să apere populația evreiască împotriva unui act deliberat de asasinat nu doar că nu au făcut-o, ci au acționat tocmai pentru lichidarea propriilor cetățeni”, potrivit mesajului transmis de șeful statului.

În zilele noastre, „ura nu se mai măsoară în numărul victimelor întinse pe caldarâm sau sufocate în trenuri ale morții, în tirajul ziarelor antisemite, în numărul membrilor organizațiilor extremiste sau în voturile partidelor care își propun anihilarea democrației” ci este „mascată în tactici populiste insidioase, prin care antisemitismul, xenofobia și intoleranța ajung să fie ignorate de către noi pentru că, nu-i așa, nu se văd atât de strident”.

„Astăzi, ura se poate ascunde în comentarii sordide pe rețele de socializare sau pe forumurile platformelor virtuale. Să nu facem eroarea de a trece prea grăbiți, fără să mai observăm actele de discriminare și extremism și să considerăm că ele rămân doar la periferia societății. Să nu devenim, fără să ne dăm seama, martori tăcuți la relativizarea Holocaustului, la ambiguizarea scopului genocidar, la exonerarea de răspundere a autorităților române de atunci, la eroizarea criminalilor”, a subliniat Klaus Iohannis.

Iată mai jos mesajul transmis de președintele Klaus Iohannis cu prilejul comemorării a 79 de ani de la Pogromul din Iaşi (28-30 iunie 1941). Mesajul a fost prezentat de către domnul Andrei Muraru, consilier Prezidențial, Departamentul Relații cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă, în cadrul evenimentelor comemorative organizate la Iași.

„În urmă cu 79 de ani, un eveniment sângeros a marcat profund trecutul nostru și va continua să ne umbrească istoria și să ne țină în alertă conștiințele. Unul dintre cele mai teribile pogromuri din al Doilea Război Mondial s-a petrecut la Iași, unde acte de o cruzime greu de imaginat au adus comunității locale o tristă faimă de abdicare de la valorile fundamentale ale umanității. Evreii au fost vânați, maltratați și asasinați, inclusiv în curtea chesturii locale, aceste acțiuni extrem de violente prefațând îmbarcarea evreilor în trenuri de marfă, sub consemnul că vor fi deportați. Mii de suflete au fost ucise, în căldura toropitoare a verii, prin sufocare și deshidratare în „trenurile morții”, dintre care mulți copii și bătrâni. Până la 13.000 de evrei români au pierit în timpul acestei crime colective, premeditarea genocidului fiind astăzi dovedită de numeroase surse și probe.

Efortul de a înțelege trecutul este întotdeauna și un avertisment. În 1941, crima a fost ridicată la rangul de virtute când statul a fost deturnat de la cea mai importantă misiune a sa – apărarea drepturilor și libertăților cetățenești. Instituțiile care ar fi trebuit să apere populația evreiască împotriva unui act deliberat de asasinat nu doar că nu au făcut-o, ci au acționat tocmai pentru lichidarea propriilor cetățeni. Oricâte cărți se vor scrie, oricâte producții cinematografice se vor realiza și oricât de mult se va vorbi despre Pogromul din Iași, niciodată nu va fi de-ajuns pentru a înțelege cum a fost posibil un asemenea masacru în mijlocul Iașului și de ce nu i-a apărat nimeni pe evreii români.

Gândurile noastre se îndreaptă către toți cei care, nevinovați fiind, au fost exterminați la Iași, acum aproape opt decenii, în numele unei ideologii odioase. Rememorarea acestor acte pline de cruzime reprezintă un act necesar pentru păstrarea vie în conștiința noastră a memoriei celor dispăruți, dar și un angajament ferm de a lupta împotriva tendințelor extremiste care amenință pacea socială a societății europene din zilele noastre.

România se schimbă în fiecare zi, însă amintirea faptelor trecutului trebuie să rămână mereu prezentă. Dacă până nu cu mult timp în urmă se putea spune că nu există mai nimic despre Pogromul din Iași, aici, în orașul pogromului, acum lucrurile stau cu totul altfel. Monumente, plăci comemorative, piețe și, în curând, chiar un muzeu al pogromului, care va putea fi un veritabil centru de cunoaștere și formare, reprezintă locuri de prezervare și onorare a memoriei Holocaustului în lupta împotriva uitării. Este un motiv de mândrie pentru autoritățile locale și centrale, care au înțeles nevoia de a da glas memoriei victimelor inocente.

Astăzi, ura nu se mai măsoară în numărul victimelor întinse pe caldarâm sau sufocate în trenuri ale morții, în tirajul ziarelor antisemite, în numărul membrilor organizațiilor extremiste sau în voturile partidelor care își propun anihilarea democrației. Astăzi, ura este mascată în tactici populiste insidioase, prin care antisemitismul, xenofobia și intoleranța ajung să fie ignorate de către noi pentru că, nu-i așa, nu se văd atât de strident. Astăzi, ura se poate ascunde în comentarii sordide pe rețele de socializare sau pe forumurile platformelor virtuale. Să nu facem eroarea de a trece prea grăbiți, fără să mai observăm actele de discriminare și extremism și să considerăm că ele rămân doar la periferia societății. Să nu devenim, fără să ne dăm seama, martori tăcuți la relativizarea Holocaustului, la ambiguizarea scopului genocidar, la exonerarea de răspundere a autorităților române de atunci, la eroizarea criminalilor.

Extremismele sunt amplificate de manipulare și ignoranță, generate și de lipsa unei educații incluzive de calitate. De aceea, nu voi obosi să vorbesc despre „România Educată” ca despre un proiect de țară. Chiar dacă astăzi trăim într-o societate profund atașată de valorile democratice și ale statului de drept, în care respectul față de drepturile omului este fundamental, suntem încă restanți la a aplica legislația pentru a sancționa alegațiile antisemite, negarea Holocaustului, derapajele xenofobe, discursul rasist sau cel împotriva recunoașterii diversității. În fața unor asemenea pericole, pilonii unei societăți sănătoase rămân legea și educația în spiritul toleranței, solidarității și a drepturilor fundamentale.

Înțelegerea acestor fenomene este șansa noastră de a nu repeta erorile „trecutului negru”. Reiterez, așadar, cu acest prilej, angajamentul ferm al statului român pentru combaterea antisemitismului, urii și rasismului, precum și pentru descurajarea oricăror încercări de negare și falsificare a istoriei Holocaustului, prin reabilitarea celor care se fac vinovați de crime de război și genocid.

Sprijinindu-ne pe lecția istoriei, Viitorul depinde de fiecare dintre noi! Pentru ca un mâine să existe, suntem datori să apărăm și să promovăm valorile democratice, să continuăm pe drumul european al păcii și prosperității împreună, pe fundamentul pe care îl punem noi astăzi.

Fie ca amintirea victimelor să rămână veșnic în inimile noastre!”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2546 vizualizari

 • +9 (23 voturi)    
  Just (Luni, 29 iunie 2020, 13:42)

  Heruvim [utilizator]

  Dar sa nu uitam ca anti-evreismul era un curent de opinie al acelor vremuri in multe tari din Europa - chiar daca miscarea Legionara a pornit de la Universitatea din Iasi (un lucru pe care Universitatea Al. I. Cuza inca nu si l-a asumat).

  Curentul anti-evreiesc (din ce am auzit de la batrani) din Iasi se datora faptului ca erau vazuti ca o minoritate etnica care detinea proprietati disproportionat de mult in comparatie cu populatia locala + erau suporteri vehementi ai comunistilor.

  Ce disonanta cognitiva: sa urasti pe cineva pentru ca in acelasi timp detine proprietati si sustine comunismul!

  Nebunie curata.
  • -3 (17 voturi)    
   Interesant (Luni, 29 iunie 2020, 19:15)

   Anges [utilizator] i-a raspuns lui Heruvim

   ... ca presedintele romanilor vorbeste despre trenurile mortii care faceau o zi din Iasi pana-n Baragan, in loc sa vorbeasca de trenurile mortii care faceau o luna cu romanii bucovineni si basarabeni pana-n Kazahstan, exact in perioada in care comemoram ultimatumul sovietic.
   E o poveste sfasietoare intr-o carte de amintiri cu o mama careia i-a murit bebelusul si a trebuit sa-l arunce prin latrina pentru ca intrase in putrefactie si nu mai putea suporta nimeni, nici macar ea mirosul; dupa care a innebunit de durere.
   Si mai interesant e ca de pogromul din Iasi a fost acuzat direct Antonescu in procesul public intentat de sovietici. Conform dosarului Antonescu a replicat ca fiind pe linia frontului unde erau cantonati germanii, Iasiul se afla atunci sub comandament german, iar el fost revoltat si a amenintat ca se retrage de la comanda frontului daca mai se mai repeta asa ceva.
   Era declaratia unui om care stia ca o sa fie executat si singurul dintre inculpati care a refuzat sa pledeze pentru comutarea sentintei.
 • +2 (16 voturi)    
  Cine uita, nu merita! (Luni, 29 iunie 2020, 13:54)

  doz2018 [utilizator]

  Shalom aleinu!
 • -10 (28 voturi)    
  ma intreb daca (Luni, 29 iunie 2020, 14:29)

  nash pandelica [utilizator]

  la cotrocesti s'a auzit de inundatii,ca vaz ca'l roade ce fura acum opt zeci de ani.
 • +3 (19 voturi)    
  Dar oare cand ... (Luni, 29 iunie 2020, 14:52)

  brightids [utilizator]

  un discurs asemanator despre masacrul din ultimi 60 de ani din Palestina? domnule Iohanis avand in vedere ca sunteti presedinte chiar aveti ocazia de a face ceva pentru acesti oameni, stiti cum a votat Romania la U.N. in ultimi ani cu privire la aceasta problema?
  • +1 (17 voturi)    
   Sau despre... (Luni, 29 iunie 2020, 15:06)

   Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui brightids

   ...masacrul politicienilor romani impotriva romanilor in ultimii 30 de ani. Ala ar fi si mai binevenit.
   Intr-o lume ideala s-ar veni cu urmatoarea propunere: TOTI fostii securisti, militari, nomenclaturisti deposedati de toate pensiile si veniturile. Bagati la niste azile special facute pentru ei, daca nu au din ce sa traiasca. Mii de nedreptati facute de ei rasplatite cu o nedreptate facuta de noi.
  • +5 (5 voturi)    
   Just și adevărat! (Luni, 29 iunie 2020, 21:40)

   Namaste [utilizator] i-a raspuns lui brightids

   Altminteri, președintele României este doar un josnic ipocrit, ca și fosta PM, Viorica Dăncilă.
 • -8 (24 voturi)    
  ... (Luni, 29 iunie 2020, 15:16)

  vitan.sandu [utilizator]

  Chiar asa her iohanis!? Mai teribil decat Aushwitz, Birkenau, Lidice, etc.?
  • +6 (20 voturi)    
   pogrom (Luni, 29 iunie 2020, 17:23)

   minrest [utilizator] i-a raspuns lui vitan.sandu

   Alea nu sunt pogromuri, ci lagare de exterminare.
   • -4 (16 voturi)    
    Ia mai documenteaza-te (Luni, 29 iunie 2020, 19:19)

    Anges [utilizator] i-a raspuns lui minrest

    POGRÓM, pogromuri, s. n. Masacrare a unui grup național minoritar sau rasial, organizată de elemente ultranaționaliste, șovine. – Din rus. pogrom.
    Exact asta au patit romanii in teritoriile ocupate de rusi.
    • +4 (14 voturi)    
     stai linistit (Luni, 29 iunie 2020, 23:39)

     minrest [utilizator] i-a raspuns lui Anges

     ca m-am documentat destul despre ideologia ta infecta. Daca rusii i-au asuprit pe ai nostri, trebuie sa ii masacram pe evrei sub acuzatii mincinoase?
 • -7 (17 voturi)    
  Etica urii (Luni, 29 iunie 2020, 15:31)

  Setalcott [utilizator]

  "Even the elite and their globohomo lackeys cannot hate more than the common man."

  https://www.youtube.com/watch?v=sv8J3uCXYNI
 • 0 (22 voturi)    
  Poate... (Luni, 29 iunie 2020, 15:54)

  Nonidem [utilizator]

  Poate a trebuit reamintit acest episod tulbure din istoria nationala.Dar, chiar in aceste zile s-au implinit 80 de ani de la mizerabilul,abjectul,monstruosul Ultimatum sovietic!Unic in istoria civilizata a omenirii sa insirui minciuni considerate adevaruri si drept bonus, ia mai dati voi inca o bucata de Tara unde noi n-am pus niciodata piciorul!A urmat un cortegiu de imense suferinte-Gulaguri,executii,deportari,moarte,inventii ale unui nou popor etc.etc.Cred ca milioanele de victime meritau si ele un memento si o recunoastere a barbariei la care au fost supuse,fiind cetateni si etnici de ai nostri!
  • -5 (17 voturi)    
   Perfect adevarat (Luni, 29 iunie 2020, 18:13)

   Beta Alfa [utilizator] i-a raspuns lui Nonidem

   Numai ca despre astfel de chestii politicienii romani "uita " sa vorbeasca cata vreme telecomanda este la cineva caruia nu-i convin astfel de rememorari.
   Altfel Klaus e baiat simpatic dar nu e de capul lui..
  • -5 (9 voturi)    
   Tocmai acest dublu standard (Luni, 29 iunie 2020, 20:11)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Nonidem

   Cred ca e unul din motivele protestelor din lumea civilizata.
   Nu poti pomeni tot timpul de progromul impotriva evreilor fara sa scrii si despre progromurile impotriva romanilor de dincolo de Prut savarsite si de catre...
   Indignat de salbaticia faptelor, Nicolae Iorga scrie celebrul articol din 6 iulie 1940 : ,,De ce atata ura ?"
   • +4 (14 voturi)    
    Iorga (Luni, 29 iunie 2020, 23:44)

    minrest [utilizator] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

    Iorga a facut multe compromisuri, in favoarea anrisemitismului politic, inclusiv aceste calomnii pe care le amintesti, si pana la urma legionarii, care au luat minciunile lui si ale altora in serios, l-au asasinat. Iorga si A.C.Cuza sunt parintii antisemitismului romanesc.
 • -7 (19 voturi)    
  Iohannis (Luni, 29 iunie 2020, 17:39)

  Ibit [utilizator]

  Nu ar vrea Iohannis sa ne spuna ceva despre FDGR , care s-a declarat urmasa unei organizatii naziste si a preluat averi incomensurabile cu sprijinul primarului Sibiului , Iohannis ?
  Ar fi timpul !
  • +6 (12 voturi)    
   cine s-a declarat? (Marţi, 30 iunie 2020, 20:24)

   minrest [utilizator] i-a raspuns lui Ibit

   A fost declarata de PSD, aiurea, urmasa unei organizatii naziste; daca era asa ceva nu avea autorizatie de functionare.
 • -7 (19 voturi)    
  Johannis cel...mincinos!!! (Luni, 29 iunie 2020, 17:59)

  dragobete [utilizator]

  A uitat sa ne spuna ca...Germania si-a asumat responsabilitatea legata de...evenimentul de la Iasi...prin 2016...este o minciuna ca ar fi fost asasinati 13.500 de asa-zis evrei...cand de fapt...in documentele Comunitatii acestora din Iasi...au fost in jur de 900 de persoane...de ce s-a intamplat...dupa lansarea operatiunii Barbarosa... 22 Iunie 1941... nu ne spune tovarasul... de la Cotroceni...sa ne reamintim ca in Iasi-ul acelor vremuri populatia de etnie evreiasca era de vreo 50.000...cam 50% din populatia Orasului Iasi...iar dintre acestia... majoritatea erau simpatizanti comunisti...incepuse razboiul si... acestia...isi aratau simpatia..luminand noaptea cu felinare...locurile unde aviatia Rusiei comuniste sa bombardeze...zonele ocupate de soldatii germani si romani...acum asemenea fapte se numesc...terorism...chestie de vremuri. Concluzie: nu Romania este responsabila pentru acest eveniment... este exclusiv Germania... minciuna prin omisiune... este si mai grava!!!
  • -5 (15 voturi)    
   Mai mult (Luni, 29 iunie 2020, 19:26)

   Anarb [utilizator] i-a raspuns lui dragobete

   Nu doar ca si-au asumat responsabilitatea pentru Iasi, dar au si platit despagubiri supravietuitorilor si urmasilor. Informatia a fost confirmata si de presa israeliana.
   • +5 (13 voturi)    
    Greșit, (Luni, 29 iunie 2020, 20:28)

    Namaste [utilizator] i-a raspuns lui Anarb

    Germania a refuzat categoric să își asume răspunderea pentru cele întâmplate în România cu evreii, a refuzat să plătească orice despăgubiri celor din Moldova ori Muntenia emigrați in Israel în perioada ceaușistă, cazul tatălui meu, ieșean. Germania a oferit despăgubiri numai celor ajunși in Israel și cu exclusivitate doar celor din Ardealul de Nord, cu numărul tatuat pe braț și identificat cu precizie în registrele Arhivelor celui de-al treilea Reich, păstrate bine!
    • -5 (11 voturi)    
     Despagubiri (Marţi, 30 iunie 2020, 8:08)

     Anarb [utilizator] i-a raspuns lui Namaste

     https://www.cotidianul.ro/guvernul-germaniei-si-pogromul-de-la-iasi-din-1941/

     Aici ai o sursa pentru informatia privind despagubirile, dar la o simpla cautare gasesti multe altele, de la RFI la NBC.
  • +5 (13 voturi)    
   Antonescu (Luni, 29 iunie 2020, 23:47)

   minrest [utilizator] i-a raspuns lui dragobete

   A renuntat la minciuna asta dupa numai cateva zile, dupa cum poti vedea in ziarele vremii, iar tu o mai sustii si acum.
   • -6 (12 voturi)    
    Hmm (Marţi, 30 iunie 2020, 8:12)

    ids [utilizator] i-a raspuns lui minrest

    Intre niste articole de ziare comuniste si stenograma unui proces public, tind sa dau crezare ultimei, dar da-ne si noua te rog articolele respective sau macar referinta la ele.
    • +6 (12 voturi)    
     . (Marţi, 30 iunie 2020, 20:31)

     minrest [utilizator] i-a raspuns lui ids

     Ziarele comuniste nu sunt ziare ale vremii, ziar al vremii e Curentul; daca stai in Bucuresti, cand se deschide Biblioteca Academiei pentru public, poti cere la sala oficiosul Curentul pe 1941. Antonescu a declarat initial ca evreii trageau in soldati si au fost executati cam 100. Ancheta ordonata tot de Antonescu a aratat ca era cu totul altul.
     • -5 (11 voturi)    
      Nu prea are sens (Marţi, 30 iunie 2020, 23:03)

      Iomen [utilizator] i-a raspuns lui minrest

      ce spui, sincer. Procesul lui Antonescu a fost in ‘46, nu avea cum sa retracteze in ‘41 ceva ce a zis in ‘46. Iar ziarele din ‘46 erau ziarele vremii si cam erau controlate de comunisti.
      • -2 (4 voturi)    
       .. (Joi, 2 iulie 2020, 17:48)

       minrest [utilizator] i-a raspuns lui Iomen

       Nu la proces a declarat ca iudeo-comunistii trageau in trupele germane si au fost executati cam 100, ci a doua zi dupa pogrom, iar declaratia a aparut in toate ziarele, inclusiv in Curentul. Apoi, i-au venit iinformatiile complete si, pe moment, a lasat asa, dar a ordonat o ancheta. Ancheta a aratat exact ce spune si Iohhanis, si atunci a schimbat si el povestea, si tot in ziare, iinclusiv si mai ales in oficiosul Curentul. Intelegi acum?
       • +3 (5 voturi)    
        Ba la proces a zis (Joi, 2 iulie 2020, 18:29)

        Anges [utilizator] i-a raspuns lui minrest

        Uita-te la articolul dat de Anarb si ai sa gasesti fragmente din stenograma procesului.
        • +1 (1 vot)    
         . (Joi, 2 iulie 2020, 20:55)

         minrest [utilizator] i-a raspuns lui Anges

         O fi reluat prima lui declaratie la proces, in disperare de cauza. Doar si cu Odesa a facut la fel: a mintit; a revenit cand a fost tabloul clar, dar la proces a reluat prima minciuna, care i-a fost dejucata imediat. Chiar de am uitat, admit ca foarte posibil sa fi spus asta SI la proces, dar stiu ca a spus in prima zi, ca a ordonat ancheta si ca a schimbat poveste; a avut corectitudinea asta macar.
       • +3 (5 voturi)    
        Am inteles (Joi, 2 iulie 2020, 18:35)

        Iomen [utilizator] i-a raspuns lui minrest

        Si trebuie sa te credem pe cuvant ca ai citit tu asta la biblioteca si stii, la fel cum stiai ca rusii nu puteau bombarda.
        • +1 (1 vot)    
         . (Joi, 2 iulie 2020, 20:50)

         minrest [utilizator] i-a raspuns lui Iomen

         Taxa e mica, citesti singur; la proces dadea din colt in colt si a reluat multe minciuni la care renuntase, o fi reluat prima declaratie din '41, am mai uitat si eu. Dar prima lui declaratie, in care spunea de executia a 100 de iudeocomunisti, a fost dejucata chiar pe timpul lui si sub comanda lui; asta daca te gandesti il ridica mult, fata de alti dictatori.
        • +1 (1 vot)    
         cred ca te-am prins. (Joi, 2 iulie 2020, 21:11)

         minrest [utilizator] i-a raspuns lui Iomen

         De ca sa ma crezi pe cuvant? De bombardarea Constatei aveai unde sa citesti altfel decat in ziarul de atunci? Da la pagina intai, la declaratia Maresalului! Iar ancheta si apoi, schimbarea povestii, vin mai tarziu.
  • +5 (11 voturi)    
   nici sa minti nu stii (Marţi, 30 iunie 2020, 20:54)

   minrest [utilizator] i-a raspuns lui dragobete

   Cum erau sa bombardeze rusii, Iasul? Frontul a trecut peste granita foarte rapid, rusii erau intr-o inferioritate aeriana totala. Ca evreii erau simpatizanti comunisti, astea sunt minciunile de pe atunci, pe care le repetati si acum. Ce treaba aveau germanii cu Chestura, unde au fost omorati evreii? Cum puteau germanii sa ii trimita pe evrei su trenurile mortii la Bucuresti, unde au ajuns, majoritatea, morti?
   • -6 (12 voturi)    
    Nu prea esti informat (Marţi, 30 iunie 2020, 23:27)

    Iomen [utilizator] i-a raspuns lui minrest

    In 22-23 iunie (adica exact inainte de evenimentele de la Iasi) sovieticii au bombardat masiv Constanta. 3 raiduri in mai multe valuri fiecare. Au fost sute de morti si raniti.
    Despre sustinerea sovieticilor de catre evrei si actiunile impotriva armatei romane poti citi in Saptamana Rosie a lui Goma, care basarabean fiind, povesteste fidel ce s-a intamplat.
    In rest, sincer nu vad nicio contradictie in faptul ca armata germana ar fi controlat institutiile strategice si caile de transport (si probabil si comunicatiile). E chiar ABC-ul unui dispozitiv militar pe linia frontului.
    • +1 (1 vot)    
     . (Joi, 2 iulie 2020, 21:07)

     minrest [utilizator] i-a raspuns lui Iomen

     Goma nu refera la experienta lui directa,a fost nascut in 1935. In 2002, scrie ''Saptamana rosie'', in care initial citeaza trunchiat surse, ca sa poata sustine ca evreii au facut atrocitati pentru care s-a razbunat Antonescu mai tarziu, dar, pe masura ce este contrazis cu date, tot revine, pana cand la ultima varianta, cea din 2005, nu mai ramane nici o atrocitate, care sa justifice tiltlu macar, doar niste evrei amarati care au intampinat bine pe rusi, si tot au luat-o pe coaja.
   • -6 (12 voturi)    
    Iasiul a fost bombardat (Miercuri, 1 iulie 2020, 0:20)

    Anges [utilizator] i-a raspuns lui minrest

    pe 28 iunie, la fel ca si Buzau si Galati. Pe 22-23 iunie fusese bombardata masiv Constanta.
    • +3 (5 voturi)    
     Nu-i inteleg (Joi, 2 iulie 2020, 18:42)

     Iomen [utilizator] i-a raspuns lui Anges

     pe cei care ne-au dat minusuri. Spalarea pe creier e atat de mare incat se contesta si bombardamentele rusilor.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by