​Dumitru Comănescu, care în urmă cu o lună a fost declarat cel mai vârstnic bărbat al Planetei, a încetat din viaţă sâmbătă dimineaţă, la vârsta de 111 ani şi 231 de zile, potrivit unui comunicat remis de Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucureşti.

Dumitru ComanescuFoto: Primaria Bucuresti

„Regretăm nespus trecerea în nefiinţă a domnului Dumitru Comănescu, care a avut loc în această dimineaţă (...) Ne-am bucurat de faptul că domnul Dumitru Comănescu a fost beneficiarul proiectului "Vieţi centenare", că a fost distins cu titlul de Cel mai Vârstnic Cetățean al Municipiului București și, în urmă cu o lună, declarat cel mai vârstnic bărbat în viață, din lume”, a declarat, potrivit comunicatului, directorul general al Centrului pentru Seniori al Municipiului Bucureşti, Alexandra Dobre.

Românul Dumitru Comănescu a devenit cel mai bătrân bărbat din lume după ce britanicul Bob Weighton, care deținea acest titlu, a murit pe 28 mai, la vârsta de 112 ani.

Potrivit Centrului pentru Seniori, Dumitru Comănescu s-a născut pe 8 noiembrie 1908 la Proviţa de Jos, comuna Drăgăneasa, judeţul Prahova. A fost inginer agronom şi unul dintre cei mai valoroşi fitopatologi, fiind discipolul fondatorului Institutului de Cercetări Agronomice, Gheorghe Ionescu Siseşti.

Iniţial s-a înscris la Facultatea de Matematică, avându-l profesor pe unul dintre cei mai valoroşi matematicieni ai tuturor timpurilor, Gheorghe Ţiţeica, pentru ca apoi să își găsească vocaţia în domeniul cercetării plantelor. A absolvit facultatea în 1933 şi a lucrat efectiv timp de 70 ani: în anul 2003 făcea ultima expertiză fitopatolgică. La 86 de ani, când s-a organizat la Bucureşti un concurs pentru experţi agricoli, Dumitru Comănescu a obținut locul 5 pe ţară, așa încât şi-a prelungit activitatea.

„Secretul longevităţii sale a fost dragostea pe care i-a oferit-o familia, cu fiii, cei trei nepoţi şi doi strănepoţi”, mai spune Centrul pentru Seniori în comunicat.

La începutul anului, Guinness World Records stabilea că primii trei cei mai vârstnici bărbați în viață ai Planetei erau japonezul Chitetsu Watanabe (născut pe 5 martie 1907), britanicul Robert Weighton (născut pe 29 martie 1908) și românul Dumitru Comănescu. Primii doi au decedat în februarie și, respectiv, mai.

Astfel, cel mai longeviv bărbat în viaţă din lume este acum spaniolul Saturnino de la Fuente (născut pe 8 februarie 1909), care are 111 ani și 141 de zile.