Se înjumătățește perioada după care mașinile abandonate pot fi ridicate de pe domeniul public - legea anti-rable a fost promulgată de Iohannis

de I.H.     HotNews.ro
Vineri, 26 iunie 2020, 14:57 Actualitate | Esenţial


Rable
Foto: umweltbundesamt.de
O mașină este considerată abandonată dacă stă nefolosită pe domeniul public timp de șase luni, față de un an, cât era până acum, potrivit unei legi adoptate de Parlament și promulgate vineri de către președintele Klaus Iohannis. Conform actului normativ, sunt incluse în categoria "vehiculelor fără stăpân" și mașinile înmatriculate în străinătate.

Actul normativ pentru modificarea și completarea Legii 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparținând domeniului public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale a fost adoptat de Camera Deputaților la începutul lunii iunie și a fost promulgat vineri de Iohannis.

Cum sunt definite de lege vehiculul fără stăpân și vehiculul abandonat:
 • a) vehicul fără stăpân - vehiculul de orice categorie, fără plăcuţă de înmatriculare sau alte marcaje oficiale, ori înmatriculate în străinătate, staţionat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale, al cărui proprietar sau deţinător legal este necunoscut;
 • b) vehicul abandonat - vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale de cel puțin 6 luni, al cărui proprietar sau deţinător legal este cunoscut, însă există indicii temeinice că acesta nu respectă condițiile legale pentru a circula pe drumurile publice.
Astfel, se scurtează de la un an, cat este acum, la şase luni perioada în care o mașină poate rămâne neutilizată pe domeniul public. De asemenea, legea introduce obligația proprietarului mașinii de a face dovada achitării taxelor auto, a amenzilor şi a dovezii efectuării ITP-ului în termen de 5 zile de la primirea somaţiei.

Legea mai introduce obligativitatea pentru autorități de a înmâna sau, în cazuri excepționale, de a afișa la adresa de domiciliu a proprietarului somația. Argumentul pentru această modificare este că scrisoarea recomandată nu ajunge mereu la proprietar, ori pentru că acesta nu mai locuiește la adresa de domiciliu, ori din alte motive. Actul normativ mai introduce și posibilitatea ca primăria care ridică mașina, la 10 de zile după ce a fost comunicată somația proprietarului, să vândă autoturismul, nu doar să îl trimită la unitatea de colectare a deșeurilor, cum prevede legea în prezent.
Ce noutăți mai cuprinde legea:
 • În cazul în care în urma publicării anunțului de ridicare a mașinii de pe domeniul public proprietarul sau deținătorul legal al vehiculului îl revendică, acestuia i se aduce la cunoștință că refuzul de a prelua mașina constituie contravenție și se sancționează.
 • Restituirea vehiculului către proprietarul sau deţinătorul legal se face pe bază de proces-verbal de predare-primire, în termen de 10 zile de la data la care persoana care revendică vehiculul face dovada achitării tuturor taxelor, a impozitelor și amenzilor prevăzute de lege, aferente respectivului vehicul:
 • a) calităţii de proprietar sau deţinător legal al acestuia;
 • b) achitării sumelor corespunzătoare cheltuielilor efectuate pentru inventarierea, expertizarea, ridicarea, transportul, depozitarea şi paza vehiculului;
 • c) plăţii la zi a tarifului de parcare, în cazul vehiculelor ridicate din parcări;
 • d) deținerii inspecției tehnice periodice valabile pentru vehiculul respectiv.
 • În cazul vehiculului abandonat, primarul, la propunerea agenţilor constatatori, îl somează pe proprietarul sau deţinătorul legal al acestuia, prin poștă și/sau curierat rapid, prin scrisoare recomandată cu aviz de primire, ca în termen de 5 zile de la primire să ridice vehiculul aflat în locul special amenajat în care a fost depozitat.
 • În cazul în care procedura de comunicare nu este îndeplinită și somația este restituită emitentului, agenții constatatori au obligația de a comunica documentul respectiv prin afișare la domiciliul sau sediul proprietarului sau al deținătorului legal al vehiculului.
 • Dacă în termen de 10 zile de la data comunicării somației, proprietarul sau deținătorul legal al vehiculului abandonat nu răspunde somației primite vehiculul trece de drept în proprietatea unității administrativ-teritoriale de pe a cărei rază teritorială a fost ridicat, liber de orice sarcini, prin dispoziție a primarului și, în funcție de starea acestuia, urmează a fi valorificat prin vânzare, în condițiile legii, sau predat unității de colectare și valorificare a deșeurilor.
 • Refuzul proprietarului sau al deținătorului legal al vehiculului de a se conforma somației și de de a prelua vehiculul depozitat într-un loc special amenajat constituie contravenție și se ancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei.
Numai în București sunt aproximativ 3.000 de mașini abandonate pe domeniul public

Conform expunerii de motive a actului normativ inițiat de 6 parlamentari de la USR, numai în București sunt aproximativ 3.000 de mașini abandonate pe domeniul public, neridicate de autorități din diverse motive. Și în Brașov, de exemplu, ar fi abandonate pe domeniul public aproximativ 300 de mașini, potrivit autorităților locale.

Ce argumente mai aduc inițiatorii legii:
 • Prima dificultate constă în faptul că există proprietari care nu utilizează vehiculele perioade îndelungate (de ordinul anilor de zile). Aceștia nu doresc să rezolve problema și declară că vehiculul nu este abandonat, nedorind să renunțe la el, deși, de cele mai multe ori, acesta este impracticabil circulației, ocupă spațiu în parcări sau pe străzi și creează astfel obstacole în fluența traficului rutier și pietonal.

 • De asemenea, sunt proprietari care susțin că au taxele auto achitate și consideră că au dreptul să țină vehiculul parcat pe domeniul public, chiar dacă acesta se află într-o stare avansată de degradare”, arată parlamentarii USR în expunerea de motive a proiectului de lege. Aceștia mai arată că propietarii autoturismelor înmatriculate în străinătate nu pot fi identificați ușor. Drept urmare, autovehiculele acestora continuă să rămână pe domeniul public.

 • Mai este și cazul în care proprietarul care locuiește la altă adresă decât cea de domiciliu și chiar dacă primește somație să facă ceva cu mașina abandonată, documentele sunt returnate. „În cazul vehiculelor cu numere străine, proprietarii nu sunt cunoscuți și nu pot fi identificați, fapt pentru care acestea rămân în continuare pe domeniul public. Nu în ultimul rând, există vehicule ai căror proprietari au adresa de domiciliu în alte localități, li se comunică prin poștă somația sau dispoziția primarului, dar somațiile sunt returnate, fiind necesară afișarea sau înmânarea acestor documente, iar Poliția sau Poliția Locală din localitatea respectivă nu sunt obligate legal să ofere sprijin în acest sens.

 • Din cauza acestor lacune legislative, în foarte multe orașe din România rămân mii de vehicule abandonate care ocupă spații de parcare ce ar putea fi folosite de alte vehicule ce participă activ la mobilitatea cetățenilor.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4557 vizualizari

 • -1 (9 voturi)    
  "însă există indicii temeinice" (Vineri, 26 iunie 2020, 15:43)

  Excelsior [utilizator]

  Aici e literatura sau lege? Iar ajunge la CCR
  Si daca amarasteanul 1 an culege ceapa in sera in Franta ii sterpelesc astia masina in Romania?
  • +1 (5 voturi)    
   indicii temeinice... (Vineri, 26 iunie 2020, 16:47)

   relax1 [utilizator] i-a raspuns lui Excelsior

   Nu a platit RCA
   Nu are ITP valabil
   Nu a platit impozitul pe anul in curs
   NU are rovinieta

   Mai vrei indicii temeinice? ca pot sa-ti mai dau...
   Mi se pare normal sa fie masina declarata ca abandonata...mai ales ca poti plati taxele acestea online daca chiar vrei
   • +2 (2 voturi)    
    Pai daca el e 1 an plecat la munca afara (Vineri, 26 iunie 2020, 20:08)

    Excelsior [utilizator] i-a raspuns lui relax1

    Daca a fost angajat pe o nava de exemplu si a fost blocat cu pandemia?
    Sau s-a imbolnavit si zace prin spitale?
    De ce sa isi faca asigurare sau ITP? Pt impozit plateste penalizari.
    Toate astea nu sunt "indicii temeinice că acesta nu respectă condițiile legale pentru a circula pe drumurile publice" pt ca NU CIRCULA! Cand se intoarce si le face. Deci discutam in situatia concreta in care sunt cartiere intregi de blocuri unde nu ai cum sa parchezi decat pe domeniul public.
    Cu rovinieta deja exagerezi, nu ma poate obliga nimeni sa ies cu masina din oras.
    Concluzia mea e ca legea asa cum e poate duce la abuz, fie ca nu te place cineva din Primarie fie ca ai un vecin "de treaba".
    Cei care cred ca o sa aiba acum loc de parcare...ma faceti sa rad, nu asta e solutia.
   • +1 (1 vot)    
    Alea sunt indicii temeineice !? (Vineri, 26 iunie 2020, 23:54)

    kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui relax1

    Inteleg ca legea a fost facuta si promulgata de niste tampiti, dar...
 • -5 (11 voturi)    
  Noua restrictie marca Utopia Socialist Restrictiva (Vineri, 26 iunie 2020, 15:54)

  xolv [utilizator]

  keep it up, boys!!!
  • -1 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 26 iunie 2020, 16:48)

   [anonim] i-a raspuns lui xolv

   • 0 (2 voturi)    
    Te cauta Academia Suedeza sa-ti dea Nobel (Vineri, 26 iunie 2020, 18:59)

    xolv [utilizator] i-a raspuns lui

    Omido!!!
 • 0 (2 voturi)    
  Va fi o lege inutiluzabila (Vineri, 26 iunie 2020, 19:35)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Nu prea are cine sa aplice legea.
  Poliția Locală nu face in general nimic iar ceilalti sunt la fel.
  Desi baza de date ar fi la ei.
  Poate si la ANAF daca e înregistrată acolo

  Legea scăpa din vedere termenul de aplicare de când se saltă auto ?
  6 luni de la publicare sau 6 luni după ce Primăriile citesc legea?

  De rablele care sunt care doua sau trei per familia nu se vorbeste in lege!
  Vechi de 30 de ani!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by