Președintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională cu legea votată de Parlament la începutul acestei luni prin care era reluată finanțarea de la stat a Academiei Oamenilor de Știință din România.

IohannisFoto: Presidency.ro

Legea o intervenție legislativă derogatorie de la Legea bugetului de stat pe anul 2020, deși era necesar ca o astfel de modificare să fie realizată în ședința comună a celor două Camere, astfel cum sunt realizate toate modificările aduse legilor bugetului de stat, sub forma rectificărilor bugetare, arată șeful statului în sesizarea către CCR.

De asemenea, argumentează Iohannis, ”întrucât cheltuielile stabilite prin textele legii criticate afectează bugetul de stat, învederăm faptul că adoptarea unor asemenea prevederi nu se putea realiza decât după cererea prealabilă a informării Parlamentului, formulată de acesta și înaintată Guvernului”.

Mai mult, spune președintele, ”adoptarea legii supuse controlului de constituționalitate a fost realizată cu încălcarea competențelor celor două Camere”.