O scrisoare deschisă trimisă de peste 40 de europarlamentari către liderii Uniunii Europene cere măsuri urgente pentru sprijinirea sectorului mass-media, afectat de pierderea bruscă de venituri din cauza crizei coronavirusului, scrie Euractiv.com.

Foto:

”O presă liberă, independentă și suficient finanțată este esențial pentru o democrație funcțională și pentru a ne asigura că cetățenii sunt bine informați de-a lungul acestei crize”, se spune în documentul trimis, printre alții, șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintelui Parlamentului European, David Sassoli, și șefului Consiliului European, Charles Michel.

”Sursele de știri influente și de încredere și jurnalismul de calitate sunt antidotul dezinformării. Oamenii se bazează acum mai mult ca niciodată pe surse de știri credibile, lucru reflectat de audiențele și citirile în creștere”, spun autorii scrisorii, subliniind că sectorul este, fără îndoială, ”într-o criză profundă”.

Aceștia propun acțiuni imediate, printre care un fond de urgență pentru mass-media, care să acorde o atenție specială presei locale și celei care activează pe piețe mici.

De asemenea, Comisia Europeană este îndemnată să creeze mecanisme speciale, precum acordarea de vouchere cu care tinerii să se aboneze la instituții media.

”Sprijinul pentru sectorul presei trebuie majorat semnificativ”, se spune în documentul citat, care de asemenea, încurajează guvernele statelor membre să ofere sprjiin direct și indirect către mass-media.