Iohannis a contestat la CCR legea care scoate educația sexuală din scoli

de I.H.     HotNews.ro
Miercuri, 24 iunie 2020, 17:24 Actualitate | Esenţial


Iohannis
Foto: Presidency.ro
Președintele Klaus Iohannis a contestat la Curtea Constituțională legea votată de Parlament care scoate educația sexuală din școli. Reamintim că în 3 iunie deputații au adoptat proiectul prin care este eliminată sintagma „educație sexuală” din lege, înlocuind-o cu „educație sanitară”. Derularea acestor programe urma să se facă doar cu acordul scris al părinților, potrivit legii votate de parlamentari.

Iohannis a trimis miercuri Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

Președintele spune că, prin modul în care a fost adoptată, precum și prin conținutul normativ, legea încalcă Constituția.

Iohannis invocă, printre altele, că legea nu definește noțiunea de "educație sanitară", nerezultând ce reprezintă aceasta. El mai spune că prin eliminarea sintagmei "cel puțin o dată pe semestru” nu reiese clar dacă programa școlară este modificată în sensul introducerii acestei discipline pe tot parcursul anului școlar sau, dimpotrivă, este eliminată acea garanție instituită inițial, prin care legiuitorul a urmărit ca programele de educație pentru viață să fie efectiv puse în practică cel puțin o dată pe semestru, în beneficiul elevilor.

În sesizarea către CCR, Iohannis mai arată că este neclar și momentul în care trebuie să se solicite acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor în vederea participării la aceste programe de educație.
Printre argumentele aduse de președinte se numără:
 • Potrivit expunerii de motive a Guvernului, în forma depusă spre dezbatere și adoptare la Parlament și adoptată de Senat, inițiativa legislativă avea ca obiect de reglementare: delimitarea mai clară a noțiunii de familie extinsă; introducerea obligatorie a consimțământului copilului care a împlinit 14 ani în ceea ce privește stabilirea programului de relații personale; clarificarea rolului direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului în asigurarea măsurilor de protecție față de minorii ai căror părinți sunt plecați din țară și față de minorii străini neînsoțiți pe teritoriul României; adăugarea categoriei copiilor solicitanți de azil la categoriile de copii beneficiari ai Legii nr. 272/2004; creșterea vârstei până la care copiii nu mai pot fi plasați în instituții de tip rezidențial de la 3 la 7 ani; introducerea posibilității desemnării drept persoană care să asigure creșterea și îngrijirea copilului, pe lângă rudele până la gradul IV și a persoanelor care fac parte din rețeaua socială a copilului; continuarea procesului de dezinstituționalizare.

 • La adoptarea legii de către Camera decizională, Camera Deputaților a păstrat modificările aduse prin adoptare tacită de Senat, operând în plus și alte modificări legislative. Distinct însă de modificările ce se impun pentru corelarea prevederilor Legii nr. 272/2004 cu textele nou-introduse ori cu alte acte normative, Camera Deputaților a adoptat și modificări care au un obiect de reglementare complet diferit față de cel avut în vedere de inițiator și, implicit, de cel adoptat de prima Cameră, încălcându-se prevederile art. 75 din Constituție referitoare la competența Camerei decizionale în procedura legislativă.

 • Terminologia nou introdusă impunea în sarcina legiuitorului modificarea corespunzătoare a tuturor celorlalte prevederi din Legea nr. 272/2004. În acest sens, învederăm dispozițiile art. 46 alin. (3) lit. j) din Legea nr. 272/2004, în care se folosește sintagma „programe de educație pentru sănătate, inclusiv pentru dezvoltarea capacităților psihoemoționale, a competențelor sociale și interpersonale”. În plus, același termen de „educație pentru sănătate” este prevăzut și de Legea educației nr. 1/2011, care stabilește la art. 3 lit. r) principiul „promovării educației pentru sănătate” și dispune la art. 65 alin. (61) că „Ministerul Educației și Cercetării în colaborare cu Ministerul Sănătății elaborează o strategie privind educația pentru sănătate și nutriție...”. Dacă intenția legiuitorului a fost de a utiliza conceptul de „educație sanitară” ca sinonim al celui de „educație pentru sănătate”, pentru eliminarea oricăror confuzii se impunea modificarea expresă, în mod corelativ, a literei j) ori comasarea celor două texte într-unul singur. În acest sens, art. 13 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă prevede că actul normativ trebuie să se integreze organic în sistemul legislației, scop în care proiectul de act normativ trebuie corelat cu prevederile actelor normative de nivel superior sau de același nivel, cu care se află în conexiune.

 • Articolul nu definește noțiunea de „educație sanitară”, nerezultând ce reprezintă aceasta.

 • Din redactare nu reiese cu claritate dacă norma stabilește că programele de educație pentru viață sunt în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor sau că educația sanitară este cea în vederea prevenirii celor de mai înainte. În ipoteza în care norma juridică are în vedere reglementarea primei situații, atunci apreciem că respectivele programe reprezintă, în fapt, un program de educație pentru sănătate, ceea ce este de natură să instituie un paralelism legislativ între lit. i) astfel cum a fost modificată și lit. j) din forma actuală a legii, inacceptabil din punct de vedere al respectării normelor de tehnică legislativă.

 • Totodată, prin eliminarea sintagmei „cel puțin o dată pe semestru” din cuprinsul lit. i) a art. 46 alin. (3) din Legea nr. 272/2004, textul a devenit neclar. Astfel, nu reiese cu claritate dacă programa școlară este modificată în sensul introducerii acestei discipline pe tot parcursul anului școlar sau, dimpotrivă, este eliminată acea garanție, instituită inițial, prin care legiuitorul a urmărit ca programele de educație pentru viață să fie efectiv puse în practică cel puțin o dată pe semestru, în beneficiul elevilor. Prin eliminarea acestei sintagme nu reiese cu certitudine dacă programele vor avea loc pe întregul parcurs al anului școlar, o dată pe semestru, o dată pe an sau deloc. Apreciem că această intervenție legislativă, în realitate, are un efect contrar scopului avut în vedere de legiuitor, cel al asigurării interesului superior al copilului prin participarea acestuia la programe educaționale.

 • Este neclar momentul în care trebuie să se solicite acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor în vederea participării la aceste programe de educație, nerezultând fără echivoc dacă acesta se stabilește ca etapă premergătoare conceperii măsurilor necesare de către autoritățile mai sus precizate, sau acordul părinților este necesar ulterior, cu ocazia implementării acestora.
CITEȘTE ȘI: DEZBATERE PUBLICĂ În țara cu cele mai multe mame minore din UE, parlamentul scoate „educația sexuală” din școli / Cât de importante sunt astfel de cursuri: ce spun elevii, părinții și ONG-urile


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8246 vizualizari

 • -18 (58 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 24 iunie 2020, 17:29)

  [anonim]

  • +14 (52 voturi)    
   OK (Miercuri, 24 iunie 2020, 18:03)

   Orpheus [utilizator] i-a raspuns lui

   Ce, exact, nu intelegi?
   • -1 (13 voturi)    
    nu înțelege care școli (Miercuri, 24 iunie 2020, 19:40)

    di livio [utilizator] i-a raspuns lui Orpheus

    că e-nchise ele...și nu-s semne că se mai deschid...n-au apă curentă, grupuri sanitare...România educată
   • -5 (11 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 25 iunie 2020, 1:29)

    [anonim] i-a raspuns lui Orpheus

  • +1 (5 voturi)    
   Ce/mi place mie la astia ca voi (Joi, 25 iunie 2020, 8:45)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui

   este ca judecti omul, nu speta!
   Ca sa ma cobor la cele scrise de tine, daca domnul nu are copii, lasa ca/i face madama gabi, care ii procreeaza de cum bate vantul.
   Sotul se racea si ea se incalzea.... voluntar!
 • -11 (95 voturi)    
  Ce-mi place cand cei care nu au copii dau lectii (Miercuri, 24 iunie 2020, 17:29)

  CezarN [utilizator]

  Nu știu dacă ați observat, dar eu vad cum cei mai agresivi în privința a ceea ce trebuie copiii sa învețe sau nu sunt cei care nu prea au copii.
  • +7 (71 voturi)    
   Poate (Miercuri, 24 iunie 2020, 18:35)

   spicychips [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   Poate ca. Insa pana una-alta domnul din figura alaturata e cadru didactic cu experienta destul de multisoara. Nu crezi ca asta il face mai abilitat sa-si dea cu parerea decat altii cu atatea clase cat trenul?
   • -13 (33 voturi)    
    Areeee experienta! 6 case a facut din ea! (Miercuri, 24 iunie 2020, 21:48)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui spicychips

    Areeee experienta Betonel Dulap! 6 case a facut din ea!
    • -9 (13 voturi)    
     Ihanis are grija de copii (Joi, 25 iunie 2020, 0:47)

     Mary80 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     nu le mareste alocatiile de la 200 la 400 de lei, si le da in schimb aspirina saracului la scoala.
     • +1 (9 voturi)    
      hehe (Joi, 25 iunie 2020, 4:48)

      transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Mary80

      Dragnea, ciolacul si mary69 fura de la copii
  • +10 (52 voturi)    
   Cum adica nu PREA au copii? (Miercuri, 24 iunie 2020, 19:03)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   Poti sa fii mai explicit? Si sincer, daca nu au, care e baiul, nu poti discerne care e diferenta dintre unul care nu are copii si un asshole?
   • -8 (32 voturi)    
    E mare diferenta (Miercuri, 24 iunie 2020, 19:18)

    Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

    Mai intai ce inseamna educatie sexuala? Cum sa faci 4-8 ani de curicula cu mataria asta? Ce s astudiezi la ea? Asta e o chestie de cateva ore pe an, la dirigentie, cu consultanti externi.
    2. Intr-adevar au ajuns cei fara copii (ciolos, macron, merkel, barna) sa faca curiculele legate de copii, ceea ce e anormal. Si eu gandeam intr-un fel pana a aparut cea mica. Acum dau cu ei de pamant daca le baga "gender"-isme si ideologii pe gat. Ca pana la urma asta e cu educatia asta sexuala, altfel nu imi explic cu ce anume ar umple o curicula.
   • -6 (26 voturi)    
    Adica poate au, dar sunt la mamele lor :) (Miercuri, 24 iunie 2020, 19:55)

    CezarN [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

    Desigur ca se poate discuta despre orice într-o societate civilizata, însă subiectul este politizat din cale afara.
    Si, alt "desigur", este agasant chiar când o comunitatea cum este LGBT, ai cărei membri nu au copii prin chiar definiția minorității respective, este cea mai agresiva în a stabili ce și cum trebuie sa învețe copiii noștri în școli, peste capul părinților acelor copii doar pentru a-și promova ideologia bolnava.
  • +12 (60 voturi)    
   Cei mai agresivi sunt crestinopatii (Miercuri, 24 iunie 2020, 19:05)

   krank [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   gen Firea "crestina" care l-a porcait pe Iohannis in stil kaghebist, ca mai toti "crestinii" de rit nou.
   • -3 (19 voturi)    
    neee (Miercuri, 24 iunie 2020, 19:09)

    jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui krank

    sexomarxistii ii depasesc cu mult pe crestinopati :)) au doar doua obsesii: unde o bagi si la cine te rogi :))
  • +6 (16 voturi)    
   Cum de iti dai seama ca nu au ? (Miercuri, 24 iunie 2020, 20:15)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   Tu spui "nu prea au" ! Nu au sau nu prea au ?

   PS. Si cum se poate observa asa ceva ?
  • +6 (26 voturi)    
   ???? (Miercuri, 24 iunie 2020, 20:35)

   nlln [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   Copiii nu isi pot alege parintii in schimb parintii au posibilitatea sa hotarasca in numele copilului in foarte multe aspecte.

   Hotararile luate de parinti ar trebui sa fie in primul rand in interesul copilului numai ca unii nici macar nu inteleg ca acel copil ar avea vreun interes cumva si nici atat ca acel interes este ceea ce ar trebui sa primeze in cresterea si educatia copilului.


   Aici intervine scoala, societatea.

   Faptul ca cineva nu are copii nu inseamna ca nu este pregatit sau calificat sa se ocupe de problemele care tin de cresterea si educatia copiilor.

   Este josnica folosirea in continuarea a mizeriei lansate de Firea impotriva lui Johannis in una din campaniile electorale.

   Acum stim deja ca Firea nu gandeste asa incat aceasta " descoperire"aruncata pe " piata minciunilor" de campanie electorala este de fapt nula.
   S-a vazut si in rezultatul alegerilor.

   In concluzie-de educatia si cresterea copiilor se pot ocupa cu succes si cei care nu au copii.

   Printre cei mai buni profesori ai copilului meu au fost cativa care nu au avut/ au copii.Si ce profesori!
   • 0 (4 voturi)    
    Dar e dreptul parintelui de a alege pentru copil (Joi, 25 iunie 2020, 11:52)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui nlln

    Si poate alege si gresit, atata timp cat este legal. E un drept fundamental.
    In general vad trimiteri la prezumtia ca stie statul mai bine ce trebuie si evident gruparea minoritara si guraliva de pe net stie si ea mai bine. Dar istoria ne-a arata de multe orica prezumtiile sunt doar atat si lumea se invarte si fara ele.
    • -1 (3 voturi)    
     ??? (Joi, 25 iunie 2020, 12:36)

     nlln [utilizator] i-a raspuns lui Lok

     Nu scrie nici unde ca stie statul mai bine.

     Daca ai raspuns faci parte din " gruparea minoritara si guraliva de pe net"

     Cum ai inteles ca este minoritara nu stiu dar de ce " guraliva"?

     Da, parintii pot alege gresit!Nu am negat.
     Si da, parintii se confrunta pana la urma cu propriile alegeri, bune sau rele.
     Este treaba fiecaruia.

     Am scris ca poate interveni scoala sau societatea, si nu incep sa filozofez aici si de ce.
     • 0 (2 voturi)    
      Societatea poate interveni doar cu acceptul (Joi, 25 iunie 2020, 13:44)

      Lok [utilizator] i-a raspuns lui nlln

      parintelui. Asta daca nu este incalcata o lege penala. Scoala se supune scoietatii nu este deasupra acesteia.
      Tu spuneai clar ca societatea trebuie sa intervina, dar cine stabileste cand aceasta trebuie sa intervina? Tot societatea, aka guvernu si Institutiile statului? E invarteala in cercuri si oferi puterea de decizie exclusiv unei parti.
  • -8 (26 voturi)    
   corect (Miercuri, 24 iunie 2020, 22:33)

   martel55 [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   Iohanis, Barna, Ciolos -> fara copii, dar cu pretnetii de a educa copii altora cu forta - > la fel si in europa, unde Juncker, Merkel, Macron, Vardakar nu au copii dar au acelkeasi pretentii
 • -15 (53 voturi)    
  nu se intelege (Miercuri, 24 iunie 2020, 17:33)

  cucuveauamov [utilizator]

  ce vrea Klaus? educatie sexuala?
  • -8 (34 voturi)    
   HAHAHA (Miercuri, 24 iunie 2020, 18:25)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   ar trebui introdusa pt. adulti, dar si pt. pensionari.
   cu un capitol special, cum se fac copiii.
   ar avea de invatzat.
   • +5 (25 voturi)    
    Ca de obicei esti un marlan ! (Miercuri, 24 iunie 2020, 20:19)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

    Ia-te de mana cu Firea !
 • +5 (75 voturi)    
  Era de asteptat si e de bun augur ! (Miercuri, 24 iunie 2020, 17:37)

  Susufler0 [utilizator]

  Acum e randul CCR sa arate lumii intregi daca este o institutie ancorata in mileniul III sau a ramas in feudalism !

  PS. E totusi complicat pt ca CCR ne-a demonstrat deja ca este homofoba iar lucrul acesta nu este incurajator pt orice tendinta de nou ce ar trebui sa purifice randuielile unor minti imbacsite de prejudecati !
  • -11 (73 voturi)    
   Sinceritatea (Miercuri, 24 iunie 2020, 17:57)

   Beta Alfa [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   ... Dumneavoastra o apreciez. Educatia asta sexuala bagata pe gatul copiilor nu are de-a face cu prevenirea graviditatii la minore etc. etc. ci doar cu promovarea homo sexualitatii.
   • +5 (57 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 24 iunie 2020, 18:13)

    [anonim] i-a raspuns lui Beta Alfa

   • +13 (59 voturi)    
    Educatia SEXUALA este educatie SANITARA (Miercuri, 24 iunie 2020, 18:22)

    Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui Beta Alfa

    Nu promoveaza comportamente deviante, ci doar ii invata pe cei mici (care nu au parinti capabili sa le explice) ce se intampla cu ei cand cresc.

    Alfel, ce facem ? Parintii nu stiu, scoala nu are voie sa-i lamureasca. Lasam copiii sa se dumireasca urmarind filme porno ... ?! Telefoane si Internet, are, Slava Domnului, orice sarantoc din Romania.
    • -7 (25 voturi)    
     Gardu' si leopardu' (Miercuri, 24 iunie 2020, 19:30)

     Beta Alfa [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

     Asa ar trebui sa fie cum ziceti Dumenavoastra. Numai ca atunci cand inaintam in concret cum ar trebui sa se desfasoare aceasta educatie vedem ca ea este asumata de activistii LGBT care doresc sa fie ei "pe felie". Pai care credeti ca va fi continutul educatiei promovate de aceste persoane ?
   • -7 (31 voturi)    
    Exact.. (Miercuri, 24 iunie 2020, 18:29)

    reiand [utilizator] i-a raspuns lui Beta Alfa

    Exact, s-a cam dat de gol hehe. Nu că ar fi fost cine știe ce secret.
   • +10 (20 voturi)    
    Simplu (Miercuri, 24 iunie 2020, 19:49)

    Akylas [utilizator] i-a raspuns lui Beta Alfa

    Ce simplu le-a rezolvat Beta Alfa !
    Educatia sexuala actuala se ocupa, de fapt, cu un singur subiect - promovarea homosexualitatii, in loc sa se ocupe, asa cum ar trebui, de prevenirea graviditatii..... Deci nu este nevoie de educatie sexuala !
    Ce noroc ca prostia nu doare, cel putin nu fizic....
   • +7 (23 voturi)    
    Dar religia ,,bagata pe gatul copiilor" (Miercuri, 24 iunie 2020, 21:42)

    kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Beta Alfa

    In scoli, e de bine ?
    • -1 (5 voturi)    
     e la la latitudinea parintilor, (Joi, 25 iunie 2020, 9:25)

     fghr [utilizator] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

     ca asa e normal.... parintii sunt raspunzatori de copiii lor...

     nu moare nimeni de face o cruce
  • -6 (32 voturi)    
   ccr (Miercuri, 24 iunie 2020, 18:27)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   nu tre' sa fie ancorata nicaieri si nicicand.
   doar sa citeasca cu atentie constitutia, inainte sa decida. atat. asta e rolul ccr.
   parca vroiati ccr nepolitic, nancorat in secole si milenii.
  • -7 (41 voturi)    
   Informează-te (Miercuri, 24 iunie 2020, 18:50)

   EmilChemencedji [anonim] i-a raspuns lui Susufler0

   CCR are doar rolul de garant al supremației Constituției, care prevede clar că "Părinţii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine. "
   Informează-te prietene, fii tu acela din mileniul 3, nu în evul mediu sau feudalism cu mintea îmbâcsită de ideologii...
   • +7 (23 voturi)    
    Ce simpatic esti ! :))))))) (Miercuri, 24 iunie 2020, 20:44)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui EmilChemencedji

    Tu si cei ca tine credeti ca daca ascundeti cuvinte "sensibile" precum "sex", "sexual"/ "sexuala", gata, ati rezolvat problema, nu mai exista !!

    PS. Si mai dati si lectii ! :)))))))))

    PPS. Apropo la "propriile convingeri" ale habotnicilor de parinti de care vorbesti,lucreaza puternic Biserica ! Ea are voie ! :)))

    PPS. Sunt informat, nici nu-ti inchipui cat de informat sunt ! Voi refuzati sa o faceti si impiedicati si scoala de diferite sa va informeze copii ! :((
    • -1 (13 voturi)    
     apropo de marlanie (Joi, 25 iunie 2020, 0:21)

     nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

     :-)))))))))))))))))))))))
     cam asa se manifesta la unii.
     deci, daca tot zisesi de biserica, dece pt. orele de religie e necesar consimtamantul parintilor, insa pt. educatia sexuala n'ar fi ca e in interesu' copilului, interes cu care parintele n'are aface.

     pai daca scoala si iohanis stiu mai bine rolul parintelui in educatie, luati copiii din maternitate si aveti voi grija de ei. adica statul lui iohanis, cel educat si normal.
     ca de pensionari avu grija covidu, picat la tzank.
     apropo, legea dublarii alocatiei a fost atacata. tot in interesu' copilului..
  • -4 (24 voturi)    
   Mda, e semn de mare progres sa obligi... (Miercuri, 24 iunie 2020, 21:56)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   Mda, e semn de mare progres sa obligi parintii/copiii sa adere la ceva ce nu-i intereseaza!

   D'aia #rezistii sunt progresisti: "obligatii (aiurea) pentru oameni si copiii lor, pentru ca, bineinteles "statul stie mai bine". Daca nu, fara discutie: catuse si caluse!

   Sper sa-i voteze cat mai multi, iar ei, #rezistii progresisti, lgbtisti si 46% analfabeti functionali sa livreze EXACT ceea ce promit acum. Sa se termine odata cu Apocalipsa prosperitatii in Talibanatul romanesc; unii incep sa creada ca e posibil sa fie mai mult decat slugi.
   • +1 (9 voturi)    
    hehe (Joi, 25 iunie 2020, 4:51)

    transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Oricum scapam de voi in cateva saptamani, puteti sa va zvarcoliti cat vreti.
 • -9 (57 voturi)    
  ce poti face... (Miercuri, 24 iunie 2020, 17:49)

  CetateanulRoman [utilizator]

  Atita prietenie cu Vestul obliga! Si vine o vreme cind trebuie sa platesti obligatiile.
  Atita doar ca nebunia din ultimele doua saptamini cu educatia sexuala si reclamele lgbtq ridica nesperat mingea la fileu psd-ului.
  La fiecare alegeri, opozitia, sa zicem "dreapta", face ce face si isi trage singura gloante in picior pina reuseste sa piarda din pole-position. Si apoi arunca vina pe electoratul "needucat"; poate nu au aflat ca intr-o comunicare este nevoie de un emitator si un receptor calibrate pe aceeasi lungime de unda. Daca nu e asa se obtine doar zgomot de fond, paraziti.
  Pacat. Speram sa scapam de psd.
  Jalnici consilieri are - selectati dintre cei 15000 de specialisti. Astept discursul cu "dragi compatrioti..."

  https://www.youtube.com/watch?v=6IjsH_9osSE
  • -6 (26 voturi)    
   neee (Miercuri, 24 iunie 2020, 18:31)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

   dragi romani.
   ca e numai pt. romani.
  • +2 (4 voturi)    
   din vest pleaca sminteala asta (Joi, 25 iunie 2020, 9:27)

   fghr [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

   pacat ca johanis nu ia doar ce i bun din eu...
 • -13 (61 voturi)    
  astia pana nu distrug acest popor (Miercuri, 24 iunie 2020, 17:54)

  Mary80 [utilizator]

  nu se lasa.
  • +17 (41 voturi)    
   atenție (Miercuri, 24 iunie 2020, 18:27)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Mary80

   mare la antenele 5G!!!
   La OZN-uri și capacele zburătoare de pe cratițile aburinde.
   • -8 (18 voturi)    
    daaa (Miercuri, 24 iunie 2020, 19:11)

    jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    altceva inafara de mistouri mai stiti, hipsterasilor!?
    • +7 (15 voturi)    
     Astfel de lozinci dacopate (Joi, 25 iunie 2020, 1:05)

     Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

     nu merita altceva decat sa fie luate la misto !
   • -7 (17 voturi)    
    e vorba de școlile închise (Miercuri, 24 iunie 2020, 19:36)

    di livio [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    așa se distruge un popor...deschizi terase și păcănele da nu deschizi școli...că se îmbolnăvesc bunicii și ajung profesorii francezi la ATI...apoi ne plîngem de antenele 5G, în loc să deschidem școlile...da, cu riscu să se covidească bunicii, printre care și io...da noi sîntem trecutu, copiii îs viitoru...fără educație geaba le spui că ezicstă covid, nu vor crede
  • +11 (23 voturi)    
   @Mary80 (Miercuri, 24 iunie 2020, 20:09)

   sfarleaza [utilizator] i-a raspuns lui Mary80

   Te distrugi ca popor cand fiica ta ramane insarcinata la 15 ani, pruncii ajung in orfelinatele groazei din Romania si biserica te ingroapa in ignoranta si primitivism
   • +2 (8 voturi)    
    mariuca (Joi, 25 iunie 2020, 9:30)

    fghr [utilizator] i-a raspuns lui sfarleaza

    e vorba de lipsa educatiei aici, si nu de lipsa educatiei sexuale

    da nu vreau sa vina fundatia accept sa faca programa scolara
  • +9 (21 voturi)    
   Si fereala la vaccinari si analize de sange (Miercuri, 24 iunie 2020, 20:43)

   Mihai Bucur [utilizator] i-a raspuns lui Mary80

   Ca orice-i cu siringa azi e periculos, nici nu stii cand si unde le baga bilgheitii cipul la tot poporul!
 • -9 (53 voturi)    
  Klaus nu are copiii (Miercuri, 24 iunie 2020, 17:54)

  Fides [utilizator]

  Dupa ce a rezolvat cu Romania invatata si normala, a sosit timpul sa-si scrie memoriile vizavi de Romania 2.0. Scuze, 0.2. Zero, fara doi, ca doi inseamna familie. Haha, bai ce-l doare si pr Klaus mana.
 • +9 (55 voturi)    
  purrrrfect (Miercuri, 24 iunie 2020, 17:55)

  transpenibilus [utilizator]

  Hai, postacii rusi care pana acum ati criticat legea bagati o tipuritura cu verner, chiovesi, sparanghel ca va pierdeti ratia de hrisca.
  • -8 (36 voturi)    
   Postaci rusi, tu si Werner (Miercuri, 24 iunie 2020, 18:41)

   Fides [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

   A te ghida dupa principiul cine nu e cu noi, e clar impotriva noastra, va serveste de minune ca si doctrina. Sa vedem cine rade mai bine in toamna.
  • -22 (30 voturi)    
   lel (Miercuri, 24 iunie 2020, 18:56)

   Georgiana1995 [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

   Nah,sunt diasporez,te cumpăr pe tine şi pe ai tăi pe cinci generaţii de acu înainte
   • -10 (14 voturi)    
    hehe (Miercuri, 24 iunie 2020, 19:12)

    jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui Georgiana1995

    poti sa cumperi daca vindem, daca nu vindem, n-ai ce cumpara :))
   • +7 (17 voturi)    
    lol jeorjico (Miercuri, 24 iunie 2020, 19:26)

    transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Georgiana1995

    Ai ramas fara ratie de risca, kak znati. O sa trebuiasca sa te guduri pe langa kuzmin sa te imprumute...
   • +3 (9 voturi)    
    Vezi ca te ia BLM-ul (Miercuri, 24 iunie 2020, 20:55)

    Mihai Bucur [utilizator] i-a raspuns lui Georgiana1995

    ca vrei sa cumperi sclavi. Da mata sa spui ca nu-i iei de sclavi, ii cumperi pentru organe.
 • +8 (64 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 24 iunie 2020, 18:00)

  [anonim]

  • -9 (19 voturi)    
   Fara acceptul parintelu...i (Miercuri, 24 iunie 2020, 19:33)

   Beta Alfa [utilizator] i-a raspuns lui

   .. dar copilul nu este nascut si in grija parintilor ? Este bun comun al altor persoane ? Facem precum nazistii crescatorii de copii ?
  • -10 (18 voturi)    
   cu de-a sila sa fie (Miercuri, 24 iunie 2020, 19:36)

   mmmircea [utilizator] i-a raspuns lui

   ca asta e normalitatea ta
  • -9 (17 voturi)    
   "batutii in cap" (Miercuri, 24 iunie 2020, 22:11)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui

   Nu te lasa coplesit de propria experienta..
  • 0 (6 voturi)    
   femeia cu mustata (Joi, 25 iunie 2020, 9:32)

   fghr [utilizator] i-a raspuns lui

   te inspira nu i asa....
 • -2 (40 voturi)    
  "Legea nu definește"... (Miercuri, 24 iunie 2020, 18:27)

  reiand [utilizator]

  "Legea nu definește noțiunea de educație sanitară".

  Oare dacă se chema "educația sexuală", cum vrea el, tot așa reclama lipsa definițiilor, sau doar cuvântul "sanitar" e neclar, nu suficient de explicit?

  Poate și "istorie", "matematică", "biologie" ar trebui minuțios definite în lege, să nu fie loc de neclarități, și, cind știe, excepții de neconstituționalitate.

  Nice try.
 • -9 (47 voturi)    
  Nu vă mai lăsați manipulați, (Miercuri, 24 iunie 2020, 18:41)

  EmilChemencedji [anonim]

  În ritmul ăsta ajungem ca în Norvegia, să dispună statul de copiii noștri...
  Semi-analfabeții care își dau cu părerea fără să-și folosească mintea sau bunul simț să citească măcar din Constituție:
  Art 29: "Părinţii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine."
  • +9 (21 voturi)    
   Explica (Miercuri, 24 iunie 2020, 19:18)

   Orpheus [utilizator] i-a raspuns lui EmilChemencedji

   Cu alte cuvinte, daca eu am convingerea ca nu trebuie invatata matematica, sau limba romana, sau istoria, atunci copilul poate ignora aceste cursuri?

   Cum e exact treaba asta cu propriile convingeri? Poate vreau sa studieze doar Bibia. Si asta e OK?

   Sau, stii ceva? Poate vreau sa studieze doar educatie sexuala, ca asta e convingerea mea. Ce facem atunci?
  • +7 (19 voturi)    
   Pe banii lor (Miercuri, 24 iunie 2020, 19:19)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui EmilChemencedji

   Nu ai nostri!
  • +10 (22 voturi)    
   Ha ha ha (Miercuri, 24 iunie 2020, 19:37)

   Akylas [utilizator] i-a raspuns lui EmilChemencedji

   Daca tot vorbesti de Norvegia, ia sa vedem putin cum stam comparativ cu ei.... Si unde mai pui ca este una dintre tarile cu cel mai inalt nivel de trai din lume....
   https://www.cronicipebune.ro/romania-vs-norvegia-mit-si-statistica/
  • +7 (25 voturi)    
   EmilChemencedji (Miercuri, 24 iunie 2020, 20:22)

   sfarleaza [utilizator] i-a raspuns lui EmilChemencedji

   In Norvegia statul intervine cand cei cu un singur neuron nu’s in stare sa’si asume responsabilitatile de parinti. In rest, slava domnului, norvegienii in marea lor majoritate o duc bine si se p*sa pe ea de morala feudala ortodoxa
   • -1 (13 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 25 iunie 2020, 1:30)

    [anonim] i-a raspuns lui sfarleaza

   • +1 (7 voturi)    
    are stomacul plin (Joi, 25 iunie 2020, 9:33)

    fghr [utilizator] i-a raspuns lui sfarleaza

    norvegianul , deci o duce bine bine

    bravenet - doar o interfata a pedofililor
  • +8 (26 voturi)    
   Omule, nu te mai da singurul citit de pe lumea (Miercuri, 24 iunie 2020, 20:59)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui EmilChemencedji

   asta, pt ca tot nu iti ajuta !


   Cata vreme "propria convingere" e formata, lustruita iar uneori chiar mutilata de cate un popa care nu-si refuza niciuna din placerile vietii, pe care voua insa - bigoti nefericiti - vi le interzice pt ca asa scrie la carte, nu inseamna ca scoala trebuie sa zica ce zice biserica !


   PS Cand ia sfarsit imunizarea de turma la tot ce va spune popa ca e cah ? :))))))))))))))
 • -10 (38 voturi)    
  LEL (Miercuri, 24 iunie 2020, 18:55)

  Georgiana1995 [utilizator]

  Lasă că vin ele alegerile,zburaţi tu şi cu PENelică urgent....
 • +5 (51 voturi)    
  BOR e de acord? (Miercuri, 24 iunie 2020, 19:04)

  Parzivall [utilizator]

  Ca am vazut ca popoii pot face educatie sexuala, copiilor!!!!
  • -10 (18 voturi)    
   hic (Miercuri, 24 iunie 2020, 19:13)

   jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

   sa radem cu hipsterasii de cultura :))
  • -10 (20 voturi)    
   BOR (Miercuri, 24 iunie 2020, 19:36)

   Beta Alfa [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

   Nicio stire/comentariu fara a amesteca si BOR, are sau n-are treaba. Propaganda non-stop anticrestina nu va va castiga noi adepti. Convingeti prin argumente, nu prin promovareai urii
   • +5 (13 voturi)    
    Sorry man, dar eu in impotriva BOR!!! (Joi, 25 iunie 2020, 0:11)

    Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Beta Alfa

    Pt ca actioneaza ca O, si E, o institutie Mafiota!
  • -10 (22 voturi)    
   Du-te la Pride, tovarase! (Miercuri, 24 iunie 2020, 20:46)

   xolv [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

   sexomarxist
 • -9 (21 voturi)    
  Zile grele am ajuns (Miercuri, 24 iunie 2020, 19:20)

  Atoatestiutorul [utilizator]

  ...sa nu ai un partid de drapta autentic in romania. Marxisme, progresisme, USlinosi de "dreapta",recte PNL. Cu ce mama masii sa mai votam? Chiar sa ramana PMP-ul bastionul conservatorismului in Romania? Refuz sa cred asta...
 • -7 (21 voturi)    
  Dezamagitor (Miercuri, 24 iunie 2020, 20:50)

  MPopa [utilizator]

  Iohannis înțelege să-și urmărească prioritățile carierei politice, care odată cu finalul mandatui prezidențial depind de bunăvoința prietenilor occidentali. Asta contează mai mult decât el decât preocupările legitime a milioane de părinți români.
  Scopul obținerii acceptului părinților era tocmai introducerea unui mecanism care să prevină derapajul dinspre educație sexuală spre îndoctrinare LGBT. Din acest motiv s-au și înverșunat atât de mulți împotriva lui. O ipocrizie imensă din partea celor care pretind că le pasă de mamele minore. Dacă le-ar fi păsat, ar fi căutat soluții de combatere a abandonului școlar.
 • -7 (25 voturi)    
  Ordin pe unitatea LGBT (Miercuri, 24 iunie 2020, 21:00)

  EdrinEd [anonim]

  Baietii de baieti sunt fericite.
 • -8 (24 voturi)    
  Mda (Miercuri, 24 iunie 2020, 21:02)

  Anges [utilizator]

  Asa e cand la prezidentiale ai de ales intre Iohannis, Dancila si Barna. Credeam ca am ales raul cel mai mic. Acum nu mai sint asa sigur...
  • +1 (9 voturi)    
   din punctul asta de vedere (Joi, 25 iunie 2020, 9:35)

   fghr [utilizator] i-a raspuns lui Anges

   barna e cu curcubeul in buzunar , asa ca zic pas usr
 • +3 (15 voturi)    
  netezi pe cerebel (Joi, 25 iunie 2020, 0:32)

  erbasu [utilizator]

  medievalii sunt pe pilot automat...marxistii in sus si jos...rar mi-a fost dat sa vad o generatie atat de imbecilizata ca aceasta
 • -1 (11 voturi)    
  Ha? (Joi, 25 iunie 2020, 3:11)

  bogdanrech [utilizator]

  Asta cu educatia despre realitate mai ales sexuala cam saboteaza ora de religie fantasmagorica. Avem nevoie sa fie multi si prosti, deci needucati sexual mai ales! Cine va mai depinde de firimiturile PSD-iste? "Daca nu-i spalam bine pe creier cu dominatia religioasa inca de mici, dup-aia nu o sa le putem spune adevaratii romani cu care sa voteze". De-aia ora de religie e in scoli de 20 de ani si educatia sexuala inca nu e si probabil nu va fi niciodata intro forma care sa conteze.
  • 0 (8 voturi)    
   Bizoni ! (Joi, 25 iunie 2020, 9:12)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui bogdanrech

   Nu sunt nimic altceva !
 • -1 (7 voturi)    
  Iohannis (Joi, 25 iunie 2020, 11:36)

  Ibit [utilizator]

  Uite asa se construieste Romania PROOSPEERAA !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by