Peste 150 de obiecte de patrimoniu care ar fi fost furate de braconieri arheologici din situri din sudul Transilvaniei au fost recuperate de polițiști. Obiectele - podoabe din argint, arme şi unelte - provin din epoca dacică şi epoca romană, iar valoarea lor a fost estimată la peste 100.000 de lei.

tezaur dacicFoto: IGPR

Potrivit Poliției Alba, poliţiştii specializaţi în protejarea patrimoniului cultural naţional au identificat o persoană în posesia căreia se aflau peste 155 de obiecte de provenienţă arheologică ce aparțin Patrimoniului Cultural Naţional, categoriile Tezaur şi Fond.

Conform sursei citate, lotul de obiecte, format din podoabe dacice din argint, arme şi unelte şi obiecte casnice ar fi fost furate în perioada 2015 - 2019 din mai multe situri arheologice din zona de sud Transilvaniei, prin utilizarea de detectoare de metale.

Majoritatea pieselor prezintă depuneri de pământ şi oxid de fier, ceea ce constituie dovezi ale faptului că au fost scoase din contexte arheologice (in situ) şi se aflau în conexiune cu alte obiecte din diverse materiale (fier, lut ars, os), spun polițiștii.

Acestea au fost expertizate de către specialişti din cadrul Institutului de Arheologie şi Istoria Artei Cluj Napoca, care au concluzionat că aparţin Patrimoniului Cultural Naţional, respectiv Statului Român, valoarea totală fiind de 105.278 lei.

Tezaurul este unul dintre cele mai mari recuperate, pe cale judiciară, în ultimii 10 ani şi a fost depus în custodia Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, afirmă Poliția Alba.