Imposibilitatea unei persoane de a contesta modul în care anchetatorii obțin date privind tranzacțiile financiare ale unei persoane care nu este inculpată în vreun dosar penal este neconstituțională, a decis marți Curtea Constituțională. Sesizarea a fost formulată la CCR de către instanța supremă, în urma unui proces deschis de judecătorul Horațius Dumbravă.

CCR Foto: Facebook

Sesizarea de neconstituționalitate a articolului 146^1 din Codul de Procedură Penală care se referă la obținerea de către anchetatori a datelor privind tranzacţiile financiare ale unei persoane a fost ridicată de instanța supremă, în urma unui proces deschis de către judecătorul Horațius Dumbravă, fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

El a contestat mandatul de supreveghere tehnică dat în 2017 de către DNA pentru 2012, când era membru CSM. DNA ceruse și date privind tranzacțiile financiare, iar magistratul nu a putut solicita anularea mandatului, neexistând posibilitatea legală de contestare, astfel că a ridicat o excepție la ICCJ, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare.

CCR arată într-un comunicat de presă că a admis cu unarrsenimitate de voturi excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională soluţia legislativă din articolul 146^1 din Codul de procedură penală, care nu permite contestarea legalităţii măsurii referitoare la obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare de către persoana vizată de aceasta, care nu are calitatea de inculpat.

Ce prevede articolul 146^1:

 • "(1) Obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare efectuate se poate dispune de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă sau de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripţie se află sediul parchetului din care face parte procurorul care a întocmit propunerea, cu privire la tranzacţiile financiare ale făptuitorului, suspectului, inculpatului sau ale oricărei persoane care este bănuită că realizează asemenea operaţiuni cu făptuitorul, suspectul sau inculpatul, dacă:
 • a) există o suspiciune rezonabilă cu privire la pregătirea sau săvârşirea unei infracţiuni;
 • b) măsura este necesară şi proporţională cu restrângerea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, date fiind particularităţile cauzei, importanţa informaţiilor sau a probelor ce urmează a fi obţinute ori gravitatea infracţiunii;
 • c) probele nu ar putea fi obţinute în alt mod sau obţinerea lor ar presupune dificultăţi deosebite ce ar prejudicia ancheta ori există un pericol pentru siguranţa persoanelor sau a unor bunuri de valoare.
 • (2) Obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare ce urmează a fi efectuate poate fi dispusă pe o durată de cel mult 30 de zile de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă sau de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripţie se află sediul parchetului din care face parte procurorul care a întocmit propunerea, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la alin. (1).
 • (3) Dispoziţiile art. 140 alin. (2)-(9) se aplică în mod corespunzător.
 • (4) Mandatul prin care este autorizată obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare ce urmează a fi efectuate poate fi prelungit în condiţiile art. 144, durata totală a măsurii neputând depăşi, în aceeaşi cauză şi cu privire la aceeaşi persoană, 6 luni.
 • (5) În cazurile în care există urgenţă, iar obţinerea mandatului în condiţiile alin. (1) sau (2) ar conduce la o întârziere substanţială a cercetărilor, la pierderea, alterarea sau distrugerea probelor ori ar pune în pericol siguranţa victimei sau a altor persoane şi sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la alin. (1) sau, după caz, alin. (2), procurorul poate dispune obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare efectuate sau care urmează a fi efectuate. Dispoziţiile art. 141 se aplică în mod corespunzător.
 • (6) Este interzisă obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare dintre avocat şi suspect, inculpat sau orice altă persoană pe care acesta o apără, cu excepţia situaţiilor în care există date că avocatul săvârşeşte sau pregăteşte săvârşirea unei infracţiuni dintre cele prevăzute la art. 139 alin. (2).
 • (7) instituţiile de credit sau entităţile financiare care efectuează tranzacţiile financiare sunt obligate să predea înscrisurile sau informaţiile la care se face referire în mandatul dispus de judecător sau în autorizaţia emisă de procuror.
 • (8) După efectuarea activităţilor autorizate, procurorul îl informează, în cel mult 10 zile, în scris, pe fiecare subiect al unui mandat despre măsura ce a fost luată în privinţa sa. După momentul informării, persoana ale cărei tranzacţii financiare au fost vizate de această măsură are dreptul de a lua cunoştinţă de activităţile efectuate.
 • (9) Dispoziţiile art. 145 alin. (4) şi (5) se aplică în mod corespunzător”.