Directorul Unifarm, acuzat că a cerut mită 760.000 de euro pentru atribuirea unui contract pentru livrare de măști și combinezoane, în pandemia de COVID-19 / DNA l-a pus sub control judiciar

de I.H.     HotNews.ro
Marţi, 23 iunie 2020, 15:03 Actualitate | Esenţial


Adrian Ionel, director Unifarm
Foto: LinkedIn
Directorul general al companiei de stat Unifarm, Adrian Ionel, este urmărit penal și a fost plasat sub control judiciar de către DNA pentru cinci infracțiuni de corupție. El este acuzat că a cerut 760.000 de euro pentru atribuirea unui contract de achiziție de echipamente de protecție, în timpul pandemiei de COVID. În plus, cele un milion de măști livrate prin contract Companiei Naționale Unifarm SA nu erau măști chirurgicale, ci măști de protecție neconforme cu standardele stipulate în contract, practic erau alte tipuri de echipamente de protecție decât cele convenite în contract.

UPDATE: Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a solicitat marți întrunirea de urgență a Consiliului de Administrație "în vederea luării deciziilor care se impun în cazul directorului general al SC Unifarm SA, Adrian Ionel, în urma comunicatului Direcției Naționale Anticorupție".

Potrivit DNA, Adrian Ionel, directorul Unifarm, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile pentru infracțiunile de:
 • luare de mită,
 • abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite,
 • complicitate la trafic de influență,
 • instigare la fals intelectual,
 • folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.
Ce acuzații îi aduc procurorii directorului Unifaram:

Adrian Ionel a cerut și urma să primească mită 760.000 de euro
 • În calitate de director general al C.N. Unifarm SA, Adrian Ionel ar fi cerut 760.000 euro unui intermediar care reprezenta o societate comercială pentru ca Unifarm, companie de stat, să atribuie un contract de achiziție a echipamentelor de protecție împotriva infectării cu coronavirus (250.000 de combinezoane și 3 milioane de măști chirurgicale).

 • Contractul ar fi fost încheiat cu o firmă privată, în prima jumătate a lunii martie 2020, cu încălcarea dispozițiilor prevăzute în Legea 98/2016 privind achizițiile publice, atât în privința modului în care a fost negociat, cât și a modului în care a fost atribuit, practic fără nicio procedură.

 • În plus, cele 1 milion de măști livrate și recepționate în prima tranșă Companiei Naționale Unifarm SA nu erau măști chirurgicale (produse încadrate în categoria dispozitivelor medicale), ci măști de protecție neconforme cu standardele stipulate în contract, practic erau alte tipuri de echipamente de protecție decât cele convenite în contract.

 • Totodată, din funcția pe care o ocupa, Adrian Ionel ar fi determinat un funcționar din cadrul CN Unifarm SA să ateste în mod nereal, pe documentele de atribuire aferente contractului, că negocierea s-ar fi efectuat chiar cu reprezentantul legal al firmei private care a livrat echipamentele. În realitate, negocierea s-a realizat între directorul general Ionel Eugen Adrian și intermediar, la un restaurant din municipiul București, unde practic s-a convenit asupra clauzelor contractului și a prețului echipamentelor de protecție.

 • Pentru acest „serviciu”, persoana intermediară a pretins de la reprezentanții societății comerciale, pentru el și pentru funcționari din CN Unifarm SA, suma de 5.810.175 lei, reprezentând un procent de 18% din valoarea totală a contractului încheiat cu Unifarm. Din această sumă, Adrian Ionel urma să primească suma de 760.000 euro convenită cu intermediarul.

 • Din cauză că societatea comercială furnizoare nu a achitat intermediarului nicio sumă din procentul de 18 % convenit, Adrian Ionel, în calitate de director general al C.N. Unifarm S.A, a decis rezilierea unilaterală a contractului.

 • Din totalul echipamentelor conținute în contract a fost livrată și plătită doar o parte, respectiv 1 milion de măști (care de altfel nu corespundeau specificațiilor tehnice) și 26.000 de combinezoane.

 • Prin modalitatea descrisă s-ar fi produs un prejudiciu în valoare de 2.380.000 lei companiei Unifarm SA, reprezentând contravaloarea celor 1 milion de măști de protecție neconforme cu cele care au constituit obiectul contractului.
Adrian Ionel, numit nelegal director al Unifarm

Procurorii DNA mai spun că Adrian Ionel ar fi dobândit calitatea de director general al C.N. Unifarm SA, la data de 6 iunie 2016, cu încălcarea dispozițiilor legale.
 • "Concret, în calitate de membru și președinte al Consiliului de Administrație al Companiei Naționale Unifarm SA, acesta ar fi votat, la ședința din aceeași dată, numirea sa ca director general al CN Unifarm SA.
 • Or, dispozițiile OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice interzic în mod expres ca președintele Consiliului de Administrație să fie numit și director general, aspect ignorat de membrii Consiliului de Administrație, printre care și Adrian Ionel. Acesta a emis și a semnat Decizia nr. 46 din 06.06.2016, în urma căreia a obținut venituri nete în cuantum de 498.722 lei (în perioada 14 iulie 2016-25 mai 2020)", afirmă DNA.
Directorul general al Unifarm a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, iar în acestă perioadă are următoarele obligații impuse de procurori:
 • să nu exercite funcția de director general și membru în Consiliul de Administrație al C.N. Unifarm SA,
 • să nu părăsească teritoriul Municipiului București și județul Ilfov, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului,
 • să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.
Potrivit DNA, directorului Unifarm i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

28534 vizualizari

 • +44 (46 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 23 iunie 2020, 15:09)

  [anonim]

  • +33 (35 voturi)    
   asa se cumpara masinile alea PORSCHE din Buc (Marţi, 23 iunie 2020, 15:42)

   Kivek [utilizator] i-a raspuns lui

   toate masinile alea de lux pe care le vedeti prin BUC sunt cumparate din FURT la fel ca asta.

   ar trebui doar sa ii intrebi pe aia care au masinile si vilele de unde au scos banii si MAFIA din sistemul bugetar ar fi lovita greu dar cand mafia conduce PARLAMENTUL e greu
    ()
  • +9 (13 voturi)    
   serial? (Marţi, 23 iunie 2020, 16:29)

   Ademordna [utilizator] i-a raspuns lui

   Ce-ti trebe Netflix frate, uita-te la stiri ca sunt gratis si ai acolo scenarii incredibile si actiune si mai ales nesimtire in doze de elefant psd.
 • +32 (34 voturi)    
  poti scrie o stire de o pagina (Marţi, 23 iunie 2020, 15:09)

  cristi_an [utilizator]

  numai insirand acuzele care i se aduc asteia
 • +30 (34 voturi)    
  Sunt doua posibilitati (Marţi, 23 iunie 2020, 15:11)

  CezarN [utilizator]

  Ca as merge la jstitia noastra cea cu pensii speciale:

  - a incasat banii si i-a dosit si atunci are de unde sa dea spaga la procurori si judecatori si scapa

  - nu a apucat sa ia banii si atunci intra la parnaie
 • +17 (31 voturi)    
  Afacerile guvernului PSD in timp de pandemie... (Marţi, 23 iunie 2020, 15:16)

  Miky60 [utilizator]

  Incet incet incep sa iasa la suparfata toate afacerile facute de guvernul PSD in timpul asa zisei pandemii de covid coronavirus. De fapt o inselotarie nationala imensa ca sa poata PSD-ul sa-si mai traga spagi!
  • +7 (27 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 23 iunie 2020, 15:32)

   [anonim] i-a raspuns lui Miky60

    () ()
 • +23 (27 voturi)    
  sa ii ia mama dracului pe toti porcii astia!!! (Marţi, 23 iunie 2020, 15:20)

  Crup [utilizator]

  Pa langa spaga imensa, nu avea niciun fel de problema ca nu erau masti chirurgicale, ci masti de protectie, asa, generale, dar neconforma!
  Cu alte cuvinte, din punctul de vedere al acestei creaturi grotesti, sa ii ia mama dracului pe fraierii de romani, n-au decat sa se infecteze cu milioanele si sa moara cu miile, mie nu imi pasa, eu vreau banii de spaga si ataaaaat!!!
  Un porc. In mod normal un astfel de om ar primi pedeapsa capitala. Nu pentru spaga si pentru atentat cu buna stiinta la viata cetatenilor!
 • +11 (17 voturi)    
  Sa ii dati cu SPOR... (Marţi, 23 iunie 2020, 15:27)

  ggiiggii [utilizator]

  lui si la toti cei care au incercat sa se imbogateasca de pe urma acestei situatii.
 • +20 (28 voturi)    
  un escroc (Marţi, 23 iunie 2020, 15:31)

  pragmatism [utilizator]

  Acest escroc, numit de Ponta pe utima suta de metri, a sabotat guvernul tot timpul pandemiei. Sper sa stea mult si bine a racorica!!!! Toti oamenii ciumei rosii, pombati in functii cheie, trebuie sa plece!!!
  • +1 (19 voturi)    
   Care... (Marţi, 23 iunie 2020, 15:52)

   comentacu [utilizator] i-a raspuns lui pragmatism

   Va fi schimbat cu un alt escroc, de data asta de la PNL. Are Tataru vreo 3,4 oameni de vaza, cu bacalaureat luat la 38 de ani si 2 facultati private facute inainte de BAC.
  • -2 (10 voturi)    
   O fi fost pus de Ponta,... (Marţi, 23 iunie 2020, 17:00)

   andipetre [utilizator] i-a raspuns lui pragmatism

   ...dar a fost pastrat si folosit de PNL. Asa cum i-au pastrat si pe Arafat, Cercel etc.

   Si ca sa intelegi pozitia mea, am votat constant PNL de pe vremea Conventiei Democrate.
    ()
 • +19 (23 voturi)    
  Abuzurile Justitiei (Marţi, 23 iunie 2020, 15:50)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Va mai aduceti aminte vorbele a trei filosofi? Care spuneau ca nu li se pare normal ca achizitii facute pe repede inainte si pe la spate si fie motiv de investigare penala.

  Iar al treilea filosof, nimeni altul decat ciolanul Ciolacu acuza PNL ca face achizitii pe la spate, dar nu a zis nimic de Arafat sau Cercel.

  Dar na... noroc cu populatia amnezica.

  Si daca am putea face "curat" in tara asta, avem in atat de multe locuri de umblat... caracatita s-a intins peste tot.
  • +7 (11 voturi)    
   Bietul ciolacu nici nu stie ce vorbeste. (Marţi, 23 iunie 2020, 17:24)

   Kecske [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   parca zilele trecute cerea sa se faca o comisie pe la parlament care sa verifice achizitiile de materiale din perioada pandemiei. Bietul de el nici nu-si inchipuia ca va lovi chiar in oamenii lui. Asta da clarviziune politica. Sau isi saboteaza cu buna stiinta partidul ?
 • -3 (15 voturi)    
  J (Marţi, 23 iunie 2020, 16:02)

  Gabr [utilizator]

  Luați și purtați măști neconforme, 1 milion de cârpe care nu te ajuta la nimic.
  Din Martie pana acum nu am dat 1 ban pe botniță. Nu aveam de ce sa cumpăr, nu am purtat deloc.
 • -9 (25 voturi)    
  hai cu arafat, vela, cercel (Marţi, 23 iunie 2020, 16:06)

  Mary80 [utilizator]

  orban, rafila si toata sleahta de epidemilogi care in 3 luni au distrus tara. Pot sa bag mana-n foc ca ne vor rade in nas in continuare in timp ce ne citesc noile ordonante de urgenta prin toamna.
 • -4 (22 voturi)    
  pe scurt (Marţi, 23 iunie 2020, 16:07)

  Mazeta [utilizator]

  1. Mita nu s-a dat, ci doar s-a pretins. Nu va exista nicio condamnare.
  2. Există în circulație 1 milion măști neconforme.
  3. Problemele vor fi rezolvate prin schimbarea șefului roșu cu un galben.
 • +9 (15 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 23 iunie 2020, 16:12)

  [anonim]

 • +14 (24 voturi)    
  Ca sa vezi, de unde sare iepurele pesedist... (Marţi, 23 iunie 2020, 16:15)

  AdevaratulProfet [utilizator]

  Si cand te gandesti ca atat Ponta(mai ales ca el l-a numit in 2015), cat si Ciolacu, dar si Tariceanu, urlau ca din gura de sarpe ca toata nevoia de pelungire a starilor de alerta e pentru afacerile cu masti ale PNL...Nu va e voua rusine de jeguri ordinare ??? Cand tara se afla intr-o situatie atat de dificila sa ai obrazul sa te gandesti la spagi...si sa incetinesti lupta cu pandemia, pentru folosul propriu...Cine ii mai crede pe cei trei si partidele lor, e chiar tembel!!!
  • -3 (11 voturi)    
   Si totusi, PNL l-a pastrat in functie. (Marţi, 23 iunie 2020, 17:03)

   andipetre [utilizator] i-a raspuns lui AdevaratulProfet

   In cea mai importanta perioada a pandemiei. Despre asta ce zici? In PNL sa mai avem incredere?
    () () ()
 • +5 (7 voturi)    
  lol (apud giorgiana...) (Marţi, 23 iunie 2020, 18:36)

  transpenibilus [utilizator]

  Pentru ca mikey mouse l-a numit pe snapan se cuvine zis un Puie Monta!
  Iar PSD trebuie scos in afara legii si desfiintat.
 • +1 (1 vot)    
  Alta secatura care a crezut (Miercuri, 24 iunie 2020, 11:05)

  John M. [utilizator]

  ca da lovitura vietii si fuge in Brazilia...
 • 0 (0 voturi)    
  unde dreac au gasit (Miercuri, 24 iunie 2020, 20:28)

  iodixit [utilizator]

  psd-istii ipochimenul asta cu fata de delicvent.
  nu ca altii de la psd ar arata mai in regula!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by