Cei doi candidați la alegerile parlamentare din Mutalau, un sat din Niue, o micuță națiune insulară din Pacific n-au putut fi separați de numărul de voturi, scrie Guardian.

NiueFoto: Lu Huaiqian / Avalon Editorial / Profimedia

Cei doi au avut același număr de voturi, ca și la ultimele alegeri: în 2019 scorul a fost 19-19, în 2020 a fost 26-26.

Așa că rezultatul a fost decis dând cu banul. Iar aruncarea monedei a fost norocoasă pentru Makaseau Ioane, care a câștigat postul din parlamentul cu 20 de locuri.

În această națiune fără partide politice, postul de parlamentar se câștigă destul de ușor, unul dintre câștigători având doar 14 voturi, iar alții ajungând în micul Parlament fără a avea contracandidați.

Niue, o insulă de corali din Pacificul de Sud cu o suprafață de 260 km pătrați, este un stat independent, dar aflat într-o ”asociere liberă” cu Noua Zeelandă, aflată la 2.400 km depărtare, țară care se ocupă cu apărarea și relațiile sale internaționale.

Doar 1.700 dintre niueni trăiesc pe insulă, iar alți 30.000 (peste 95% din populație) trăiesc în Noua Zeelandă, unde au aceleași drepturi ca cetățenii de acolo.

Alegerile de anul acesta au adus prima schimbare de lider a țării din ultimii 12 ani. Premierul Toke Talagi nu a mai fost reales, el lipsind mare parte din timp din campania electorală din cauza stării sale precare de sănătate.

Noul premier, Dalton Tagelagi, vrea ca țara sa să se deschidă și mai mult pentru alte state din Pacific și către binefăcătorul ei, Noua Zeelandă.

Izolarea în care se află Niue a ferit-o de coronavirus, neavând niciun caz, dar țara depinde enorm de remitențe, de ajutorul extern și de turism, afectat de restricțiile aduse de pandemie.