Administrația Națională de Meteorologie a emis, duminică, o atenționare cod portocaliu pentru aproape toată țara, valabilă până luni dimineața, când intră în vigoare codul galben de ploi pentru toată România, valabil până miercuri.

Ploaie in orasFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Duminică, de la ora 10.00 până luni, la ora 06.00 va fi instabilitate atmosferică accentuată. Astfel, în după-amiaza zilei de duminică și în cursul nopții de duminică spre luni, în Moldova, Maramureș, Transilvania, Crișana, și local în Banat, Dobrogea și Muntenia, vor fi intervale de timp cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50 - 80 l/mp.

Vor fi și intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice și grindină.

După perioada codului portocaliu intră în vigoare o atenționare cod galben până miercuri, la ora 10.00 valabil în toată țara.

Meteorologii spun că în acest interval vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25 - 30 l/mp și pe arii restrânse 40 - 60 l/mp.

Ploi torențiale, fulgere, grindină și vijelii sunt anunțate și în Capitală până miercuri. Temperaturile maxime vor fi între 26 și 29 de grade.

Vor fi frecvente descărcări electrice, averse ce vor avea și caracter torențial, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină și vijelii.

De duminică până miercuri se vor acumula cantități importante de apă, iar pentru secvențe scurte de timp se vor putea depăși 10 - 20 l/mp. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 26 și 29 de grade, iar cele minime 14 și 17 grade.