Mai multe sute de persoane au vandalizat magazine şi au atacat poliţia cu pietre de pavaj şi cu sticle în noaptea de sâmbătă spre duminică în oraşul german Stuttgart, rănind mai mulţi poliţişti, informează AFP și DPA.

Violente in StuttgartFoto: Hotnews

Un responsabil politic local al Partidului Social-Democrat, Sascha Binder, a evocat "scene demne de un război civil" şi "lupte de stradă", cerând să se facă lumină asupra faptelor din această "noapte oribilă pe care a cunoscut-o Stuttgart".

Incidentele au izbucnit la miezul nopţii în urma unui control al poliţiei într-un caz de trafic de droguri care a degenerat într-un loc unde erau adunaţi circa 500 de tineri, au indicat forţele de ordine locale duminică într-un comunicat.

În grupuri mici, mulţimea s-a îndreptat atunci spre cemtrul oraşului.

Tinerii, purtând adesea cagule pentru a evita să fie identificaţi, "au avariat grav maşini ale poliţiei parcate în stradă, spărgându-le geamurile cu bare de fier şi au aruncat pietre din pavaj spre alte vehicule ale forţelor de ordine care circulau, a subliniat poliţia în comunicatul său.

Forţele de ordine au fost de asemenea agresate de mulţime. În total "peste 10 poliţişti" au fost răniţi uşor cu această ocazie, se menţionează în document.

Mai multe vitrine de magazine au fost sparte, iar magazine au fost vandalizate în zona Schlossplatz şi de-a lungul Koenigstrasse, cartierul comercial din Stuttgart, aşa cum arată diverse înregistrări video care circulă pe reţelele de socializare.

Printre magazinele devastate figurează unul de bijuterii şi unul de telefoane mobile, potrivit televiziunii locale SWR. Mai multe vehicule ale poliţiei au fost de asemenea avariate în cursul violenţelor.

Calmul nu a revenit decât în jurul orei locale 03:00 (01:00 GMT), după ce poliţia a primit întăriri. După mai multe ore, situaţia a fost preluată sub control, a anunţat purtătorul de cuvânt al poliţiei în cursul dimineţii, adăugând că un important dispozitiv de poliţişti rămâne în centrul oraşului din motive de securitate.

Toate forţele de urgenţă din landul Baden-Wuerttemberg au fost mobilizate, a indicat poliţia. Mai multe persoane au fost rănite uşor, între care poliţişti, şi au fost efectuate mai multe arestări, dar poliţia nu a precizat câte persoane au fost reţinute. În cursul ultimelor weekenduri, confruntări au avut loc la Stuttgart, dar nu au atins un asemenea grad de violenţă ca cele de acum.

(Sursa: Agerpres)