Cel mai spectaculos fenomen al eclipsei inelare de soare din ultimii ani, așa numitul ”inel de foc”, a început duminică dimineața și va fi vizibil în întregimne în vestul Africii, Peninsula Arabică, India și sudul Chinei.

Eclipsa inelara de soareFoto: Hotnews

Eclipsele inelare au loc atunci când luna se interpune între soare și pământ, dar nu suficient de aproape astfel încât să acopere integral lumina solară. Acestea au loc în fiecare an sau o dată la doi ani, și nu pot fi observate decât din anumite regiuni.

Eclipsa de duminică coincide cu cea mai lungă zi a anului din emisfera nordică, solsțitiul de vară, momentul în care Polul Nord este cel mai aproape de soare. După solstițiu, ziua începe să scadă. Inelul de foc va putea fi văzut pentru prima oară, imediat după răsărit, în partea de nord-est a capitalei din Congo, Brazzaville.

Aici va dura cel mai mult, respectiv 1 minut și 22 de secunde. Punctul maxim, când cercul de foc al luminii solare va înconjura luna, va putea fi văzut deasupra localității Uttarakhand, în apropiere de granița dintre India și China, în jurul prânzului. Alinierea perfectă va dura fix 38 de secunde.

Pe teritoriul României, eclipsa începe în jurul orei 8:10, are maximul în jurul orei 8:30 și se termină în jurul orei 9, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Va avea durată medie pentru țara noastră de 45 de minute. Acoperirea Soarelui de către Lună va varia în funcție de locul observației, fiind mai mare în sud-estul țării și mai scăzută în nord-vest. Procentul de acoperire a Soarelui va fi situat între 4,6 și 0,5%. Acoperirea Soarelui de către Lună este foarte mică, observarea eclipsei fiind destul de dificilă, mai precizează sursa citată.