Rezoluție a Parlamentului European: Discriminarea și hărțuirea rasială rămân frecvente în întreaga Uniune Europeană

de Redactia     HotNews.ro
Sâmbătă, 20 iunie 2020, 19:33 Actualitate | Esenţial


PE
Foto: Parlamentul European
Instituțiile UE și statele membre ar trebui să recunoască oficial "injustițiile din trecut și crimele împotriva umanității" comise împotriva persoanelor de origine africană, a persoanelor de culoare și a romilor, spune Parlamentul European. Într-o rezoluție adoptată vineri, eurodeputații cer UE și statelor sale membre să pună capăt discriminării și utilizării prejudecăților rasiale și etnice, sub orice formă, în procedurile de aplicare a legii penale, în măsurile de combatere a terorismului și în măsurile de control al imigrației.

Într-o rezoluție adoptată cu 493 voturi pentru, 104 împotrivă și 67 abțineri, Parlamentul European "condamnă cu fermitate decesul îngrozitor al lui George Floyd”, în SUA, precum și omorurile similare peste tot în lume.

Deputații solicită SUA să ia măsuri hotărâte pentru a elimina rasismul structural și inegalitățile, condamnă acțiunile de reprimare întreprinse de poliție împotriva protestelor pașnice și a jurnaliștilor, precum și amenințarea președintelui american de a recurge la forțele armate și retorica sa provocatoare, potrivit unui comunicat de presă transmis de PE.

"Parlamentul sprijină recentele proteste masive din întreaga lume împotriva rasismului și a discriminării și condamnă <<ideea supremației rasei albe sub toate formele ei>>. Deputații denunță <<actele de jaf, incendiere, vandalism și distrugere a proprietăților publice și private cauzate de anumiți demonstranți violenți>>, solicitând în același timp ca <<utilizarea disproporțională a forței și tendințele rasiste ale organelor de aplicare a legii” să fie denunțată de fiecare dată oricând și oriunde ar apărea", transmite PE.

Utilizarea forței de către autoritățile de aplicare a legii ar trebui "să respecte întotdeauna legea, în mod proporțional, doar dacă este necesar și în ultimă instanță”, subliniază deputații, insistând că "utilizarea excesivă a forței împotriva mulțimilor contravine principiului proporționalității”.

PE subliniază, de asemenea, necesitatea sancționării cazurilor de brutalitate și de abuz din partea poliției, precum și "dreptul cetățenilor de a înregistra scene de violență comisă de poliție și care pot fi utilizate ca dovezi”.

În rezoluția PE se solicită UE și statelor sale membre să pună capăt discriminării și utilizării prejudecăților rasiale și etnice, sub orice formă, în procedurile de aplicare a legii penale, în măsurile de combatere a terorismului și în măsurile de control al imigrației. "Noile tehnologii din domeniu trebuie să fie concepute și utilizate astfel încât să nu creeze un risc de discriminare a minorităților rasiale și etnice".

Poliția și autoritățile de aplicare a legii trebuie să aibă "un raport exemplar în materie de combatere a rasismului și de combatere a discriminării” și ar trebui să consolideze formarea în acest sens, afirmă eurodeputații, solicitând, de asemenea, creșterea diversității în cadrul forțelor de poliție.

Potrivit Parlamentului, "instituțiile UE și statele membre ar trebui să recunoască în mod oficial injustițiile din trecut și crimele împotriva umanității comise împotriva persoanelor de origine africană, a persoanelor de culoare și a romilor". De asemenea, deputații declară comerțul cu sclavi o crimă împotriva umanității.

"Combaterea discriminării indiferent de motive trebuie să fie o prioritate a UE, și prin urmare, eurodeputații solicită Consiliului să deblocheze imediat și să finalizeze negocierile cu privire la directiva transversală privind combaterea discriminării, care este blocată din momentul în care Comisia a venit cu propunerea respectivă în 2008", mai spune PE.

Rezoluția mai subliniază că exprimarea cu tentă rasistă și xenofobă nu intră în spectrul libertății de exprimare. "Eurodeputații regretă faptul că forțe politice extremiste și xenofobe din întreaga lume recurg la denaturarea faptelor istorice și a datelor statistice și științifice și utilizează un simbolism și o retorică ce amintesc de anumite aspecte ale propagandei totalitare, printre care rasismul, antisemitismul și ura față de minorități”, adaugă PE.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1642 vizualizari

  • +6 (8 voturi)    
    Intrati intr-un no-go zone si veti vedea (Sâmbătă, 20 iunie 2020, 19:44)

    xolv [utilizator]

    Gen Molenbeek, Paris, Frankfurt, Malmo, Berlin, etc...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by