Dosarul preotului din Cluj-Napoca care a organizat o slujbă religioasă în Vinerea Mare (17 aprilie) la o biserică din cartierul Mănăştur, cel mai mare din oraş, la care au asistat câteva zeci de persoane, a fost clasat de procurori. Dosarul a fost deschis în urma unei plângeri făcute de deputatul Emanuel Ungureanu, care a făcut publice atunci imagini cu oamenii adunați la slujbă, în pofida ordonanțelor militare.

Credinciosi care participa la o slujba in ciuda interdictiilorFoto: Captura de ecran

Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca a dispus clasarea dosarului în care preotul de la Biserica "Sf. Ioan Gură de Aur" din Cluj-Napoca era acuzat de zădărnicirea combaterii bolilor.

"În raport cu situaţia de fapt, se constată că acuzaţiile aduse lui Marian Bogdan-Sergiu, cuprinse în denunţul formulat la data de 20.04.2020 nu sunt întemeiate prin raportare la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor. (...) Anterior analizării elementelor constitutive ale infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor raportate la situaţia de fapt reţinută mai sus se constată că în mod eronat s-a precizat în denunţul penal că activitatea religioasă din Vinerea mare de la Biserica Ortodoxă "Sf. Ioan Gură de Aur" din Cluj-Napoca, la care au participat un număr de aproximativ 20 de persoane, ar fi avut loc în data de 18 aprilie, în realitate, aceasta desfăşurându-se cu o zi înainte, respectiv pe 17 aprilie 2020. (...) Constatăm că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor (...), soluţia legală şi temeinică fiind aceea a clasării", se arată în Ordonanţa de clasare emisă de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, potrivit Agerpres.

În motivare se arată, printre altele, că "este mai mult decât evidentă lipsa elementelor constitutive ale infracţiunii prevăzute de art. 352 alin. 1 C. p., deoarece din materialul probator administrat nu rezultă faptul că preotul slujitor al Bisericii "Sf. Ioan Gură de Aur" din Cluj-Napoca sau orice altă persoană dintre cele care au participat la oficierea slujbei era supusă la data de 17.04.2020 ori 19.04.2020 vreunei măsuri de carantinare sau spitalizare".

Dosarul penal a fost deschis în 22 aprilie, când Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca anunța: "În data de 22.04.2020, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca s-a înregistrat dosarul penal 2264/P/2020, dosar în care se desfăşoară cercetări in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 alin. 2 C.p., constând în aceea că în zilele de 18.04.2020 şi 19.04.2020 o persoană având calitatea de preot a permis accesul enoriaşilor în incinta locaşului de cult, cu ocazia oficierii unor slujbe religioase, nerespectând astfel măsurile de prevenire şi combatere a infectării cu virusul SARS-CoV-2, dispuse de autorităţi".

Dosarul a fost deschis în urma unei plângeri făcute de deputatul Emanuel Ungureanu, care a făcut publice atunci imagini cu oamenii adunați la slujbă, în pofida ordonanțelor militare.

Poliția Cluj a anunțat atunci amendarea preotului cu 2.000 de lei "pentru încălcarea prevederilor unei ordonanţe militare care interzice prezenţa credincioşilor în biserică la oficierea slujbelor religioase".