Iubitorii de astronomie vor avea parte duminică de cel mai spectaculos fenomen al eclipsei de soare din ultimii ani, așa numitul ”inel de foc”, care va fi vizibil în vestul Africii, Peninsula Arabică, India și sudul Chinei, potrivit Guardian. Restul doritorilor vor putea urmări fenomenul online.

Eclipsa inelara de soareFoto: Hotnews

Eclipsele inelare au loc atunci când luna se interpune între soare și pământ, dar nu suficient de aproape astfel încât să acopere integral lumina solară. Acestea au loc în fiecare an sau o dată la doi ani, și nu pot fi observate decât din anumite regiuni.

Eclipsa de duminică coincide cu cea mai lungă zi a anului din emisfera nordică, solsțitiul de vară, momentul în care Polul Nord este cel mai aproape de soare. După solstițiu, ziua începe să scadă.

Inelul de foc va putea fi văzut pentru prima oară, imediat după răsărit, în partea de nord-est a capitalei din Congo, Brazzaville. Aici va dura cel mai mult, respectiv 1 minut și 22 de secunde.

Punctul maxim, când cercul de foc al luminii solare va înconjura luna, va putea fi văzut deasupra localității Uttarakhand, în apropiere de granița dintre India și China, în jurul prânzului. Alinierea perfectă va dura fix 38 de secunde.

“Eclipsele inelare sunt vizibile doar în 2% din suprafața Părmântului”, a explicat Florent Delefie, un astronom de la Observatorul Paris. “Cumva, e ca atunci când treci de la un bec de 500 de wați la unul de 30”, a mai spus Delefie.

Oamenii din 14 țări aflate la sute de kilometri de locul în care va putea fi observat fenomenul integral vor asista și ei la o diminuare a luminii naturale, dar nu vor putea să vadă și inelul de foc.

“Vremea bună este un element esențial pentru a putea observa cu succes eclipsa. Mai bine să vezi o eclipsă pentru o perioadă mai scurtă de timp, dar pe un cer senin, decât să poți observa întregul fenomen, printre nori”, a spus și astrofizicianul Fred Espenak, de la NASA.

A doua eclipsă solară din 2020 va avea loc pe 14 decembrie și va fi vizibilă din America de Sud, însă nu va fi una inelară pentru că luna, fiind atunci mai aproape de Pământ, va acoperi total soarele.

Experții amintesc că pentru a observa fenomenul este nevoie de protecția ochelarilor speciali.

Eclipsa în România

Eclipsa începe în jurul orei 8:10, are maximul în jurul orei 8:30 și se termină în jurul orei 9, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Va avea durată medie pentru țara noastră de 45 de minute. Acoperirea Soarelui de către Lună va varia în funcție de locul observației, fiind mai mare în sud-estul țării și mai scăzută în nord-vest.

Procentul de acoperire a Soarelui va fi situat între 4,6 și 0,5%. Acoperirea Soarelui de către Lună este foarte mică, observarea eclipsei fiind destul de dificilă, mai precizează sursa citată.