În timp ce în multe ţări cad statui ale unor figuri istorice ale trecutului colonialist, în siajul morţii lui George Floyd în SUA, o statuie a lui Lenin va fi dezvelită sâmbătă în oraşul german Gelsenkirchen, în vestul ţării, la mai bine de 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, notează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Iniţiativa aparţine micului Partid Leninist-Marxist din Germania (MLPD), potrivit căruia statuia revoluţionarului şi liderului comunist rus va fi prima de acest fel care îşi va găsi locul în fosta Germanie de Vest.

Statuia, înaltă de 2,15 metri şi turnată în metal în Cehoslovacia în anul 1957, urma să fie inaugurată în luna martie în faţa sediului naţional al partidului, însă evenimentul a fost amânat din cauza epidemiei de COVID-19.

'Epoca monumentelor în cinstea unor rasişti, antisemiţi, fascişti, anticomunişti şi a altor relicve ale trecutului a trecut în mod evident', a afirmat preşedinta MLPD, Gabi Fechtner, într-un comunicat. Lenin 'era un gânditor înaintea timpului său, de o importanţă istorică mondială, un luptător timpuriu pentru libertate şi democraţie', a susţinut ea.

Nu toată lumea este însă de aceeaşi părere la Gelsenkirchen, oraş situat în marele bazin industrial al Ruhr-ului, marcat de trecutul său minier. 'Lenin simbolizează violenţa, represiunea, terorismul şi suferinţe umane îngrozitoare', au declarat într-o rezoluţie partidele reprezentate în consiliul general din Gelsenkirchen-Vest. Consiliul 'nu va tolera un astfel de simbol antidemocratic', se arată în rezoluţie.

Tentativele de blocare a apariţiei statuii lui Lenin au fost blocate de justiţie. În martie, un tribunal din Muenster a respins o cerere în care se argumenta că statuia va impieta asupra unei clădiri istorice situate în acelaşi loc.

La ceremonia de dezvelire, programată sâmbătă de la ora 12.00 GMT, sunt aşteptate în jur de 300 de persoane, cărora li s-a solicitat insistent să respecte distanţa socială şi să poarte măşti de protecţie împotriva coronavirusului.

(sursa: Agerpres)